Κυριακή 24 Μαρτίου 2024

Ποινολόγιο και για τα κινητά τηλέφωνα στα σχολεία - Τι ετοιμάζει ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης

 

Ακόμα και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος σε μαθητές που χρησιμοποιούν το κινητό τους για να κάνουν bullying ή να καταγράφουν προσωπικές στιγμές προβλέπει το νέο πλαίσιο συνεπειών του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία, όπως λένε στην «Απογευματινή» αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας. Επίσης, θα υπάρχουν ποινές και για αυτούς που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους μέσα στην τάξη, από μία απλή σύσταση μέχρι και πενθήμερη αποβολή.


Αντίστοιχα, όπως συζητείται, και οι καθηγητές δεν θα πρέπει να κάνουν χρήση κινητών όταν είναι στις σχολικές αίθουσες, εκτός περιπτώσεων όπως η καταγραφή απουσιών. Εγκύκλιος, η οποία ισχύει από το 2012, απαγορεύει τη χρήση κινητών στα σχολεία, χωρίς ωστόσο να προβλέπει και τι θα επιφέρει η επιλογή των μαθητών να τα χρησιμοποιήσουν, οπότε στην πράξη συχνά χρησιμοποιούνται.

Προχθές διευθυντής στο 6ο Γυμνάσιο Ηρακλείου, διαπιστώνοντας την έξαρση της χρήσης κινητών, κάλεσε τους γονείς να συνεργαστούν, δηλώνοντας ότι θα εφαρμόσει τη νομοθεσία που προβλέπει την απαγόρευση χρήσης έξυπνων συσκευών στα σχολεία. Για τον λόγο αυτόν ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο νέο πλαίσιο αυστηροποίησης της σχολικής ζωής εστίασε και στα κινητά τηλέφωνα. «Είναι ένα θέμα που πρέπει να εξετάσουμε και θα το εξετάσουμε. Υπάρχει απαγόρευση, αλλά θα πρέπει να δούμε το πλαίσιο των συνεπειών». Και τόνισε πως «έχουμε ήδη ανακοινώσει ότι επανέρχεται η πενθήμερη αποβολή, όπως υπήρχε παλιά, και σε ό,τι αφορά τους θύτες του μπούλινγκ θα πρέπει να αλλάζουν σχολικό περιβάλλον ευκολότερα». «Oι μαθητές χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα για να φωτογραφίσουν καθηγητές, περιστατικά μπούλινγκ, ακόμα και πιο προσωπικές στιγμές στις τουαλέτες», λέει στην «Απογευματινή» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος.

Ο εκπαιδευτικός αναφέρεται σε περιστατικό που είχε απασχολήσει την ΟΛΜΕ όταν μαθητές φωτογράφισαν καθηγητή τους με γυρισμένη την πλάτη στον πίνακα, κάνοντας άσεμνες χειρονομίες και στη συνέχεια ανέβασαν το βιντεάκι στο διαδίκτυο, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις βιντεοσκοπούν και περιστατικά bullying. Επίσης, όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, τα κινητά χρησιμοποιούνται και για αντιγραφή. Ο κ. Παπαχρήστος λέει ότι έχουν γίνει μόδα τα ακραία περιστατικά καταγραφής με κινητό και θυμάται ένα από τα πρώτα τέτοια περιστατικά από το 2006, με καταγραφή προσωπικής σκηνής σε κινητό ενός μαθητή και μίας μαθήτριας σε τουαλέτες σχολείου, που τραβήχτηκε εν ώρα μαθήματος που δεν φυλασσόταν αυτός ο χώρος, και όταν χώρισαν ο μαθητής το ανέβασε στο διαδίκτυο.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου