Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΝΑΟΣ.


Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδακρύζεις πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ‘ναι!!!
 

Η ελληνική επίσημη θέση είναι λανθασμένη. Δεν πρέπει να ζητούμε να παραμείνει μουσείο ο πιο διάσημος και πιο ιστορικός ναός της Ορθοδοξίας. Η Αγία Σοφία πρέπει να ξαναγίνει ορθόδοξος ναός και να αποδοθεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Να λειτουργείται κανονικά και μάλιστα την εορτή της Μεσοπεντηκοστής, όταν ακριβώς πανηγύριζε και η Αγία Σοφία των ενδόξων βυζαντινών χρόνων.
 
Ο Ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θεμελιώθηκε από τον χριστιανό αυτοκράτορα Ιουστινιανό, εγκαινιάσθηκε την 27η Δεκεμβρίου του 537 μ.X. και προορίσθηκε ως χώρος εκκλησιαστικής λατρείας, αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Πρόκειται για αριστούργημα αρχιτεκτονικής μεγαλοφυίας και είναι παγκοσμίως διάσημος ως ένα κατ’ εξοχήν μνημείο του χριστιανικού πολιτισμού. Η αξία του παραμένει οικουμενική επειδή ο Χριστιανισμός έχει υπερεθνική και οικουμενική ακτινοβολία.
 
Ο ναός είναι αφιερωμένος στη Σοφία του Θεού και όχι στη μάρτυρα Αγία Σοφία, η οποία τιμάται στις 17 Σεπτεμβρίου μαζί με τις επίσης μάρτυρες θυγατέρες της, Ελπίδα, Πίστη και Αγάπη. Εκεί τελέσθηκαν χιλιάδες Θείες Λειτουργίες με Αγίους της Εκκλησίας μας, με σοφούς Πατριάρχες, με μαχητικούς και πατριώτες αυτοκράτορες. Εκεί άκουσαν για πρώτη φορά την ορθόδοξη υμνογραφία οι απεσταλμένοι του ρώσου βασιλιά και του μετέφεραν την απάντηση: «Ούτε μουσουλμάνοι, ούτε ρωμαιοκαθολικοί θα γίνουμε, άρχοντα. Να γίνουμε ορθόδοξοι, διότι η ψαλμωδία τους είναι υπέροχη». Στην Αγία Σοφία τελέσθηκε η τελευταία Θεία Λειτουργία του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου πριν από την Άλωση της 29ης Μαΐου 1453.
 
Η Αγία Σοφία αποτελεί την κορυφαία έκφραση της ορθόδοξης χριστιανικής αρχιτεκτονικής και αγιογραφίας. Είναι σύμβολο Ορθοδοξίας και βυζαντινής κληρονομιάς. 

Τίποτα δεν ξεχνιέται
Κανένας δεν ξεχνά.
Θα γυρίσουμε και θα είναι μέρα μεσημέρι και θα τρέμει η γης.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου