Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018

Ανελέητο σφυροκόπημα Βουλγαρίας σε Σκόπια: Δεν έχετε ιστορία, είστε ψεύτες

Από το πουθενά για πολλούς στην κυριολεξία, η Βουλγαρία ξεκίνησε μια μεγάλη κόντρα με την ΠΓΔΜ ανοίγοντας ένα σωρό θέματα με αφορμή την συμφωνία των Πρεσπών, που αφορούν την γλώσσα, την ιστορία και το ίδιο το έδαφος της χώρας.
Χθες, την σκυτάλη από τον Βούλγαρο ΥΠΑΜ πήρε ο ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ, μέλος του κυβερνώντος κόμματος του Μ.Μπορίσωφ.
«Το πρωί, κάλεσα τον φίλο μου Johannes Hahn (γνωστό για τις ανθελληνικές θέσεις του Ευρωπαίο επίτροπο για την διεύρυνση στην ΕΕ) για μεσημεριανό γεύμα στο Στρασβούργο. Ήθελα να του μιλήσω για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και να τον ενημερώσω για τις άσχημες σχέσεις Σόφιας – Σκοπίων, λόγω της ψεύτικης σκοπιανής ιστορίας και της γλώσσας», έγραψε στο προσωπικό λογαριασμό του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο Βούλγαρος ευρωβουλευτής Αντρέι Κοβάτσεφ.

Ο τελευταίος μαζί με τον υπουργό Άμυνας Κρασιμιρ Καρακατσάνωφ συζήτησαν το εάν η πΓΔΜ θα πρέπει να ενταχθεί σε ΝΑΤΟ-ΕΕ το συντομότερο δυνατόν, έχοντας τόσες εκκρεμότητες με την Σόφια.
«Οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ πρέπει να γίνουν, αλλά δεν μπορώ να προσποιούμαι ότι ο Σαμουήλ που ήταν Βούλγαρος βασιλιάς να λένε οι Σκοπιανοί ότι είναι δικός τους.
Υπάρχουν αυθεντικά αντικείμενα και πολλά άλλα έγγραφα που αποδεικνύουν την βουλγαρική καταγωγή του.
Επίσης, δεν ισχυρίζομαι ότι ο Γκίγκορ Ρούλιτσεφ είναι Βούλγαρος, αλλά αυτό αποδεικνύεται από αυθεντικά έγγραφα.
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι να ξεπεραστούν δεκαετίες ολόκληρης ψεύτικης σκοπιανής δήθεν ιστορίας. Η κατάσταση είναι άσχημη μεταξύ μας και δεν μπορούμε απλώς να δεχτούμε ότι αναφέρουν οι Σκοπιανοί», δήλωσε ο Κοβάτσεφ, απηχώντας σαφώς τις απόψεις της ίδιας της βουλγαρικής κυβέρνησης.
Δεν είναι λοιπόν μόνο η «μακεδονική γλώσσα» η οποία είναι βουλγαρική σε ποσοστό 95% που αποτελεί εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις για την ΠΓΔΜ, αλλά και η ιστορία η οποία είναι ολοκληρωτικά κατασκευασμένη, εμπεριέχοντας Βούλγαρους πρωταγωνιστές ως Σκοπιανούς.
Οι Βούλγαροι τώρα όμως τα βάζουν όλα στο τραπέζι μιλώντας με τον επίτροπο διεύρυνσης Γ.Χάν για να του κάνουν κατανοητό ότι αυτοί δεν πρόκειται να απεμπολήσουν ιστορικά δικαιώματα όπως έπραξε ελαφρά την καρδία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι Βούλγαροι όμως ίσως διαβλέπουν και αυτοί ύποπτα σχέδια πίσω από την προσπάθεια των Σκοπιανών να αναγνωριστούν ως «Μακεδόνες», μιας και εμπλέκονται και οι ίδιοι ιστορικά με την αποκαλούμενοι «Μακεδονία του Πιρίν» και την έξοδο στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας δήλωσε προχθές ότι «μακεδονική γλώσσα» δεν υπάρχει και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να καθιερώσει κρυφά μια τέτοια γλώσσα.
Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο ίδιος Βούλγαρος ΥΠΑΜ K. Karakachanov έγραψε ότι «τα εδάφη της πΓΔΜ ήταν βουλγαρικά, κάτι που είναι ένα ιστορικό γεγονός και ως εκ τούτου δεν θα επιτραπούν συμβιβασμοί με την ιστορία της Βουλγαρίας»!!
Η ιστορία όμως από την άλλη πλευρά λέει ότι ότι το ελληνικό όνομα «Μακεδονία» αναφέρεται στο κράτος και τον πολιτισμό των αρχαίων Μακεδόνων που, αδιαμφισβήτητα, είναι μέρος της εθνικής και ιστορικής κληρονομιάς της Ελλάδας και ουδεμία σχέση έχει με τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, οι οποίοι είναι απόγονοι των Σλάβων και οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας σε πολύ μεταγενέστερο στάδιο και συγκεκριμένα τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Υπό όρους γεωγραφίας, όμως, ο όρος «Μακεδονία» αναφέρεται σε έναν ευρύτερο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει μέρος της επικράτειας διαφόρων Βαλκανικών χωρών (κυρίως Ελλάδος, πΓΔΜ και Βουλγαρίας). Ωστόσο, το κύριο μέρος της γεωγραφικής Μακεδονίας απλώνεται στα όρια της αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας, το μεγαλύτερο τμήμα της οποίας βρίσκεται εντός ελληνικής επικράτειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου