Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ξαφνική υποβάθμιση της οικονομίας της Τουρκίας από Fitch και Standard & Poor's

Ξαφνική υποβάθμιση της οικονομίας της Τουρκίας από Fitch και Standard & Poor's Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας στο "ΒΒ+" από το "BBB-" προέβη ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings με σταθερό το outlook.
Όπως αναφέρει στο σκεπτικό της υποβάθμισης, οι πολιτικές εξελίξεις και αυτές στο μέτωπο της ασφάλειας έχουν υπονομεύσει τις οικονομικές επιδόσεις της Τουρκίας και την ανεξαρτησία των θεσμών.

Παρότι το πολιτικό περιβάλλον μπορεί να σταθεροποιηθεί, οι σημαντικές προκλήσεις ασφαλείας αναμένεται να παραμείνουν. Η διαδικασία για τη συνταγματική μεταρρύθμιση προχωρά, η οποία εφόσον εγκριθεί με δημοψήφισμα, που είναι πιθανό να διεξαχθεί τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, θα εδραιώσει ένα σύστημα στο οποίο οι έλεγχοι και οι ισορροπίες θα έχουν διαβρωθεί κατά την άποψη της Fitch.


Οι εκκαθαρίσεις στον δημόσιο τομέα εις βάρος των υποστηρικτών μίας ομάδας που η κυβέρνηση θεωρεί υπεύθυνη για την απόπειρα πραξικοπήματος τον προηγούμενο Ιούλιο, έχουν συνεχιστεί και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει σε ισχύ.

Το πεδίο εφαρμογής των εκκαθαρίσεων που έχουν επεκταθεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες ομάδες, έχει αποδυναμώσει ορισμένους συμμετέχοντες στην οικονομία, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης και συμπληρώνει ότι οι εκτεταμένες τρομοκρατικές επιθέσεις έχουν πλήξει την καταναλωτική εμπιστοσύνη και τον τουριστικό τομέα.

Με την υποβάθμισή της και από την Fitch Ratings, η Τουρκία έχασε και την τελευταία αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που κατείχε από μεγάλο οίκο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Standard & Poor's προέβη σε μία απροσδόκητη ενέργεια και υποβάθμισε το outlook της γείτονος σε "αρνητικό" από "σταθερό", επικαλούμενη τους αυξανόμενους περιορισμούς στην ικανότητα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό και να στηρίξουν την καταρρέουσα τουρκική λίρα.

Η S&P, που επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "BB/B", επίσης εκφράζει ανησυχίες αναφορικά με την εσωτερική πολιτική μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου και τα σχέδια του Erdogan, για μία εκτελεστική προεδρία η οποία θεωρείται ότι θα μπορούσε να περιορίσει την κοινοβουλευτική και δικαστική εποπτεία των κυβερνητικών αποφάσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου