Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Ευρεία διακομματική συναίνεση στις νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για τις Μουφτείες

ddcf640f c276 4565 923b 67aef8b8d72f

 Με ευρεία διακομματική συναίνεση ψηφίστηκαν χθες από την Ολομέλεια της Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των Μουφτειών, καλύπτοντας ένα σημαντικό κενό στη νομοθεσία μας σε μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική τους ταυτότητα.

Και τα 26 άρθρα για ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο για τις Μουφτείες και τους Μουφτήδες στη Θράκη υπερψήφισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του ΜέΡΑ25, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε σε όλα τα άρθρα «Παρών». Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε 9 άρθρα, καταψήφισε 16 (μεταξύ των οποίων, ζητήματα της Συμβουλευτικής Επιτροπής που αναδεικνύει υποψήφιους Μουφτήδες, την επιλογή, εγκατάσταση και παύση Μουφτή, τις αρμοδιότητες, τη μισθολογική κατάσταση και τα κωλύματα-ασυμβίβαστα των Μουφτήδων, την αποχώρηση Μουφτήδων και την οργάνωση και λειτουργία των Μουφτειών Θράκης και την διαδικασία εγγραφής των Ιμάμηδων στο Μητρώο Θρησκευτικών Λειτουργών του ΥΠΑΙΘ) και δήλωσε «Παρών» ως προς τα απαιτούμενα προσόντα του Μουφτή, ενώ η Ελληνική Λύση καταψήφισε 15 άρθρα και δήλωσε «Παρών» στα υπόλοιπα 11.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αποδείχθηκε ιδιαίτερα γόνιμη, καθώς εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της Υπουργού Νίκης Κεραμέως για σύγκλιση, εύρεση κοινών τόπων, κατάθεση εμπεριστατωμένων προτάσεων, με στόχο τη διακομματική συμφωνία στο ζήτημα της δημιουργίας ενός σύγχρονου καθεστώτος Μουφτειών. Οι περισσότερες από τις παρατηρήσεις και προτάσεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης υιοθετήθηκαν και ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.

Επιλύθηκε, έτσι, μία εκκρεμότητα άνω των 30 ετών, με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ταυτότητα της μουσουλμανικής μειονότητας τη Θράκης. Το νέο καθεστώς υλοποιεί το πόρισμα της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, έχοντας λάβει υπόψιν τις συνταγματικές επιταγές, τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας, όπως ορίζονται από τη Συνθήκη της Λωζάνης, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου