Κυριακή 17 Ιουλίου 2022

ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Δικαιότερη κατανομή, ανάλογα με τα υπαρκτά κενά

Τη μερίδα του λέοντος παίρνει, η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στους επόμενους 8.586 διορισμούς εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα αναλάβουν υπηρεσία –ως μόνιμοι, αφού όλοι έχουν προϋπηρεσία αναπληρωτή- από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Με βάση την απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων Οικονομικών και Παιδείας που δημοσιοποιήθηκε χθες, οι 8.586 θα κατανεμηθούν ως εξής: 4.904 διορισμοί θα γίνουν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, 1.928 στη δευτεροβάθμια, 306 στα μουσικά σχολεία, 1.048 σε σχολεία ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης (εξ αυτών 492 στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 556 στη δευτεροβάθμια) και 400 διορισμοί σε θέσεις ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού. Ανά βαθμίδα, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα διοριστούν 3.332 δάσκαλοι, 971 νηπιαγωγοί και ο τελικός αριθμός θα συμπληρωθεί με εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων. Στη δευτεροβάθμια, οι περισσότεροι διορισμοί θα είναι μαθηματικών (321), φιλολόγων (307) και βιολόγων (288).

Σύμφωνα με συνδικαλιστές, η κατανομή γίνεται ανάλογα με τα υπαρκτά κενά εκπαιδευτικών στις δύο βαθμίδες και όχι για να τηρηθούν οι ισορροπίες μεταξύ πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, όπως συνέβαινε κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικό είναι ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) υποστηρίζει ότι στην κατανομή των διορισμών είναι πάγια «ριγμένη» η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, διότι ενώ οι ελλείψεις σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία είναι περισσότερες από αυτές σε γυμνάσια και λύκεια, τελικά ο αριθμός των διορισμών κατανεμόταν σχεδόν ισόποσα. Τη σχολική χρονιά 2021-2022 τα οργανικά κενά στην πρωτοβάθμια ήταν 10.666 και στη δευτεροβάθμια 5.710. Όμως έγιναν 6.200 διορισμοί στην πρωτοβάθμια και 4.960 διορισμοί στη δευτεροβάθμια.

 Με την ολοκλήρωσή τους, το σύνολο των μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση την τελευταία διετία θα φτάσει τις 24.786. Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως: «Μέσω των σχεδόν 25.000 μόνιμων διορισμών τα τελευταία δύο χρόνια, δημιουργούμε ένα συμπαγές πλέγμα στήριξης της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με πολλαπλά οφέλη για όλη τη σχολική μας κοινότητα».

 

 Κατανομή μόνιμων διορισμών

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ                                                                                            ΘΕΣΕΙΣ

 

ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                 4.904

 

ΓΕΝΙΚΗΣ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                            1.928

 

ΚΛΑΔΟΥ ΠΕ79, ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ ΠΕ79.01 ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ  

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                                                                 306

 

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                            492

 

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ                       556

 

ΕΙΔΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ  

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ                                                                                                          400

 

Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου