Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Κωνσταντίνος Κατσαρός: Αναλυτική ενημέρωση για το 21ο συνέδριο της ΟΛΜΕ

Μεσολόγγι, 14/7/2024

Ενημέρωση για τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου ΟΛΜΕ

Με αρκετή καθυστέρηση λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, γράφω αυτό το ενημερωτικό για τα όσα συνέβησαν στο 21ο συνέδριο της ΟΛΜΕ.

Όπως συμβαίνει στα πολλά τελευταία συνέδρια (και στις ΓΣ Προέδρων ΕΛΜΕ), είδαμε για μια ακόμη φορά ένα χιλιοπαιγμένο, βαρετό, ανούσιο και κυρίως βλαπτικό για τον κλάδο έργο που προσέφεραν για μια ακόμη φορά οι σύνεδροι που πρόσκεινται στις Παρεμβάσεις.

Οι Παρεμβάσεις έχουν αναλάβει το ρόλο να διαλύουν όλες τις συνελεύσεις. Τη μια θα «αρπαχτούν» με τους συνήθεις «εχθρούς» τους της ΑΣΕ, την άλλη θα θέσουν θέματα …διαδικαστικά, λες και κατέχουν την απόλυτη γνώση επί όλων των διαδικαστικών θεμάτων. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχει ή φαίνεται ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα, θα θέσουν ένα ή περισσότερα ζητήματα ώστε να πετύχουν το μόνο στόχο που έχουν: τη διάλυση των συνελεύσεων.

Είναι να απορεί κανείς με αυτή την τακτική αφού είναι πλέον παγκοίνως γνωστή και η μόνη απόλυτα προβλέψιμη μεταξύ όλων των παρατάξεων αλλά από την άλλη δεν προσφέρει και κάτι στην παράταξη αυτή, πράγμα που βλέπουμε στα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών. Θυμάμαι μάλιστα στις προηγούμενες εκλογές αντιπροσώπων, θεωρούσαν ότι θα διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση από τις ΣυνΕκ και τελικά βρέθηκαν με …άνεση στην τέταρτη θέση.

Να σημειώσω επίσης σε αυτό το σημείο ότι οι Παρεμβάσεις είναι ένα πολυσυλλεκτικό αριστερό μόρφωμα, τόσο ανομοιογενές που ακόμη και μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν σε μια γραμμή. Σχεδόν πάντα στις ΓΣ Προέδρων οι συνήθως δύο εκπρόσωποί τους «μοιράζονται» τον παραταξιακό χρόνο (το «μοιράζονται» φυσικά για τις Παρεμβάσεις δεν υπάρχει αφού κάθε ομιλητής της δεν υπακούει σε κάποιο χρονικό περιορισμό), αφού τοποθετούνται προφανώς ως «ομάδες» και όχι ως ενιαία παράταξη.

Από το τέλος προς την αρχή…

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά και θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε κι άλλα πράγματα επί του προηγούμενου θέματος.

Στο 21ο συνέδριο πήραν μέρος 296 αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα. Τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών φαίνονται στη συνέχεια (σε παρένθεση οι «επιδόσεις» των 5 πρώτων παρατάξεων στο προηγούμενο συνέδριο ΟΛΜΕ):

 

ΔΣ ΟΛΜΕ

Συνέδριο ΑΔΕΔΥ

 

Ψήφοι

Έδρες

Ψήφοι

Αντιπρόσωποι

ΔΑΚΕ

80 (79)

3 (3)

80 (80)

21 (22)

ΑΣΕ

67 (59)

3 (2)

69 (61)

19 (16)

ΣυνΕκ

60 (67)

2 (3)

59 (65)

16 (18)

Παρεμβάσεις

56 (58)

2

55 (48)

15 (13)

ΠΕΚ

26 (32)

1

26 (33)

7 (9)

Κίνηση ελεύθερων εκπαιδευτικών

4

0

4

1

Αγωνιστικές κινήσεις

2

0

2

0

Αντεπίθεση

1

0

1

0

Στις εκλογές για ΔΣ αποτυπώθηκαν μάλλον οι πραγματικές δυνάμεις των παρατάξεων. Στις εκλογές αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ υπήρξαν δύο «περίεργες μετακινήσεις», μια από τις ΣυνΕκ και μια από τις Παρεμβάσεις προς την ΑΣΕ, μια παράταξη που κυνηγάει να είναι πρώτη δύναμη στην ΑΔΕΔΥ και κάθε ψήφος αντιπροσώπου είναι «χρυσάφι». Αυτή η μετακίνηση λοιπόν κατέγραψε βάση των υπολοίπων το σκορ στο 21-19, ενώ καταλαβαίνετε ότι θα ήταν σίγουρα διαφορετικά αν είχαμε ένα αποτέλεσμα 22-18 που θα μπορούσε να είναι και καταλυτικό βλέποντας τη μεγάλη εικόνα του συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ…

Στο συνέδριο τελικά επιβεβαιώθηκε η ηγετική θέση της παράταξής της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών, η άνοδος της ΑΣΕ και η πτώση των ΣυνΕκ που βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση χάνοντας και μια έδρα στο ΔΣ της ΟΛΜΕ. Βέβαια από την άλλη, η συγκατοίκηση ΔΑΚΕ – ΑΣΕ στην κορυφή της Ομοσπονδίας θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αφού «αναγκαστικά» η ΑΣΕ θα συνυπογράφει αποφάσεις ακόμη κι όταν διαφωνεί και για πρώτη φορά θα κληθεί να δράσει «θεσμικά». Θα πρέπει λοιπόν να αναμείνουμε να δούμε αν η παράταξη της ΑΣΕ θα «αστικοποιηθεί» ή θα συνεχίσει την «αντιπολίτευση του βουνού» με κριτική στάση ακόμη και σε αποφάσεις που θα φέρουν την υπογραφή του Γραμματέα που ανήκει στην ΑΣΕ.

Οι εργασίες του συνεδρίου – 1η μέρα

ΟΙ εργασίες ξεκίνησαν την Δευτέρα 1 Ιουλίου με την εγγραφή των συνέδρων και την εναρκτήρια συνεδρίαση που περιελάμβανε τη διαπίστωση απαρτίας, την εκλογή μόνιμου Προεδρείου, την ομιλία του απερχόμενου Προέδρου της ΟΛΜΕ (για τη θητεία 2022-2024) και χαιρετισμούς από εκπροσώπους συνδικαλιστικών φορέων.

Είχα τη μεγάλη τιμή και ευθύνη να οριστώ από την ΔΑΚΕ (και να ψηφιστώ από το συνέδριο) για δεύτερη φορά Πρόεδρος του συνεδρίου, back to back μετά το 20ο συνέδριο πριν 2 χρόνια. Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρώ ότι συνολικά πέτυχα την αποστολή μου. Ευχαριστώ τους φίλους συναδέλφους της ΕΕ της παράταξης και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο της ΔΑΚΕ Νίκο Παπαχρήστο, τον Νικηφόρο Κωνσταντίνου και τον Θόδωρο Τσούχλο για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου.

Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι τους χαιρετισμούς απεύθυναν συνδικαλιστές ή πρόσωπα που προέρχονταν στην πλειοψηφία τους από τις τάξεις της ΑΣΕ, δείχνοντας αυτό που είπα πιο πάνω περί της προσπάθειας της παράταξης να φτάσει στην κορυφή.

Το απόγευμα έγινε η εκλογή των μελών των επιτροπών, όπως είχαν προταθεί, ομόφωνα από τους συνέδρους. Θα ακολουθούσε η έγκριση της ημερήσια διάταξης, οι τοποθετήσεις επί των πεπραγμένων και των απολογισμών και στη συνέχεια οι ομιλίες των αιρετών ΚΥΣΔΕ και η κατάρτιση καταλόγου ομιλητών και ομιλίες συνέδρων. Γράφω «θα ακολουθούσε» γιατί τελικά οι Παρεμβάσεις, όπως ανέφερα, έθεσαν σε εφαρμογή το σχέδιό τους που προέβλεπε αρχικά την …έκδοση ψηφίσματος για την Παλαιστίνη…

Σε όλο το συνέδριο, κάθε ομιλητής των Παρεμβάσεων προέτασσε σε κάθε ευκαιρία το Παλαιστινιακό, πρώτο θέμα και στην αφίσα της παράταξης, την ώρα που συνάδελφοι όλων των υπόλοιπων παρατάξεων αναφέρονταν σε απαράδεκτες απώλειες παράλογων πολέμων δείχνοντας ευαισθησία προς όλους τους αμάχους, αποδεικνύοντας ότι σε ένα συνέδριο χωρούν αναφορές σε όλα και είναι κρίμα να μην μπορούν να προκύπτουν συνολικές ομόφωνες απόψεις για σοβαρά ζητήματα λόγω των αγκυλώσεων κάποιων.

Αφού έγινε ξεκάθαρο προς όλους ότι τα ψηφίσματα θα συζητούνταν την τελευταία ημέρα και …αποσύρθηκε η συγκεκριμένη απαίτηση, περάσαμε στο γνωστό ζήτημα «επί της διαδικασίας» που τίθεται αυτιστικά στην έναρξη κάθε συνεδρίασης από συγκεκριμένους συναδέλφους της παράταξης των Παρεμβάσεων. Κι εκεί έγινε η πρώτη μεγάλη μάχη που οδήγησε σε πολύωρο «διάλογο» που το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να «κόψει» τουλάχιστον 10 συναδέλφους από τον κατάλογο των ομιλητών.

Τελικά, μετά από έντονες συζητήσεις, πέρασε η άποψη της πλειοψηφίας των μελών του Προεδρείου επί της διαδικασίας που θα ακολουθούνταν κόντρα σε όσα προσχηματικά έθεταν οι Παρεμβάσεις, εγκρίθηκε η ημερήσια διάταξη και η ημέρα έκλεισε με μετακίνηση για την επόμενη των τοποθετήσεων των αιρετών καθώς και της κατάρτισης του καταλόγου των ομιλητών.

2η μέρα

Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με την κατάρτιση του καταλόγου ομιλητών και τις πρώτες ομιλίες συνέδρων, τόσο στην πρωινή όσο και στην απογευματινή συνεδρίαση.

Πραγματοποιήθηκαν επίσης δύο παρεμβάσεις, η μια από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και η άλλη από επιτροπή για τη διεκδίκηση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.

Ταυτόχρονα, από το μεσημέρι και μετά, ξεκίνησαν οι συνεδριάσεις των επιτροπών που είχαν ψηφιστεί την προηγούμενη ημέρα με έργο την επεξεργασία των θέσεων αλλά και των ψηφισμάτων που είχαν κατατεθεί, όπως είχε αποφασιστεί.

3η μέρα

Την τρίτη μέρα συνεχίστηκαν οι τοποθετήσεις των συνέδρων που γίνονταν ανά εξάδες με τη λογική να μιλά ένας ανεξάρτητος σύνεδρος (που να βρεθεί ανεξάρτητος θα αναρωτηθεί κανείς, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα), και από ένας σύνεδρος από ΠΕΚ, Παρεμβάσεις, ΑΣΕ, ΣυνΕκ και ΔΑΚΕ με τη σειρά αυτή. Η κατανομή «ανά παράταξη» εθιμοτυπικά γίνεται ώστε να υπάρχει πολυφωνία στη διάρκεια των συνεδριάσεων. Όμως για πρώτη φορά, λόγω των καθυστερήσεων που δημιουργήθηκαν για διάφορα ζητήματα, η λίστα των ομιλητών περιελάμβανε ελάχιστους κύκλους ομιλητών.

Παρόλο που δεν θα ήθελα να γράφω συνέχεια για τη στάση συγκεκριμένης παράταξης σε κάθε ζήτημα, και στο θέμα των ομιλιών η παράταξη των Παρεμβάσεων ήταν για μια κόμη φορά αρνητικός πρωταγωνιστής. Κάθε ομιλητής τους μιλούσε πολύ πάνω από τα 5 λεπτά που δικαιούτο γεγονός που, μαζί και με τα υπόλοιπα ζητήματα που δημιουργήθηκαν, συνέβαλε καταλυτικά στο να μην μπορέσουν αρκετοί σύνεδροι να τοποθετηθούν τελικά…

Το απόγευμα της τρίτης ημέρας και κατά την διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης, προκλήθηκε νέα μεγάλη καθυστέρηση αφού και πάλι οι Παρεμβάσεις έθεταν θέμα διαδικασίας αν και είχε αποφασιστεί από την πρώτη μέρα πως θα γίνονταν η ψηφοφορία των θέσεων και των ψηφισμάτων. Τελικά και πάλι συνεχίσαμε σύμφωνα με όσα είχαν αποφασισθεί, αλλά πολλοί σύνεδροι είχαν ήδη κουραστεί από την πολύωρη ταλαιπωρία, πράγμα που μάλλον ήταν τελικά ο στόχος των …ταραχοποιών.

Η διαδικασία που ακολουθείται για τις θέσεις και τα ψηφίσματα προβλέπει συζήτηση στις ψηφισμένες επιτροπές για σύνθεση απόψεων. Προφανώς, με αυτή τη λογική, κάποιες προτάσεις θα προταθούν και τελικά θα υπερψηφιστούν από την πλειοψηφία των συνέδρων. Το θέμα που τίθεται κάθε φορά από την παράταξη των Παρεμβάσεων είναι ότι επιθυμούν να διαβάζονται όλες οι θέσεις για όλα τα θέματα και όλα τα ψηφίσματα στην ολομέλεια, πράγμα που είναι αδύνατο αφού μιλάμε για εκατοντάδες σελίδες. Το θέμα τίθεται πάντα προσχηματικά. Πριν την έναρξη του συγκεκριμένου συνεδρίου είχε τεθεί υπό συζήτηση θέση που κατατέθηκε από τις ΣυνΕκ που προέβλεπε την δημοσιοποίηση κάθε θέσης και ψηφίσματος στην σελίδα της ΟΛΜΕ ώστε να είναι διαθέσιμη για ενημέρωση όλων των αντιπροσώπων και να μην απαιτείται η αναλυτική παρουσίασή της στην ολομέλεια. Η θέση αυτή απορρίφθηκε ως …προσφυγή σε ηλεκτρονικούς τρόπους ενημέρωσης με τους οποίους κάποιοι έχουν ιδεολογική αγκύλωση και τελικά δεν πέρασε. Έτσι τελικά υιοθετήθηκε μια διαδικασία παρόμοια με αυτή που ακολουθήθηκε στο προηγούμενο συνέδριο, με τη διαφορά ότι πέρα από τον αριθμό που είχε λάβει μια θέση θα γινόταν αναφορά στο περιεχόμενό της και ποιες παρατάξεις την είχαν ψηφίσει. Αποφασίστηκε επίσης να ακουστεί η άποψη και των παρατάξεων που δεν ψήφισαν τη σύνθεση. Τέλος, όσες θέσεις ανεξάρτητων αντιπροσώπων είχαν κατατεθεί όπως και αυτές που δεν είχαν προκύψει από σύνθεση, θα αναφέρονταν μια - μία μετά τις συνθετικές.

Για μια ακόμη φορά όμως, αντί να υιοθετηθεί ομόφωνα η διαδικασία που όντως διευκολύνει τη συνεδρίαση και να ψηφιστούν αρκετές θέσεις ως αποφάσεις του κλάδου, και πάλι η παράταξη των Παρεμβάσεων δυναμίτισε τη συνεδρίαση και προκάλεσε πολύωρη καθυστέρηση άνευ λόγου, αφού τελικά η διαδικασία ακολουθήθηκε όπως είχε αρχικά οριστεί.

Να σημειώσω επιπλέον ότι όλες οι συνεδριάσεις ξεκινούσαν με 1 τουλάχιστον ώρα καθυστέρησης αφού οι σύνεδροι έδειχναν απροθυμία να τηρήσουν το ανακοινωθέν ωράριο…

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ και …στην απουσία της ΔΑΚΕ από τις συνεδριάσεις, επειδή πολλά ακούστηκαν και γράφτηκαν.

Τα συνέδρια της ΟΛΜΕ χρησιμοποιούνται από όλες τις παρατάξεις ως μια ευκαιρία για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ συνέδρων από όλη τη χώρα, ίσως και για ενδοπαραταξιακές εκλογές, όπως έγινε από τη ΔΑΚΕ για πρώτη φορά. Υπάρχουν και φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποδεικνύουν τα γραφόμενά μου, αφού σε καμία συνεδρίαση (με εξαίρεση την τελευταία) η αίθουσα δεν ήταν γεμάτη.

Θα πρέπει όμως να τονιστεί και να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους ότι οι αντιπρόσωποι εκλεγόμαστε για να παρακολουθούμε τις εργασίες του συνεδρίου, ειδικά τις κρίσιμες στιγμές... Προφανώς και υπάρχουν στιγμές που όλοι επιθυμούμε να ξεκουραστούμε λίγο περισσότερο ή να συμμετέχουμε σε παραταξιακές συνομιλίες (όπως όλοι οι σύνεδροι), αλλά στην τελευταία συνεδρίαση οφείλουμε να είμαστε παρόντες, αφού εκεί κρίνονται όλες οι αποφάσεις του τριήμερου. Δυστυχώς από την παράταξη της ΔΑΚΕ έλλειπαν σε κρίσιμες ψηφοφορίες 26 από τους 80 εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, με αποτέλεσμα να περάσουν θέσεις που δεν θα είχαν την πλειοψηφία…

Και σε κάποια από όλες αυτές τις διαδοχικές ψηφοφορίες, την ώρα που για μια ακόμη φορά προκαλούνταν αναταραχή, η ΔΑΚΕ τελικά κατήγγειλε τη στάση των Παρεμβάσεων και αποχώρησε από το συνέδριο. Ακολούθησε η αποχώρηση των ΣυνΕκ και της ΠΕΚ και τελικά το συνέδριο τελείωσε άδοξα, έχοντας όμως προλάβει να ψηφίσει μια σειρά από θέσεις που δεσμεύουν τον κλάδο για την επόμενη διετία, για τις οποίες μπορείτε να ενημερωθείτε από τη σελίδα της ΟΛΜΕ.

Να σημειώσω ότι οι ΣυνΕκ πριν αποχωρήσουν έθεσαν θέμα σεβασμού σε όσα είχαν ήδη ψηφιστεί και υιοθέτησης προτάσεων που θα ήταν ενωτικές και όχι διασπαστικές, αφού μάλλον υπήρχαν απόψεις περί ακύρωσης των αποφάσεων που είχαν παρθεί παρουσία όλων των συνέδρων (καταλαβαίνετε…), θέση η οποία τελικά δεν υιοθετήθηκε οδηγώντας ουσιαστικά σε άδοξο τέλος του συνεδρίου.

Κλείνοντας

Κλείνοντας αυτή την αναλυτική παρουσίαση των γεγονότων (θα μπορούσα να γράφω για ημέρες με λεπτομέρειες όσα συνέβησαν αλλά νομίζω δεν έχει νόημα) θα ήθελα να αναφέρω ότι η ΔΑΚΕ πραγματοποίησε εκλογές για το ανώτατο όργανο της παράταξης, την Εκτελεστική Επιτροπή της, αλλά ψηφίστηκαν και αλλαγές στη διάρθρωση των περιφερειακών οργάνων της  που θα διευκολύνουν τη λήψη αποφάσεων σε τοπικό επίπεδο.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που στήριξαν την υποψηφιότητά μου στην Εκτελεστική Επιτροπή και με εξέλεξαν για πρώτη φορά σε αυτή. Ελπίζω με τις θέσεις μου να συμβάλω στη διατήρηση της παράταξης στην κορυφή. Επίσης, να ευχαριστήσω όλους τους αντιπροσώπους που με εξέλεξαν ως αντιπρόσωπο στο επόμενο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

Να ευχηθώ τέλος σε όλους τους αγαπητούς φίλους που εκλέχτηκαν καλή δύναμη και καλούς αγώνες!

Να ευχηθώ, τέλος, καλή θητεία στο νεοεκλεγέν ΔΣ της ΟΛΜΕ, καλή δύναμη στον Πρόεδρο Θόδωρο Τσούχλο, τον ταμία Νίκο Παπαχρήστο και τον Νικηφόρο Κωνσταντίνου που έχουν αναλάβει να σηκώνουν το βαρύ φορτίο της εκπροσώπησης της παράταξης στην Ομοσπονδία μας.

Καλό καλοκαίρι σε όλες και όλους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου