Πολίτες των Σκοπίων έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται απέναντι από το
κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ για να γιορτάσουν το μεγάλο ποσοστό αποχής στο
δημοψήφισμα για τη Συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό.
Οι διαδηλωτές έχουν στήσει εξέδρα σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει σταματήσει στο συγκεκριμένο σημείο.
Στο βήμα έχουν ανέβει ομιλητές οι οποίοι μεταξύ άλλων φωνάζουν πως η
«Μακεδονία ανήκει στους Μακεδόνες» και πως η «χώρα νίκησε ξανά».
Την πλατεία απέναντι από τη Βουλή έχουν κατακλύσει μέσα μαζικής
ενημέρωσης της χώρας αλλά και του εξωτερικού που καταγράφουν τους
πανηγυρισμούς.
Παρά την εορταστική ατμόσφαιρα οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούν τους 50.
"Το αποτέλεσμα είναι αποδεκτό από όλους, οι ψηφοφόροι ψήφισαν με αξιοπρέπεια και περηφάνια. Αυτοί που συμμετέχουν είναι αυτοί που αποφασίζουν και διαμορφώνουν το αποτέλεσμα" τόνισε σε δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια για την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1.
"Παρά την αποχή που κήρυξε η αντιπολίτευση εγώ σέβομαι την απόφαση των πολιτών να μην συμμετέχουν", σημείωσε ο Πρωθυπουργός της γείτονος, τονίζοντας ότι η χώρα δεν θα πάει σε εκλογές και υπογραμμίζοντας ότι οι επόμενες αποφάσεις θα παρθούν εντός της Βουλής.
"Η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στη Βουλή της πΓΔΜ για να εγκριθεί. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε η χώρα θα πάει σε εκλογές. Μέχρι τότε θα συνεχίσω να ηγούμαι της χώρας προκειμένου να μπούμε σε Ε.Ε και ΝΑΤΟ", σημείωσε, προσπαθώντας να αφήσει πίσω τις αρνητικές εντυπώσεις από το γύρισμα της πλάτης των Σκοπιανών στο κρίσιμο δημοψήφισμα.
Στο μεταξύ, το εθνικιστικό κόμμα της αντιπολίτευσης στην πΓΔΜ, με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για σημαντικές παραβιάσεις της εκλογικής διαδικασίας σε διάφορα εκλογικά κέντρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση σε κάποια εκλογικά κέντρα καταμετρήθηκαν 500 ψηφοφόροι σε δύο ώρες, που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, συνεπάγεται ένας ψηφοφόρος κάθε 14 δευτερόλεπτα.
Έκλεισαν στις 20:00 οι κάλπες στα Σκόπια. Μισή ώρα πριν λήξει η ψηφοφορία του δημοψηφίσματος (18:30 τοπική ώρα), το 34,76% των ψηφοφόρων είχε ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ειδικότερα, είχαν ψηφίσει 623.147 ψηφοφόροι σε σύνολο 1.806.336 εγγεγραμμένων.
Και αυτό τη στιγμή που απαιτείται συμμετοχή τουλάχιστον του 50% των εγγεγραμμένων προκειμένου το δημοψήφισμα να χαρακτηριστεί έγκυρο.
Μάλιστα σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα, σε καμία εκλογική περιφέρεια της πΓΔΜ η συμμετοχή δεν έχει φτάσει στο 50%.
Πρόκειται για στόχο που πολλοί αναλυτές εντός και εκτός της χώρας θεωρούν άπιαστο, καθώς μεταφράζεται σε 900 χιλιάδες ψηφοφόρους (επί συνόλου 1,8 εκατομμυρίων): απόλυτος αριθμός πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που απέσπασαν στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές οι πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν το "Ναι".
Προσώρας οι προβλέψεις που ήθελαν την αποχή να είναι υψηλή - τόσο για πολιτικούς λόγους, από μέρους όσων επέλεξαν να μποϊκοτάρουν τη διαδικασία, όσο και για πρακτικούς, καθώς μεγάλο μέρος των κατοίκων της γείτονος έχει ακολουθήσει τον δρόμο της βραχυπρόθεσμης ή μακροπρόθεσμης μετανάστευσης- δείχνουν να επαληθεύονται.
Οι κάλπες έκλεισαν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).
Το "όριο" των 600.000 ψήφων
Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Nezavisen Vesnik", ξένοι διπλωμάτες στα Σκόπια, μιλώντας ανεπισήμως, εξέφραζαν την εκτίμηση ότι αν το "ναι" λάβει 600.000 ψήφους στο δημοψήφισμα της Κυριακής, αυτό θα είναι αρκετό για τη διεθνή κοινότητα προκειμένου να θεωρήσει ότι το δημοψήφισμα είναι επιτυχές και ότι το αποτέλεσμά του συνιστά νομιμοποίηση και υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ασχέτως αν το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπεράσει το 50%.
Να υπερβεί το ναυάγιο με την πολύ χαμηλή συμμετοχή του εκλογικού σώματος των Σκοπιανών στο δημοψήφισμα για την έγκριση της συμφωνίας των Πρεσπών επιχειρεί ο Ζόραν Ζάεφ.
Υπακούοντας στις παροτρύνσεις του πρόεδρου της FYROM Ιβανόφ αλλά και κομμάτων της αντιπολίτευσης, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων δεν προσήλθαν στις κάλπες για να δηλώσουν με την ψήφο τους αν συμφωνούν ή διαφωνούν με τη μετονομασία της χώρας τους σε Βόρεια Μακεδονία, και την επισημοποίηση μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας προκειμένου η χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Η συμμετοχή στο δημοψήφισμα -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία μισή ώρα πριν κλείσον οι κάλπες είχε ψηφίσει μόλις το 34,09% του εκλογικού σώματος- ήταν πολύ χαμηλή, τέτοια που ουσιαστικά μπορεί να θεωρηθεί σαν αποδοκιμασία της προτεινόμενης συμφωνίας.
Ακόμη και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών,στην ανακοίνωση που εξέδωσε δύο ώρες αφού έκλεισαν οι κάλπες στα Σκόπια, επισημαίνει την αντίφαση της μεγάλης αποχής των Σκοπιανών πολιτών με την παράλληλη συντριπτική υπεροχή του «ναι» μεταξύ αυτών που προσήλθαν για να ψηφίσουν νομιμοποιώντας το δημοψήφισμα.
«Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» επισημαίνεται στην ανακοίνωση που συνέταξε ο Νίκος Κοτζιάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου