"Η Ελλάδα
βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η
στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,
κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής
Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού
Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των
επιπτώσεών του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ο κ. Γ. Χουλιαράκης, δυο μέρες νωρίτερα, σε μια προσπάθεια να τονώσει το ηθικό των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως αν η πορεία των εσόδων είναι θετική, πολλά από αυτά τα μέτρα "θα παρθούν πίσω, ακόμα και αν ψηφιστούν".
Ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Αλέξης Τσίπρας, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση δεν χάνουν την ευκαιρία να δηλώνουν την αισιοδοξία τους πως με το κλείσιμο της αξιολόγησης η οικονομία θα ανακάμψει.
Από την άλλη πλευρά δεν υπάρχει τους τελευταίους μήνες κανένα στοιχείο ή
ένδειξη στην οικονομία που να συνηγορεί σ’ αυτή την αισιοδοξία. Οι
καταθέσεις, μετά ένα διάλειμμα στο τέλος του 2015, τους δύο πρώτους
μήνες του 2016 συνέχιζαν να μειώνονται από τις τράπεζες παρά την ισχύ
των Capital Controls, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες βιώνουμε μια
ομοβροντία λουκέτων μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων (Σοφτεξ, ΙΜΑΣ,
έξοδος ΦΑΓΕ από αγορά γάλακτος...). Στα περισσότερα από αυτά έχουμε
αναφερθεί και σε προηγούμενα άρθρα.
Το νέο στοιχείο που προστίθεται στην μαύρη βίβλο που προμηνύει την επερχόμενη κατάρρευση είναι τα τελευταία στοιχεία των τιμών παραγωγού για τη βιομηχανία.
Τα τελευταία στοιχεία για τον Φεβρουάριο δείχνουν μείωση κατά 11,4% σε σύγκριση µε τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2015, έναντι µείωσης 4,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών το 2015 προς το 2014.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η συγκεκριμένη εξέλιξη στο κόστος παραγωγής των εγχώριων βιομηχανιών, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους αγορών. Στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εγχώριας αγοράς κατά 9,9%, κα στη μείωση του δείκτη τιμών παραγωγού εξωτερικής αγοράς κατά 16%.
Τα στοιχεία αυτά μιλούν για κατάρρευση. Ο δείκτης τιμών παραγωγού δείχνει τις μεταβολές στις τιμές τελικών ή ημιτελών προϊόντων και η πτώση υποδηλώνει την μειωμένη μελλοντική ζήτηση. Φωτογραφίζει δηλ. την κατάσταση στην οικονομική δραστηριότητα μετά μερικούς μήνες.
Όταν όλα τα στοιχεία είναι αρνητικά, από πού μπορεί να απορρέει η αισιοδοξία του πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου για την επερχόμενη "απογείωση" της οικονομίας;
Το πιθανότερο είναι πως η κυβέρνηση προσπαθεί να δελεάσει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να ψηφίσουν τα μέτρα της επικείμενης αξιολόγησης από τους θεσμούς. Προφανώς θεωρούν πως έτσι θα κερδίσουν μερικούς μήνες. Η αξιολόγηση θα επιτρέψει την εκταμίευση μέρους των δόσεων και το σύστημα των εσόδων-δαπανών που κινείται οριακά θα πάρει ανάσα.
Η οικονομία όμως οδηγείται σε κατάρρευση, οι νέες αυξήσεις εισφορών και φόρων αναμένεται να επιταχύνουν αυτή την κατάρρευση. Αποκλείεται να μην το βλέπουν αυτό, όσο και αν τους τυφλώνουν οι αριστερές ιδεοληψίες.
Το μοναδικό στοιχείο που έχει δείξει να διαθέτει το κυβερνητικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια εκτός του προσώπου του πρωθυπουργού που "γράφει" στις οθόνες, του ύφους του λόγου που "γράφει" ακόμη και όταν δεν λέει τίποτα στα αυτιά, είναι οι τακτικοί ελιγμοί...
Η κυβέρνηση, ακόμη και αν πάρει την αξιολόγηση και την περάσει από τη Βουλή, δεν θα μπορέσει στη συνέχεια να αντέξει τις μαζικές κατασχέσεις ακινήτων, τις μειώσεις συντάξεων και μισθών, την έκρηξη που θα φέρει η ανεργία.
Το μείγμα των μέτρων με τα οποία η κυβέρνηση θα πετύχει την αξιολόγηση, ελέω προσφυγικής κρίσης και Brexit, το μόνο που θα της επιτρέψουν να ελπίζει είναι να πάει στη συνέχεια σε πρόωρες εκλογές όσο πιο γρήγορα γίνεται και να εξασφαλίσει την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσω της οποίας ο κ. Τσίπρας θα μπορέσει να δρομολογήσει την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς με τον ίδιο ως βασικό πυλώνα.
Με τους όρους που επιχειρεί να κερδίσει την αξιολόγηση, δηλ. την αύξηση φόρων, εισφορών και την αύξηση των δαπανών του δημοσίου προσπαθεί να εξασφαλίσει τις ψήφους του δημοσίου και ευρύτερου δημοσίου τομέα.
Όλες οι επιμέρους πολιτικές, από την παιδεία μέχρι τις καθαρίστριες, αποσκοπούν να εξασφαλίσουν αυτές τις ψήφους.
Έξι μήνες αργότερα όμως μετά μια πιθανή κατάρρευση της ιδιωτικής οικονομίας και αδυναμίες καταβολής και συντάξεων το κοινό αυτό που σήμερα αποτελεί το σκληρό πυρήνα των υποστηρικτών της κυβέρνησης, θα έχει μεταστραφεί εναντίον του.
Όπως ακριβώς έγινε με τους αγρότες και της μικρομεσαίους τους τελευταίους μήνες.
Με τον τρόπο αυτό, την κατάρρευση θα την υποστεί ουσιαστικά η επόμενη κυβέρνηση και η σημερινή στην αντιπολίτευση θα καταφέρει να αποφύγει τα χειρότερα και να είναι παρούσα στην επόμενη μέρα.
Βέβαια οι προτάσεις και οι προσδοκίες που έφεραν την Αριστερά στην εξουσία θα έχουν διαψευστεί και θα είναι δύσκολο να πουληθεί το ίδιο "μεταχειρισμένο" προϊόν που απέτυχε.
Αυτό είναι όμως άλλη ιστορία...
Οι επιλογές με προκάλυμμα την αξιολόγηση είναι εκλογές με αυξημένες πιθανότητες διάσωσης στην αντιπολίτευση ή συνέχιση στην εξουσία και σε έξι μήνες ολοκλήρωση της απαξίωσης με μονοψήφια ποσοστά και αδυναμίας διαχείρισης της κατάρρευσης.
Προς το παρόν η ρεαλιστικότερη επιλογή για την κυβέρνηση παραμένει το στρίβειν δια των εκλογών. Μετά βλέπουμε...
2) Τι προμηνύει το χρηματιστήριο...
Η άνοδος των τελευταίων εβδομάδων προς το παρόν ανατρέπει την εικόνα της μακροπρόθεσμης καθοδικής τάσης.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται πως ακολουθεί περισσότερο τις διακυμάνσεις των διεθνών δεικτών παρά τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση.
Οι εξελίξεις στα θεμελιώδη των επιχειρήσεων αλλά και το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι ενθαρρυντικές για τη χρηματιστηριακή αγορά. Οι αυξήσεις φόρων και εισφορών θα επιδεινώσουν την κατάσταση.
Το πολιτικό περιβάλλον παραμένει ασταθές.
Το Grexit παραμένει ένα σενάριο με αυξημένες πιθανότητες όσο δεν υπάρχει μια πλειοψηφία στη Βουλή και στην κοινωνία ικανή να εφαρμόσει ένα επιθετικό σχέδιο αποφυγής της τελικής κατάρρευσης και εξόδου από την κρίση.
Το "κούρεμα" των καταθέσεων σ’ αυτό το περιβάλλον παραμένει επίσης ένα πιθανό σενάριο.
Κ.Στούπας
kathimerini
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου