Δειλά μοιάζουν τα πρώτα «βήματα» του υπουργείου Παιδείας σιην αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας, καθώς εφέτος μόνο τέσσερα τμήματα «κλείνουν» και δεν θα δεχθούν εισακτέους, και αυτά αποτελούν τμήματα του Πανεπιστημίου Πάτρας, για τα οποία η ίδια η διοίκησή του είχε προτείνει να σταματήσει η λειτουργία τους. Ωστόσο, στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση της χώρας υπάρχουν σπουδές πρώην ΤΕΙ, όπως εκείνες της Αισθητικής και Κοσμητολογίας που μάλιστα έχουν ενταχθεί σπς Βιόίατρικές Επιστήμες του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, όπως και άλλα τμήματα οδοντοτεχνικόν ή οπτομετρών. Και το βέβαιο είναι ότι η πολιτεία πρέπει να είναι εξίσου αυστηρή με τα ανώτατα ιδρύματα που «φιλοξενούν» σπουδές χαμηλής ζήτησης ή αμφίβολης σχέσης με την έρευνα, όσο είναι και με τους υποψηφίους που έμπαιναν κάθε χρόνο στα ΑΕΙ με χαμηλές βαθμολογίες και εφέτος θα συναντήσουν τον «κόφτη» της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Τα παραπάνω καθιστούν αναγκαία μια συνολική μελέτη γύρω από τη λειτουργία όλων των τμημάτων ανώτατης εκπαίδευσης, με τη βοήθεια και της νέας Αρχής για την Ανώτατη Εκπαίδευση της χώρας (ΕΘΑΑΕ). Έτσι, τέσσερα τμήματα λιγότερα θα βρουν εφέτος στο μηχανογραφικό τους οι υποψήφιοι των πανελλαδικών εξετάσεων και όλα αφορούν το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν θα δεχθούν εφέτος εισακτέους γιατί κλείνουν τα τμήματα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, Μουσειολογίας στον Πύργο και δυο ακόμη τμήματα γεωπονικών σπουδών (Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων και Επιστήμης Βιοσυστημάτων Λιγότεροι από πέρυσι όσοι θα περάσουν την είσοδο των ΑΕΙ - Οι συντελεστές για την Ελάχιστα Βάση Εισαγωγής και τα τμήματα που κλείνουν και Γεωργικής Μηχανικής) στο Μεσολόγγι. Σε 45 τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης μειώνονται εφέτος οι εισακτέοι, ενώ σε 39 τμήματα (κυρίως της περιφέρειας) αυξάνονται.
Συνολικά, ο αριθμός των εισακτέων στα ανώτατα ιδρύματα της χώρας είναι και εφέτος μειωμένος κατά 555 θέσεις σε σχέση με πέρυσι, όπου επίσης δόθηκαν 365 θέσεις λιγότερες από το 2019.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε και τους συντελεστές βάσει των οποίων καθορίζεται η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε κάθε πανεπιστημιακή σχολή και, όπως είναι φυσικό, τα περιζήτητα τμήματα επέλεξαν τον υψηλότερο δείκτη που δόθηκε από το υπουργείο Παιδείας (1,20) και τα μειωμένης ζήτησης τον χαμηλότερο (0,80). Εφέτος βέβαια, όπως προαναφέρθηκε, εκείνο που θα καθορίσει το πόσοι θα μπουν στα πανεπιστήμια της χώρας είναι η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής. Συνολικά αναμένεται όμως ότι 20.000, ίσως και 25.000 άτομα θα μείνουν εκτός ΑΕΙ σε σχέση με τους περυσινούς αριθμούς τους λόγω χαμηλών βαθμολογιών.
Κατά τα άλλα, οι εισακτέοι σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας θα είναι γύρω στις 77.415 (πέρυσι ήταν 77.970), ενώ ενισχύονται με επιπλέον εισακτέους 3 πανεπιστήμια της επαρχίας (Αιγαίου, Δημοκρίτειο, Δυτικής Μακεδονίας), τα οποία είχαν τμήματα που δέχονταν εισακτέους με χαμηλές βαθμολογίες. Αυξάνονται όμως οι εισακτέοι συνολικά στα τμήματα βρεφονηπιακών σπουδών και στα ΤΕΦΑΑ σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, και όπως έχει ήδη γραφτεί, στην Αθήνα και στις περιζήτητες σχολές οι εισακτέοι μειώνονται σε σχέση με πέρυσι, ενώ αντίστοιχα οι εισακτέοι αυξάνονται στην περιφέρεια και στα τμήματα μειωμένης ζήτησης. Μειωμένοι θα είναι οι αριθμοί των εισακτέων σε περιζήτητα τμήματα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, νομικές σχολές, τμήματα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ στις ιατρικές σχολές δεν γίνεται καμία αλλαγή σε κέντρο ή περιφέρεια, αλλά ο αριθμός τους παραμένει ο ίδιος με τον περυσινό.
ΜΑΡΝΥ ΠΑΠΑΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου