Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Κεραμέως: Η 6ήμερη εργασία, δεν αλλάζει το πενθήμερο - «Χτυπάμε την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία»

 

«Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία» ξεκαθάρισε η κ. Κεραμέως και είπε πως είναι fake news που λένε τα ξένα site πως η Ελλάδα πάει σε καθεστώς 6ήμερης εργασίας. «Είναι ένα άλλο fake news. Δεν υπάρχει εξαήμερη εργασία. Είναι η δυνατότητα για μια έκτακτη ημέρα εργασίας. Το πενθήμερο είναι ο κανόνας, δεν αλλάζει αυτό το πράγμα. Αυτό προβλέπεται μόνο για πολύ συγκεκριμένες επιχειρήσεις, δηλαδή για αυτές που λειτουργούν 24 ώρες το 24 ωρο. Όπως για εργοστάσια με κυλιόμενες βάρδιες (που δουλεύουν 5 ημέρες συνεχόμενες, 6 ημέρες συνεχόμενες, 7 ημέρες συνεχόμενες  με κυλιόμενες βάρδιες και δίνεται η δυνατότητα για έκτακτη ημέρα εργασίας .. μια επιπλέον ημέρα. Αυτή θα αμείβεται συν 40% εάν είναι Σάββατο, συν 115% αν είναι Κυριακή ή αργία».

Υπενθύμισε πως πριν ψηφιστεί η εξαήμερη εργασία «η εργασία αυτή ήταν αδήλωτη ή υποδηλωμένη. Άρα όλα αυτά είναι μέτρα που έρχονται να θωρακίσουν να ενισχύσουν  τον εργαζόμενο. Το ξανά λέω το πενθήμερο είναι πενθήμερο στην Ελλάδα, δεν αλλάζει αυτό επ’ ουδενί. Και μάλιστα υπάρχει δυνατότητα και για 4ήμερη εργασία αλλά υπάρχουν και δυνατότητες για ευέλικτες μορφές εργασίας».

«Υπήρχε η έλλειψη του απαραίτητου του ανθρώπινου δυναμικού για κάποιες από αυτές τις επιχειρήσεις. Και για αυτόν ακριβώς τον λόγο προβλέφθηκε αυτή η δυνατότητα  με αδρές αμοιβές  υπέρ των εργαζομένων και κυρίως έγινε ένα πλαίσιο προστασίας  του εργαζομένου τ0 οποίο δεν υπήρχε έως σήμερα» σημείωσε.

Επεσήμανε δε πως «η εξαήμερη εργασία ψηφίστηκε από πέρυσι. Η εξαήμερη εργασία θα σήμαινε πως ο κάθε εργαζόμενος αντί για πενθήμερο θα είχε εξαήμερο. Δεν ισχύει αυτό. Δεν μπορεί να ισχύσει αυτό. Δεν πρέπει να μιλάμε για εξαήμερη εργασία αλλά για  δυνατότητα έκτακτης  ημέρας  εργασίας» τόνισε.

Για το επίδομα ανεργίας

Σχετικά με το επίδομα ανεργίας και τον εξορθολογισμό των επιδομάτων που προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης, απάντησε: «Το επίδομα ανεργίας είναι το ίδιο εδώ και δεκαετίες στη χώρα μας. Πρέπει να παίρνει κάποιος το ίδιο επίδομα ανεργίας αν έχει δουλέψει 30 χρόνια στη ζωή του και να έχει δουλέψει τη βδομάδα στη ζωή του». Ειδικότερα, όπως ανέφερε η κα Κεραμέως το επίδομα ανεργίας «να είναι εμπροσθοβαρές, δηλαδή όταν βγαίνεις στην ανεργία να είναι πιο υψηλό, αλλά να βαίνει μειούμενο για να σε κινητροδοτήσει να βγεις στην απασχόληση».

Και όπως είπε μπορεί να υπάρχει και αύξηση. «Το σημαντικό εδώ είναι το σχήμα να είναι εμπροσθοβαρές. θέλουμε να καταβάλεις ιδιαίτερη προσπάθεια για να βρεις απασχόληση. Αν σου προσφερθούν τρεις δουλειές που συμπίπτουν με το ατομικό σχέδιο δράσης σου και πεις και στις τρεις όχι, τότε φεύγεις από το ταμείο ανεργίας», συμπλήρωσε η κα Κεραμέως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου