Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

5.600 ευρώ θα κοστίσει σε κάθε οικογένεια το 2011 το Ταμείο Ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ


To 14% του μέσου οικογενειακού εισοδήματος κλέβει από τις τσέπες μας ο Ευ. Βενιζέλος μόνο με τα μέτρα που έλαβε για το 2011, στα οποία περιλαμβάνεται η έκτακτη εισφορά το χαράτσι στα ακίνητα κ.λπ.
Κάθε νοικοκυριό θα προσφέρει στο ταμείο ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ ένα ποσό της τάξης των 5.600 ευρώ φέτος, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες απώλειες πέρυσι. Άδηλο  είναι το μέλλον για το 2012 καθώς θα πρέπει να περιμένουμε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τα νέα

χαράτσια που θα επιβληθούν σε συνδυασμό με το ενιαίο μισθολόγιο που για ορισμένους δημοσίους υπαλλήλους αφαιρεί έως και το 50% των μισθών τους.
Και όλα αυτά χωρίς ακόμη να έχουμε πραγματική γνώση της κατάστασης που θα δημιουργηθεί από ένα μικρό, μεσαίο ή μεγάλο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ούτε φυσικά μπορούμε να προβλέψουμε ποιες θα είναι οι απώλειες σε μισθούς και συντάξεις από ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας που σίγουρα θα επιβληθεί.
Ο λογαριασμός των δύο ετών είναι δυσβάσταχτος και κυρίως άδικος διότι μια σειρά από φόρους και επιβαρύνσεις επιβλήθηκαν την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περικόπτει τους μισθούς, οδηγεί σε χιλιάδες απολύσεις και επομένως σε στρατιές ανέργων και σε όσους μένουν στη δουλειά, κάνει απίστευτες περικοπές.
Μάλιστα, κάτω από τις εντολές της τρόικας, όχι μόνο βάζει χέρι στους μισθούς του δημοσίου, αλλά και με το άρθρο 37 δίνει στους
επιχειρηματίες το πράσινο φως για να προχωρήσουν σε εργασιακό μεσαίωνα με ευέλικτες μορφές εργασίας και αμοιβές πείνας. Πριν λίγες ώρες ανακοινώθηκε για παράδειγμα ότι ακτοπλοϊκή εταιρεία ζήτησε από τους εργαζόμενους μείωση μισθού 60% και δύο ημέρες εργασίας την εβδομάδα.
Ο εφιάλτης είναι εδώ και είναι πραγματικός. Αλλά δυστυχώς είναι μόνο η αρχή του. Το 2012 η μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ, βάζει στο τσεπάκι της εφορίας ακόμη και τους χαμηλόμισθους ενώ την
επόμενη χρονιά θα «τρέχουν» η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2010, θα έλθει το φθινόπωρο η έκτακτη εισφορά για τα εισοδήματα του 2011 ενώ από τον Ιανουάριο θα γίνει προκράτηση της έκτακτης εισφοράς για τα εισοδήματα του 2012. Αν κάποιος έχει να πληρώσει και πρόστιμα για ημιυπαίθριους ή αυθαίρετα την έβαψε.
Φυσικά θα τρέχει και η δεύτερη δόση του χαρατσιού για τα ακίνητα που θα έλθει τοΦεβρουάριο μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ.
Με κουτσουρεμένους μισθούς και συντάξεις και με τόσους φόρους να πρέπει να πληρωθούν μιλάμε για πραγματική αιματοχυσία
για τους Ελληνες.
Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα των FT που υπολογίζει ότι η μείωση του εισοδήματος θα είναι στα 5.400 ευρώ για κάθε οικογένεια. Τα ποσά αυτά, τονίζουν οι FT είναι ακριβώς διπλάσια από τα αντίστοιχα μέτρα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία και τριπλάσια
από τα μέτρα που πάρθηκαν στην Ισπανία.
Ακόμα χειρότερα, όπως λένε οι FT τα μέτρα πάρθηκαν στην Ελλάδα, χωρίς
ταυτόχρονα να ληφθούν οι απαραίτητες χρονικές προθεσμίες για τις απαιτούμενες δομικές αλλαγές προκειμένου να αναθερμανθεί η οικονομίας.
Όσο για το μέλλον; Μόνο τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδος αναμένεται να αυξηθούν κατά 77% έως το 2015, είναι προφανές πως θα απαιτηθούν περαιτέρω περικοπές δημοσίων δαπανών αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση του χρέους, ακόμα δε μεγαλύτερες αν συμπεριληφθεί και η μείωση του ελλείμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου