Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2011

Εκπαιδευτικοί: στάσεις εργασίας όλη την εβδομάδα - προς απεργία διαρκείας

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Προς απεργία διαρκείας

Οξύνεται το μέτωπο των αντιδράσεων του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στο σύνολο των κυβερνητικών μέτρων που πλήττουν τους κλάδους της εκπαίδευσης.
Με στάσεις εργασίας, συμμετοχή σε όλες τις κινητοποιήσεις της εβδομάδας (συλλαλητήρια σήμερα, την Πέμπτη και το Σάββατο) αλλά και πρωτοβουλίες για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, δάσκαλοι, καθηγητές και μεγάλη μερίδα των πανεπιστημιακών συντονίζονται σε κλιμάκωση της κοινής δράσης τους.

Ενδεικτική η πρόταση της συνδικαλιστικής παράταξης των δασκάλων που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ για απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας όπως έγινε το 2006. Για ακόμη μία φορά, η ΠΑΣΚ δασκάλων, κόντρα στην κυβέρνηση, καλεί τους βουλευτές να καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο για το νέο μισθολόγιο και την εφεδρεία υπενθυμίζοντάς τους πως «είναι εκπρόσωποι του ελληνικού λαού και όχι της τρόικας και του ΔΝΤ».
Ανακοίνωσε δε, πως αύριο στο Δ.Σ. της ΔΟΕ θα προτείνει έκτακτο γύρο γενικών συνελεύσεων με πρόταση για απεργία διαρκείας με τη μορφή πενθήμερων επαναλαμβανόμενων αμέσως μετά τη γενική απεργία της 19ης Οκτωβρίου.
Την ίδια στιγμή οι μαθητές αρχίζουν να μπαίνουν στα σχολεία (μειώθηκαν οι καταλήψεις, λιγότερες από 300), αρκετά εκ των οποίων, πάντως, έχουν υποστεί σημαντικές φθορές. Ταυτόχρονα, ωστόσο, οργανώνονται δράσεις με πολλές μορφές. Ηδη, άρχισαν να προετοιμάζονται δυναμικές παρεμβάσεις στις σχολικές γιορτές και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Ανάλογο είναι το κλίμα και στην ανώτατη εκπαίδευση. Ναι μεν οι καταλήψεις έχουν περιοριστεί αλλά υπάρχουν ακόμη κλειστά αρκετά τμήματα μεγάλων Ιδρυμάτων, ενώ οι τροπολογίες της Παρασκευής για την προώθηση του νέου νόμου δημιούργησαν νέα ανάφλεξη.
Η υπουργός διορίζει
Η υπουργός, προσπαθώντας να διασφαλίσει τη συγκρότηση των Συμβουλίων, υπερέβη τα εσκαμμένα, όπως καταγγέλλουν πρυτάνεις και πανεπιστημιακοί, καθώς εκτός από διευκολύνσεις για την εφαρμογή του νόμου οι τροπολογίες προβλέπουν και εξουσιοδότηση στην υπουργό να διορίζει στα Συμβούλια εκπροσώπους των μελών της κοινότητας του κάθε Ιδρύματος. Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου -με δηλώσεις της- επανέλαβε τις προειδοποιήσεις για παύση της χρηματοδότησης και εν τέλει εξαφάνιση στη δίνη των συγχωνεύσεων των Ιδρυμάτων που δεν θα έχουν ανταποκριθεί στις επιταγές του νόμου.
«Διακηρυγμένος στόχος» παραμένει η μη εφαρμογή του νέου νόμου (4009/2011) μέχρι την κατάργησή του, επιμένουν οι Σύλλογοι ΔΕΠ μετά την 3η πανελλαδική συνάντησή τους, προχθές, Κυριακή, οπότε και αποφασίστηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για απεργιακές κινητοποιήσεις την τελευταία εβδομάδα Οκτωβρίου. Ηδη, ο σύλλογος διδασκόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε πενθήμερη αποχή.
 
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 11/10/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου