Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

Βόρεια Συρία – Ο Ερντογάν βρίσκει μπροστά του τους Αιγύπτιους

Την Τρίτη η Τουρκία προσπάθησε να ξεκινήσει την επιχείρηση στην Βόρεια Συρία και στην περιοχή της Μανμπίτζ όχι με δικές της δυνάμεις όμως, αλλά με μαχητές της Αλ Κάιντα και Σύριους μαχητές πολέμιους του Άσαντ.
Όμως με παρέμβαση των Γάλλων οι οποίοι απείλησαν ότι θα χτυπήσουν τις ομάδες αυτές, αλλά και η μετακίνηση δυτικά της πόλης μαχητών του YPG και μονάδων του Εθνικού Συριακού Στρατού  η επιχείρηση σταμάτησε .
Για τον Ερντογάν τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα αφού όπως φαίνεται στις πολιτικές εξελίξεις θα λάβουν μέρος και οι Αιγύπτιοι, με τους οποίους δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις. Τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικό αεροσκάφος της Συρίας, απογειώθηκε από την Δαμασκό με προορισμό το Κάιρο. Επιβάτης του, ο υπουργός εξωτερικών της Συρίας με το αεροσκάφος να επιστρέφει στην Δαμασκό μετά από λίγες ώρες.
Την Τετάρτη ΜΜΕ της Αιγύπτου αναφέρουν ότι Αιγύπτιοι αξιωματούχοι θα μεταβούν τις επόμενες ώρες στην Δαμασκό ώστε να συζητηθεί η πιθανότητα μιας πολιτικής λύσης και η παύση της  στρατιωτικής κλιμάκωσης στη βορειοανατολική Συρία.

Οι Αιγύπτιοι θα έχουν επαφές και θα παίξουν ρόλο διαμεσολαβητή ανάμεσα στην Δαμασκό και των Δημοκρατικών Δυνάμεων της Συρίας. Οι τελευταίοι έχουν αναπτύξει διαύλους επικοινωνίας με το Κάιρο σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί ο καλύτερος συμβιβασμός στην Βόρεια Συρία με τον Άσαντ.
Ο Άσαντ φαίνεται με την σειρά του- και με την προτροπή των Ρώσων – να έχει δεχτεί να επιστρέψουν οι πόλεις την Βόρειας Συρίας στην επικράτεια της χώρας αλλά με μια ευέλικτη διακυβέρνηση στην περιοχή όπου θα συμμετέχουν και στελέχη των Δημοκρατικών Δυνάμεων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου