Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

«Εξαφανίστηκαν» 1 δισ. καταθέσεις



Καταθέσεις πάνω από 1 δισ. ευρώ έχουν «τραβήξει» οι Ελληνες καταθέτες από τις τράπεζες τις τελευταίες ήμερες, υπό την πίεση των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων και των σεναρίων που βγαίνουν στην επιφάνεια για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Από την επομένη των εκλογών έως και την περασμένη Δευτέρα καταθέσεις ύψους 700.000.000 ευρώ «έφυγαν» από τις τράπεζες λόγω της αγωνίας των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι με τα χρήματά τους. Αλλα 300.000.000 ευρώ έφυγαν τις προηγούμενες τρεις ημέρες, με αποτέλεσμα το συνολικό ποσό εκροών μετά τις 6 Μαΐου να αγγίζει το 1 δισ ευρώ.

Κάποιοι φοβούνται το ενδεχόμενο δέσμευσης των τραπεζικών καταθέσεων, ενώ άλλοι ανησυχούν ότι μπορεί τελικά να εισπράξουν... δραχμές αντί για ευρώ! Φόβοι αβάσιμοι, σύμφωνα με όσα
υποστηρίζουν τραπεζικά και κυβερνητικά στελέχη, τα οποία όμως έπειτα από τόσα που έχουν προηγηθεί δεν χαρακτηρίζονται και από μεγάλη αξιοπιστία.

Για πρώτη φορά η εκροή χρημάτων «χτύπησε» όλα τα τραπεζικά μέτωπα, καθώς και ψύχραιμους καταθέτες, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι η χώρα βρέθηκε στην κόψη του ξυραφιού αρκετές φορές την τελευταία διετία, δεν πανικοβλήθηκαν και δεν κούνησαν τα λεφτά τους.

Ετσι, τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν εκροές από τον απλό μικροαποταμιευτή μέχρι τα τμήματα private και corporate banking, δηλαδή τους καταθέτες με κεφάλαια 100.000 έως και 250.000 ευρώ. Οσο για τους μεγαλοκαταθέτες που διαθέτουν κεφάλαια εκατομμυρίων ευρώ, έχουν ήδη αποσύρει τα χρήματά τους, τα οποία έχουν «φυγαδεύσει» στο εξωτερικό!

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, λόγω της παρατεταμένης κρίσης και των σεναρίων που ακούγονται κατά καιρούς για την ελληνική οικονομία, πολλοί μικροί κυρίως καταθέτες αποσύρουν συστηματικά τα κεφάλαιά τους από τις ελληνικές τράπεζες, χωρίς κατ’ ανάγκη να τα μεταφέρουν στο εξωτερικό. Συνήθως ποσά από 80.000 έως και 250.000 ευρώ κατευθύνονται προς τράπεζες του εξωτερικού καθώς και προς αμοιβαία κεφάλαια του εξωτερικού, ενώ μικρότερα ποσά συσσωρεύονται σε συρτάρια, ντουλάπια, μπαούλα κ.λπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την τελευταία διετία συντελείται η μεγαλύτερη σωρευτική μείωση καταθέσεων στην ιστορία του τραπεζικού συστήματος, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, από το 2010 έχουν «φύγει» από τις ελληνικές τράπεζες περί τα 70 δισ. ευρώ.

Μόνο για το 2011 οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 35,5 δισ. ευρώ ή κατά 16,8% σε ετήσια βάση. Οι αντίστοιχες καταθέσεις ιδιωτών στην Πορτογαλία και άλλες χώρες που βρίσκονται σε δημοσιονομική δίνη δεν παρουσιάζουν διακυμάνσεις.

Προκειμένου να συγκρατήσουν καταθέσεις, οι τράπεζες διατηρούν τα υψηλά επιτόκια στις προθεσμιακές καταθέσεις, με προσφορές που ανέρχονται ακόμη και σε πάνω από 5%, ανάλογα με το ποσό και τη διάρκεια.


Στέλιος Κράλογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου