Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Οργιο σπατάλης σε golden boys



Περισσότερα από 5.000.000 ευρώ πλήρωσε το 2010 το Δημόσιο για αμοιβές των διορισμένων διοικήσεων σε 11 δημόσιες επιχειρήσεις (ΔΕΚΟ) και κρατικές τράπεζες. Τα στοιχεία που παρουσίασε η χθεσινή «κυριακάτικη δημοκρατία», με βάση όσα κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος προς απάντηση σε ερώτηση της βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Εύας Καϊλή, είναι αποκαλυπτικά. Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ διορίστηκαν στις συγκεκριμένες ΔΕΚΟ ή τράπεζες με παχυλότατες αμοιβές, μολονότι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι πέρασαν από την κλίνη του Προκρούστη. Την ίδια στιγμή που οι μισθοί και οι συντάξεις υφίσταντο τεράστια μείωση, οι διορισμένοι από την κυβέρνηση στα διοικητικά συμβούλια των 11 οργανισμών εξαργύρωναν το κομματικό τους παρελθόν ή τις καλές τους σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ έναντι 5.247.715 ευρώ.

 Πρωταθλητές στις αμοιβές είναι, φυσικά, οι κρατικοί τραπεζίτες και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και Αγροτική Τράπεζα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Τ.Τ. (υπό τον διοικητή Κλ. Παπαδόπουλο) εισέπραξε το 2010 περί το 1.324.000 ευρώ και η διοίκηση έσπευσε χθες να διευκρινίσει ότι το ποσόν αφορά αμοιβές για συνολικά 16 πρόσωπα, ανεξαρτήτως του χρόνου της θητείας και παραμονής ενός εκάστου μέλους στο Δ.Σ. Ακόμα και έτσι το ποσό δεν είναι και μικρό, με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι ελληνικές τράπεζες. Σε ακόμα πιο δεινή θέση βρίσκεται η Αγροτική Τράπεζα, τα μέλη του Δ.Σ. της οποίας (υπό τον Θ. Πανταλάκη) έλαβαν το 2010 περί τα 792.320 ευρώ.

Μπορεί ο ΟΠΑΠ να ξεμένει από ρευστό και να αναγκάζεται να προσφύγει, για πρώτη φορά, σε μεγάλο δανεισμό ώστε να υλοποιήσει νέες επενδύσεις, αλλά οι αμοιβές του διοικητικού συμβουλίου παραμένουν στα ύψη. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ Γ. Σπανουδάκης και τα λοιπά μέλη του Δ.Σ. εισέπραξαν το 2010 περί τα 660.000 ευρώ. Στον ΟΤΕ (ακόμα διορίζει μέλη στο Δ.Σ. το Δημόσιο) η μεικτή δαπάνη έφτασε τα 430.451 ευρώ, στη ΔΕΗ τα 419.814 ευρώ και στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ.) τα 414.235 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου