Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

Το νέο έτος ξαναγράφουν την Παιδεία

Σε αλλαγές στη διδακτέα ύλη από το Δημοτικό μέχρι και το Λύκειο, τροποποίηση ωρολογίων προγραμμάτων στα ΕΠΑΛ και ανακατατάξεις στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης θα προχωρήσει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μέσα στο 2016.
Στις προτεραιότητες βέβαια είναι και η διοικητική αναδιάρθρωση που θα ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβρη με... επιλογές και διαδικασίες ΣΥΡΙΖΑ . 
Το όραμα για την Παιδεία, έτσι όπως αποτυπώνεται από την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σκοντάφτει πάνω στις μνημονιακές δεσμεύσεις και ειδικότερα στις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα πρέπει μέχρι την άνοιξη να έχουν επικαιροποιηθεί. Ζητήματα όπως μείωση της χρηματοδότησης στην εκπαίδευση, αξιολόγηση, δεύτερο σχέδιο Αθηνά II, σύνδεση της ανώτατης εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας είναι μόνο μερικά από αυτά που θα πέσουν στο τραπέζι και στα
οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κυβέρνηση πλέον, γιατί ως αντιπολίτευση τα κατακεραύνωνε, θα πρέπει τώρα να δώσει μια δεύτερη ευκαιρία . Χαρούμενη νότα στις αλλαγές που φέρνει το νέο' έτος είναι οι διαβεβαιώσεις ότι εντός των δύο επόμενων χρόνων η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συνολικά 20.000 προσλήψεις, όπως διαρρέουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πρώτες 10.000 να γίνονται μέσα στο 2016. Οσον αφορά βέβαια λεπτομέρειες για τις αλλαγές, η κυβέρνηση παραπέμπει στον Εθνικό Διάλογο που μόλις ξεκίνησε και κρατάει χαμηλούς τόνους για τη μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει σε μια προσπάθεια να μαζέψει τις διαρροές αλλά και αυτούς που τις κάνουν είτε πρόκειται για άμεση διεύρυνση των ολοήμερων σχολείων είτε για ρηξικέλευθες ανατροπές στις Πανελλαδικές και γενικότερα στο εισαγωγικό σύστημα. Άλλωστε η ηγεσία αλλά και οι συμμετέχοντες στο διάλογο έχουν προχωρήσει κάθε τόσο σε τοποθετήσεις φωτιά , όμως στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με πληροφορίες τραβάνε διακριτικά το αφτί επισημαίνοντας ότι για το νέο σχολικό έτος μάς ενδιαφέρει μόνο να μπει μια τάξη στο δημόσιο σχολείο . 
Οι προτεραιότητες 
Το φετινό φιάσκο με τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς να συμπληρώνουν αιτήσεις για πρόσληψη την ίδια μέρα που άνοιγαν τα σχολεία ακόμα το φυσάει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, γι' αυτό το λόγο άλλωστε οι μοναδικές πληροφορίες που δόθηκαν με σιγουριά στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής είναι ότι μέσα στο 2016 θα γίνουν οι μόνιμοι διορισμοί 10.000 εκπαιδευτικών με προτεραιότητα στην ειδική αγωγή (σ.σ.: στην οποία συνολικά οι μόνιμες προσλήψεις είναι λιγότερες από 1.000) και ότι θα ολοκληρωθεί η αναδιάρθρωση της διοικητικής δομής σε καίρια εκπαιδευτικά πόστα. Ήδη, 1η Φεβρουαρίου θα τοποθετηθούν στις θέσεις τους οι 110 νέοι διευθυντές Εκπαίδευσης με διαδικασίες εξπρές και επαναφορά της πελατειακής, όπως την είχε χαρακτηρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν συνέντευξης και στη συνέχεια, αν και δεν είναι γνωστό ακόμα το καθεστώς ορισμού, την 1η Σεπτέμβρη θα τοποθετηθούν οι νέοι σχολικοί σύμβουλοι, η θητεία των οποίων έχει πάρει ακόμα μία παράταση μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2016. 
Πριν από την έναρξη του σχολικού έτους 2016 2017 η ηγεσία θα φέρει νομοσχέδιο για την πρόσληψη των 10.000 εκπαιδευτικών, το οποίο θα εντάσσει ρύθμιση και για τους εκπαιδευτικούς της ειδικής αγωγής (σ.σ.: δεν υπάρχει νομοθετική ρύθμιση για τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό ΑΣΕΠ). Οι όροι πρόσληψης είναι ακόμα αντικείμενο επεξεργασίας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποκλειστεί ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ λόγω έλλειψης χρόνου. Ξεκαθαρίζεται βέβαια ότι όποια διαδικασία κι αν ακολουθηθεί θα γίνει υπό την αιγίδα του ανεξάρτητου φορέα. Παράλληλα, μικρές πιθανότητες έχει να εφαρμοστεί και το έτοιμο σύστημα πρόσληψης που άφησε η προηγούμενη ηγεσία Αριστείδη Μπαλτά Τάσου Κουράκη το οποίο έδινε βαρύτητα στην προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, το εν λόγω σύστημα δεν είναι σίγουρο αν θα ανταποκριθεί σε τόσο μεγάλο κύμα προσλήψεων, καθώς είχε συνταχθεί για λίγες χιλιάδες άτομα. 
Από τον Σεπτέμβρη του 2016 αναμένονται αλλαγές στη διδακτέα ύλη και στα προγράμματα σπουδών, ενώ αμέσως μετά το τέλος του διαλόγου, την άνοιξη, θα τεθεί και το ζήτημα της αλλαγής των σχολικών εγχειριδίων. 
Οι μνημονιακές δεσμεύσεις προηγούνται οποιουδήποτε οράματος για την Παιδεία, γι' αυτό το λόγο από τα πρώτα νομοσχέδια που θα έρθουν στη Βουλή, το αργότερο μέσα στον Απρίλιο, θα είναι αυτό για την Τεχνική Εκπαίδευση. Ο Ελεύθερος Τύπος είχε παρουσιάσει αποκλειστικά τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου. Αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα αλλά και στις Πανελλαδικές, κατάργηση των ΣΕΚ και ρυθμίσεις για το τέταρτο έτος της μαθητείας είναι μερικά από τα σημεία του νομοσχεδίου. Οι θεσμοί έχουν ρίξει το ενδιαφέρον τους στο συγκεκριμένο τομέα, ειδικότερα στο κομμάτι της μαθητείας κυρίως λόγω των κοινοτικών κονδυλίων που θα αντλήσουν. 
Από Σεπτέμβρη υπάρχει και η δέσμευση για διεύρυνση του ολοήμερου δημοτικού σχολείου σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι γίνεται ένα αθόρυβο έργο αυτή την περίοδο από τις υπηρεσίες του υπουργείου ώστε να εξαλειφθούν τα πλασματικά κενά και παράλληλα η πρόσληψη εκπαιδευτικών σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό του ήδη υπάρχοντος προσωπικού, όπως ισχυρίζεται, είναι το δίπολο που θα μπορέσει να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του ολοήμερου. 
Με 10.000 εκπαιδευτικούς υπόσχεται η κυβέρνηση να στελεχώσει τα σχολεία το νέο έτος. Δέσμευση έχει γίνει να ολοκληρωθούν και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές μέχρι τον Ιούνιο, ώστε να τοποθετηθούν εγκαίρως οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια, παρά τις κατά καιρούς υπουργικές υποσχέσεις, κάθε χρόνο τα σχολεία ανοίγουν με τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. 
Μέχρι και τον Αύγουστο του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η διοικητική αναδιάρθρωση με την τοποθέτηση σχολικών συμβούλων. Οι διαδικασίες ακόμα αναζητούνται, ενώ από 1η Φλεβάρη θα αναλάβουν οι νέοι διευθυντές Εκπαίδευσης. Ολοκληρώνεται η διοικητική αναδιάρθρωση με... ημετέρους Υποσχέσεις για 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών σε δύο χρόνια . 
Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου