Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Οι Κούρδοι του Ιράκ διαδηλώνουν κατά της Τουρκικής «γενοκτονίας»


irakΔιαμαρτυρίες κατά της Τουρκίας στη βόρεια κουρδική περιοχή του Ιράκ κατέληξαν σε βιαιοπραγίες χθες Κυριακή, καθώς οι διαδηλωτές ζητούσαν παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών σε αυτό που περιέγραψαν ως «γενοκτονία» της Τουρκίας εναντίον του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ. Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συμπλοκές που ακολούθησαν.
Ο υποστηρικτής του PKK Γιουσέφ Χαμίντ εξήγησε στα ΜΜΕ διαμαρτύρονταν:
«Ο στόχος αυτής της διαμαρτυρίας είναι να ενημερώσουμε το κοινό και όλες τις ξένες ΜΚΟ για τις
τουρκικές επιθέσεις στη Συρία, την Τουρκία και το Ιράκ. Όλες αυτές οι επιθέσεις στοχεύουν τον κουρδικό λαό και στερούν την ύπαρξη στο Κουρδιστάν».
Σημειώνεται σε αυτό το σημείο, ότι περισσότεροι από 700 αντάρτες του ΡΚΚ φέρεται να έχουν χάσει τη ζωή τους στην κυρίως κουρδική νοτιοανατολική περιφέρεια της Τουρκίας και συγκεκριμένα στις πόλεις Cizre και Sur, από την εκκίνηση της επιχείρησης ασφαλείας των τουρκικών δυνάμεων τον περασμένο Δεκέμβριο.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ισχυρίζεται από την πλευρά του, ότι το 99,5% του συνόλου των «τρομοκρατών που έχουν βρίσκονται στη Cizre πρόκειται να εξαλειφθούν». Σε πολλές γειτονιές της κεντρικής συνοικίας Sur της περιοχής του Diyarbakır έχει εφαρμοστεί απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 2 Δεκεμβρίου του 2015, ενώ απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στη Silopi και τη Cizre στις 14 Δεκεμβρίου.
Σχεδόν το 90% του πληθυσμού στη Sur εκτιμάται ότι έχει εγκαταλείψει τα σπίτια του εξαιτίας των συγκρούσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η Cizre έχει πληθυσμό περίπου 120.000 κατοίκους, εκ των οποίων οι 100.000 την έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Η Άγκυρα μπορεί να προχώρησε σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τον φυλακισμένο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν στα τέλη του 2012. Όμως, η διετής κατάπαυση του πυρός κατέρρευσε τον Ιούλιο μετά από όσα ανέφερε η κυβέρνηση περί επιθέσεων κατά των δυνάμεων ασφαλείας, βυθίζοντας την περιοχή στην χειρότερη κατάστασή της από τη δεκαετία του 1990.
Παράλληλα, στον νεό αυτό κύκλο βίας μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων, περίπου 300 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν σε μάχες εντός των πόλεων και επιθέσεις του ΡΚΚ από τον Ιούλιο του περασμένου έτους.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου αποκάλυψε το νέο του σχέδιο για την ενίσχυση της ασφάλειας και για την ανοικοδόμηση των περιοχών που μαστίζονται από συγκρούσεις. Εντούτοις, αυτό που κατέστησε σαφές είναι ότι η ένοπλη μάδα του PKK θα παραγκωνιστεί, εκτός εάν παραδώσει τα όπλα της.
Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
rizopoulospost.com 
Πηγή
Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου