Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακήρυξη ΑΟΖ τώρα!!!


Ανακήρυξη ΑΟΖ τώρα!!!Η σύγκρουση που προέκυψε μεταξύ Σαμαρά και Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ίσως δεν θα έπρεπε να εκπλήξει κανέναν. Η Τουρκία ήταν και είναι αδιάλλακτη πάντα και ούτε θα αλλάξει ξαφνικά. Άλλωστε, η εξωτερική της πολιτική θεωρείται υψηλού επιπέδου και επιτυχημένη ακριβώς επειδή δεν αλλάζει ποτέ, όποιος κι αν είναι στην κυβέρνηση.
Σε αντίθεση με την Ελλάδα που βολοδέρνει μεταξύ των… οραμάτων του κάθε υπουργού και… της ανοησίας του κάθε κόμματος. Αν υπήρχε μια σταθερή πολιτική στα εξωτερικά ίσως και να είμαστε καλύτερα. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Τουρκία είναι αυτή που είναι κι εμείς πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας.
Όπως όλα δείχνουν, η Άγκυρα προωθεί ένα σενάριο για δύο κράτη στην Κύπρο, για έλεγχο των ερευνών για πετρέλαιο στο Αιγαίο και για μια στάση κυριαρχική στην ευρύτερη περιοχή.
Επίσης, αναφορικά με την Ελλάδα φαίνεται να επιλέγει την τακτική της γάτας με το ποντίκι ή
καλύτερα του… άσπονδου φίλου. Την ώρα που μιλάει για φιλικές σχέσεις και καλή γειτονία, θα ρίχνει τη “βόμβα” για την Κύπρο. Την ώρα που θα χαιρετίζει τον Σαμαρά θα απαιτεί ενημέρωση για νομοσχέδιο της ελληνικής βουλής. Και ειδικά το αντιρατσιστικό όταν καταγράφεται αύξηση πάνω από 800% της διακίνησης μεταναστών από το Αιγαίο.
Και βεβαίως θα κάνει διάλογο με την Αθήνα όταν θα δίνει διαταγή για να κάνουν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου τουρκικά αεροσκάφη.
Ό,τι κι αν κάνουμε λοιπόν θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πονηρή εξωτερική πολιτική και πρέπει να αντιδράσουμε αναλόγως. Κατ’ αρχάς η κοινή γραμμή για την Κύπρο είναι αδιαμφισβήτητη. Και μην τολμήσουν κάποιοι να φέρουν νέα… σχέδια Ανάν. Αυτά πλέον δεν περνάνε.
Επίσης, δεν πρέπει η Αθήνα να επιτρέψει οποιαδήποτε παρέμβαση στα εσωτερικά της. Το αντιρατσιστικό είναι δική της υπόθεση, η Άγκυρα ας κοιτάξει τα χάλια της.
Όσο για το Αιγαίο. Μήπως θα πρέπει να ανακηρύξουμε επιτέλους μια ΑΟΖ όπως και τη δικαιούμαστε ώστε να σφίξουν λίγο οι ποποί; Τι θα κάνουν δηλαδή οι Τούρκοι; Θα γίνουν πιο αδιάλλακτοι;
Ίσως η επιλογή της ΑΟΖ να ανοίξει το δρόμο ώστε να υπάρξει ένας πιο ουσιαστικός διάλογος με τους δύο γείτονες ισότιμους, κι όχι όπως θέλει η Τουρκία. Τα εσωτερικά προβλήματα που έχουν οι Τούρκοι και οι πιέσεις από τους Κούρδους δεν μπορούν να αποτελέσουν το βήμα για να κάνουν… ντου στο Αιγαίο.
Στην Αθήνα το Νοέμβριο ο Ερντογάν
Στην Αθήνα έρχεται τον προσεχή Νοέμβριο, πιθανότατα το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, ο νέος Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή υπουργική αντιπροσωπεία.
Παρά το βαρύ κλίμα των τελευταίων ημερών, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ερντογάν συμφώνησαν την περασμένη Παρασκευή, κατά τη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, να γίνει το 3ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας στην Αθήνα.
Η προηγούμενη συνεδρίαση ήταν στην Τουρκία τον Μάρτιο του 2013 και ο σχεδιασμός που είχε γίνει το προπερασμένο καλοκαίρι οριοθετούσε τη διεξαγωγή του συμβουλίου εντός του πρώτου εξαμήνου του 2014, κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ – κάτι που τελικά δεν έγινε.
Τελικά, μετά την επιθυμία της Τουρκίας και παρά το κλίμα έντασης λόγω των προκλητικών δηλώσεων του νεοεκλεγέντος Προέδρου της Τουρκίας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Κατεχόμενα, τόσο επί του Κυπριακού όσο και επί θεμάτων που, έστω δημόσια, δεν ανήκουν στη διμερή ατζέντα, όπως η εκλογή μουφτήδων, η έλευση Νταβούτογλου πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Πηγή: antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου