Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024

Πέντε μέρες αποβολή για τους θύτες bullying φέρνει το υπουργείο Παιδείας

 

Το Υπουργείο Παιδείας αναλαμβάνει δράση για να εξαλειφθούν τα περιστατικά bullying στα σχολεία και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι θύτες.

Τα περιστατικά bullying έχουν γίνει μάστιγα για τα σχολεία με εκατοντάδες μαθητές να βιώνουν εφιαλτικές στιγμές στα χέρια συμμαθητών τους. Τα περιστατικά που συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας  προκαλούν αντιδράσεις για τα όσα συμβαίνουν στις σχολικές αίθουσες και τα προαύλια με θύτες και θύματα μαθητές.

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα, το αρμόδιο Υπουργείο επαναξετάζει τα υφιστάμενα μέτρα και προωθεί σημαντικές αλλαγές ως προς το ποινολόγιο όσων μαθητών αποδεδειγμένα ασκούν εκφοβισμό σε συμμαθητές τους εντός σχολικού περιβάλλοντος. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ενεργοποιηθούν είναι η επαναφορά της 5ήμερης αποβολής για τους θύτες. Παρά΄λληλα δεν αποκλείεται σε βαρύτατα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού να επιβάλλεται δια παντός αποβολή των θυτών από το σχολείο λόγω απαράδεκτης συμπεριφοράς. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας εξετάζει ενδελεχώς το πώς θα περιοριστεί ο σχολικός εκφοβισμός από τα σχολεία και μάλιστα ανάγεται σε ζήτημα άμεσης προτεραιότητας λόγω των συνεχών περιστατικών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. 

Παράλληλα, προγραμματίζεται η διοργάνωση μιας πανελλήνιας καμπάνιας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το φαινόμενο του bullying, με στόχο την προώθηση της αναφοράς των περιστατικών από τους μαθητές που το βιώνουν. Οι μαθητές θα κληθούν να μιλήσουν και να "καταγγείλουν" τα περιστατικά ενδοσχολικής βίας, ακόμη και ανώνυμα στην ειδική πλατφόρμα που θα τεθεί σε λειτουργία από το υπουργείο Παιδείας.

Όλες αυτές οι προσπάθειες θα ενταχθύν σε ένα στοχευμένο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί προσεχώς στο υπουργικό συμβούλιο και αργότερα προς διαβούλευση και ψήφιση. Στόχος του προωθούμενου νομοσχεδίου είναι η πρόληψη, εκπαιδευτική προσέγγιση, αντιμετώπιση και προστασία παιδιών και εφήβων από κάθε μορφή βίας και σχολικού εκφοβισμού και η δημιουργία ασφαλών, ενταξιακών σχολικών και εκπαιδευτικών περιβαλλόντων ικανών να προάγουν την αρμονική ψυχοκοινωνική ανάπτυξη και πρόοδο όλων των μαθητών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου