Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Θα αναγνωρίζονται πτυχία από κολέγια της Αμερικής!

Τι αλλάζει σε διδακτορικά, μεταπτυχιακά αλλά και τίτλους σπουδών που δίνονται σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού
Στη Βουλή στέλνει το υπουργείο Παιδείας διατάξεις που αφορούν διάφορα θέματα του χαρτοφυλακίου του. Ανάμεσά τους και κάποιες που σχετίζονται με την αναγνώριση των μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων σπουδών από πανεπιστήμια της αλλοδαπής, καθώς και των πτυχίων των κολεγίων.
Σε μία εξ αυτών προβλέπεται ότι «οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και τα διδακτορικά διπλώματα που χορηγούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής γίνονται δεκτά εφόσον έχουν αναγνωριστεί ως ισότιμα από τον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων Ακαδημαϊκών και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ), σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, και συνοδεύονται από βεβαίωσή
του, ύστερα από γνώμη του ειδικού εισηγητή συναφούς κλάδου και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου συναφούς επιστημονικού κλάδου, ότι το γνωστικό αντικείμενό τους εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής», γεγονός που αναμένεται να κάνει τη διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Σημειώνεται ότι έως σήμερα για την αναγνώριση των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και των διδακτορικών διπλωμάτων που έχουν απονεμηθεί από ξένα πανεπιστήμια δεν απαιτείται η γνώμη ειδικού εισηγητή συναφούς κλάδου και μέλους του διοικητικού συμβουλίου επίσης συναφούς επιστημονικού κλάδου. Ο ΔΟΑΤΑΠ, βασιζόμενος στις οικείες διατάξεις, βεβαιώνει την αναγνώριση της ισοτιμίας, η οποία συνοδεύεται από σχετικό έγγραφο ότι το γνωστικό αντικείμενο εμπίπτει στις επιστήμες της αγωγής. Με άλλη διάταξη το υπουργείο Παιδείας ορίζει από ποιους αποτελείται το αρμόδιο όργανο αναγνώρισης των πτυχίων κολεγίων, δηλαδή το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων (ΣΑΕΠ).
Διευκρίνιση
Επιπλέον, αποσαφηνίζεται ότι το ΣΑΕΠ «δύναται να ζητήσει τη γνώμη της αρμόδιας υπηρεσίας επαγγελμάτων του κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργείου ή επαγγελματικής οργάνωσης για νομοθετικά ρυθμιζόμενα επαγγέλματα, αναφορικά με αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων. Το ΣΑΕΠ δύναται να ζητήσει τη γνωμοδότηση ειδικού επιστήμονα, μέλους ΔΕΠ ελληνικού ΑΕΙ, αναφορικά με το πρόγραμμα σπουδών που παρακολούθησε ο αιτούμενος την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων ή αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας».
Σύντομα αναμένεται να λυθεί με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τα πτυχία αμερικανικών κολεγίων, καθώς ο νόμος ορίζει ότι αναγνωρίζονται οι τίτλοι σπουδών κολεγίων που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
Ενιαίος Αριθμός Μαθητή στη δημόσια και την ιδιωτική εκπαίδευση
Ενιαίο Αριθμό Μαθητή καθιερώνει το υπουργείο Παιδείας από το τρέχον κιόλας σχολικό έτος, για τα παιδιά που φοιτούν στη δημόσια και την ιδιωτική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Σύμφωνα με σχετική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή, πρόκειται για έναν αριθμό ο οποίος θα συνοδεύει τον μαθητή από την πρώτη δημοτικού έως την αποφοίτησή του από το λύκειο και θα εκδίδεται μετά την εγγραφή του στο πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου Παιδείας. Την ίδια ώρα, το υπουργείο επιχειρεί να ρυθμίσει τις τελευταίες λεπτομέρειες που αφορούν τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η κατάργηση της κατηγορίας του 10%, αποφασίστηκε να δοθεί η δυνατότητα σε όσους ανήκουν σε αυτήν να διεκδικήσουν μια θέση σε ΑΕΙ και ΤΕΙ και φέτος.

Συγκεκριμένα, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων παλαιότερων ετών «μπορούν να μετέχουν για την εισαγωγή τους στο 10% των θέσεων των εισακτέων κάθε τμήματος, σχολής ή εισαγωγικής κατεύθυνσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης χωρίς νέα εξέταση, με βάση τη βαθμολογία της τελευταίας εξέτασής τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα».

Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη, «οι θέσεις που αντιστοιχούν στο 10% του αριθμού των εισακτέων κατανέμονται σε ποσοστό 60% για τους συμμετέχοντες στις πανελλαδικές εξετάσεις το αμέσως προηγούμενο έτος και σε ποσοστό 40% για όσους έχουν συμμετάσχει στην εξεταστική διαδικασία δύο έτη πριν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου