Μια μεγάλη ιστορική συναυλία για τα σχολεία της Ίμβρου, τα οποία επαναλειτούργησαν το 2013, μετά από 50 χρόνια σιωπής, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:30 στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού για τα παιδιά και τα σχολεία της Ίμβρου, υπό την αιγίδα και με την παρουσία της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Οκτώ σπουδαίοι καλλιτέχνες οι οποίοι στήριξαν την Ίμβρο στα πέτρινα χρόνια τραγουδώντας εκεί ή γράφοντας τραγούδια για αυτήν, θα βρεθούν μαζί επί σκηνής δείχνοντας, για άλλη μια φορά, την αγάπη τους για το πολύπαθο νησί μας. Τα έσοδα της συναυλίας θα διατεθούν αποκλειστικά για την ενίσχυση των ελληνικών μειονοτικών σχολείων που λειτουργούν στο νησί και τα οποία αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Ο Νίκος Ξυδάκης συνέθεσε και ερμήνευσε το τραγούδι «Ίμβρος» που κυκλοφόρησε το 1991. Ήταν Αύγουστος του 1994 όταν ο Ross Daly μάγεψε τους Ιμβρίους με τους μοναδικούς ήχους της υπέροχης μουσικής του. Ανεξίτηλη στη μνήμη μας έμεινε η συναυλία του Γιώργου Νταλάρα το 1996 αλλά και η μοναδική του ερμηνεία στο τραγούδι «Ίμβρος» το 2018. Η Γλυκερία με την αισθαντική της φωνή τίμησε το νησί της Ίμβρου με δύο συναυλίες, το 1997 και το 2002 αντίστοιχα. Η Ελευθερία Αρβανιτάκη έδωσε μια μοναδική συναυλία το 1999. Ο Παντελής Θαλασσινός ερμήνευσε το τραγούδι ‘Ίμβρο με τα 7 χωριά» το 2013, ημερομηνία – σταθμό για το νησί καθώς τότε άνοιξε το δημοτικό σχολείο στους Αγίους Θεοδώρους. Το 2016 εμφανίστηκε σε συναυλία στην Ίμβρο η Ευανθία Ρεμπούτσικα και ο Μανώλης Μητσιάς, συμμετείχε στις εκδηλώσεις το καλοκαίρι του 2023. Όλοι οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες μας ενώνουν ξανά τις φωνές τους με την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής και τη Χορωδία της ΕΡΤ για τον ιερό αυτό σκοπό.
Η καρδιά του Ελληνισμού χτυπά στα μειονοτικά σχολεία της Ίμβρου
50 χρόνια μετά το κλείσιμο των σχολείων της Ιμβρου, το κουδούνι ξαναχτύπησε. Η επαναλειτουργία του ελληνικού σχολείου στους Αγίους Θεοδώρους, στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013, προκάλεσε ρίγη συγκίνησης σε ολόκληρο τον ελληνισμό.
Δυο χρόνια αργότερα, το 2015, η Ίμβρος αποκτά πλήρη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την επανεγκατάσταση οικογενειών από την Ελλάδα που αποφασίζουν να στήσουν μια νέα ζωή στον τόπο των προγόνων τους. Η επαναλειτουργία Ελληνικού Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου έδωσε ώθηση στην ανάκαμψη της Ελληνικής Κοινότητας και αποτελεί ορόσημο για όλο τον ελληνισμό με την ελπίδα να γίνει και πάλι η Ίμβρος το “σπιτικό των Ελλήνων”.
Κάποτε Ίμβρος και Τένεδος μετρούσαν μαζί 10.000 κατοίκους. Το τουρκικό "Πρόγραμμα Διάλυσης" των Ελλήνων είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή 6.500 Ιμβρίων και 2.500 περίπου Τενεδίων από τις πατρογονικές τους εστίες και τη διασπορά τους στην Ελλάδα και σε όλες σχεδόν της ηπείρους της υφηλίου, Αμερική, Αφρική, Ευρώπη, Ωκεανία, προς αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το τουρκικό σχέδιο αφελληνισμού επετεύχθη κυρίως με τις θηριωδίες τη δεκαετία του ΄60 (δολοφονίες, αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, βιασμοί και βεβηλώσεις) οδήγησε στο βάναυσο ξεριζωμό των κατοίκων και άφησε ανεξίτηλο το σημάδι του στα ελληνικά νησιά με τη μακρά ιστορία.
Φάρος φωτεινός για την Ίμβρο και τον Ελληνισμό ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Ο ελληνικός πληθυσμός της Ίμβρου το 2008 ήταν 170 ηλικιωμένοι και τώρα έχει ξεπεράσει τους 600 κατοίκους χάρη στην άοκνη προσπάθεια του Ιμβριολάτρη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος δεν έπαψε ποτέ να αγωνίζεται για να επανακτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν αφυπνίζοντας την παγκόσμια κοινή γνώμη και αποτελώντας φάρο φωτεινό για όλον τον ελληνισμό.
Στα 11 χρόνια λειτουργίας των σχολείων φοιτούν 60 παιδιά κάποια από αυτά γεννήθηκαν στο νησί ενώ οι απόφοιτοι έχουν ξεπεράσει τους 40. Η ουτοπία και αυτό που κάποτε φαινόταν ακατόρθωτο έγινε πράξη. Στην προσπάθεια αυτή καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο αγώνας του Συλλόγου Ιμβρίων και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας-Θράκης, σε συνεργασία με ικανούς, φωτισμένους ανθρώπους και φορείς σε Ελλάδα, Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίοι πέτυχαν να γίνουν δυνατά αυτά που φάνταζαν αδύνατα.
Σημείο αναφοράς για την επιστροφή των νέων ένα βιώσιμο μέλλον στην Ίμβρο
Στόχος μας να παραμείνει ζωντανή η πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα της ελληνικής μειονότητας, να ενδυναμώσει πνευματικά μέσα από την εκπαίδευση και τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα μειονοτικά σχολεία αλλά και να ανθίσει οικονομικά ώστε να υποστηριχθεί ο ελληνικός πληθυσμός που ζει στα νησιά μέσα από επιχειρηματικές δραστηριότητες που θα δώσουν το έναυσμα να επιστρέψουν οι νέοι μετά τις σπουδές τους και να χτίσουν μια καινούργια ζωή στον τόπο τους.
Για να μη θρηνήσουμε μια ακόμα χαμένη πατρίδα…
Κρατάμε βαθιά μέσα στην ψυχή μας ως φυλακτό τα λόγια του Ιμβριολάτρη Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τα οποία μας καθοδηγούν και μας δίνουν ελπίδα για το αύριο.
«Δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμεθα έως ότου επανακτήσουμε όλα αυτά τα οποία μας ανήκουν. Δεν αδικήσαμε κανέναν, αδικηθήκαμε κατάφωρα…Εύχομαι αυτή η αισιοδοξία μας και οι προσπάθειες όλων μας, για το μέλλον του νησιού μας, να μην διαψευσθούν, να στεφθούν από πλήρη επιτυχία, με τη βοήθεια και τη χάρη της Παναγίας».
Ελάτε
λοιπόν να γίνουμε όλο μια μεγάλη παρέα, να αγκαλιάσουμε αυτή την
ιστορική συναυλία και να στηρίξουμε έμπρακτα το μέλλον των παιδιών μας
και των οικογενειών που επέλεξαν να επιστρέψουν και να δημιουργήσουν τη
ζωή τους στις πατρογονικές τους εστίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου