Τετάρτη 6 Μαρτίου 2024

΄Έρχονται αλλαγές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στις πανελλήνιες εξετάσεις

 

Σε δεύτερο χρόνο το υπουργείο Παιδείας δρομολογεί δομικές αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, από τους παιδικούς σταθμούς έως τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ένα από τα πρώτα ζητήματα αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς θεωρείται ότι το ισχύον σύστημα έχει σοβαρό πλεονέκτημα ότι διασφαλίζει το αδιάβλητο, ωστόσο έχει το εξίσου σοβαρό μειονέκτημα ότι κρίνει την πορεία κάθε υποψηφίου σε τέσσερα διαγωνίσματα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ευρύτερες επιδόσεις των μαθητών κατά τη φοίτησή τους στο λύκειο.

Αυτό που μελετάται, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, είναι ένας συνδυασμός εξετάσεων με τη χρήση της τράπεζας θεμάτων με στόχο υπάρχει διαχρονική εικόνα για κάθε υποψήφιο και να λαμβάνονται υπόψη για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια περισσότερες παράμετροι σε σχέση με το ισχύον σύστημα των πανελλήνιων εξετάσεων.

Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να στηθεί ένα νέο πανελλαδικό και αδιάβλητο σύστημα εξέτασης μαθητών στο λύκειο, στηριζόμενο στην Τράπεζα Θεμάτων αλλά με διαφορετική κουλτούρα όσον αφορά την επιλογή θεμάτων, δίνοντας δύναμη στη διδακτική διαδικασία του λυκείου και απελευθερώνοντας τους μαθητές από το τρίωρο της αγωνίας της πανελλαδικής εξέτασης. Για την απόκτηση του ακαδημαϊκού απολυτηρίου θα συνεκτιμώνται απολυτηρίου των τριών τάξεων του λυκείου σε ένα ποσοστό για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με τη σύμπραξη των «διαφορετικών» πανελλαδικών που ευαγγελίζεται υπουργείο Παιδείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου