Πέμπτη 16 Μαΐου 2019

Μηχανογραφικό 2019: Πότε αναμένεται η κατανομή των νέων τμημάτων

Η ανακοίνωση του αριθμού για τα πανεπιστήμια αναμένεται να γίνει από το υπουργείο Παιδείας εντός της εβδομάδος με καθυστέρηση λόγω της αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δηλαδή της κατάργησης όλων των ΤΕΙ εκτός της Ανώτατης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης ΑΣΠΑΙΤΕ η οποία ολοκληρώθηκε με τον νόμο 4610/2019 που ψηφίστηκε τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Στον νέο χάρτη υπάρχουν νέα τμήματα και άλλα που μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά με βάση τμήματα ΤΕΙ που καταργήθηκαν, σύμφωνα με την Καθημερινή.
Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου συνολικά θα υπάρχουν περί τα 430 τμήματα από 450 έως και πέρυσι.
Η ανακοίνωση του αριθμού από το υπουργείο Παιδείας θα γίνει ανά τμήμα ενώ πρέπει να οριστεί και ο αριθμός των εισακτέων σε κάθε κατηγορία υποψηφίων διότι για τους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων ΕΠΑΛ θα υπάρχουν διαφορετικό ποσοστά θέσεων: 10% για τις συναφείς με τον τομέα του υποψηφίου σχολές και 5% για τα πολυτεχνεία και τις ιατρικές.
Παράλληλα θα ανακοινωθεί η κατανομή των νέων τμημάτων στα επιστημονικά πεδία δηλαδή ουσιαστικά το νέο μηχανογραφικό δελτίο. Την τελευταία εικοσαετία η εξέλιξη του αριθμού των εισακτέων στην ανώτατη εκπαίδευση ήταν εντυπωσιακή : χαρακτηριστική είναι η τεράστια αύξηση κατά 12.925 του αριθμού των εισακτέων από το 1999 στο το 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου