Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Το σχέδιο για επανεμφάνιση ελληνικών ομολόγων στις αγορές


Ο σχεδιασμός έχει ολοκληρωθεί και κατά πως φαίνεται με τις ευλογίες του ΔΝΤ (!) η πρώτη μετά από πέντε χρόνια έκδοση ελληνικού ομολόγου θα δρομολογηθεί λίγες ημέρες μετά το Πάσχα. Εκτός απροόπτου βέβαια, γιατί η δυναμική της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας στην Ευρωζώνη δεν αποκλείει εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής.
Έτσι όπως υποστηρίζουν κοινοτικά στελέχη – και παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις του κ.Στουρνάρα - “ ο προγραμματισμός και οι διαπραγματεύσεις με τους primary dealers παραμένουν στην στόχευση της έκδοσης ομολόγου λίγο μετά το Πάσχα και αφού θα έχουν κοινοποιηθεί τα στοιχεία επιβεβαίωσης της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα...”.

Παράγοντες της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες σχολιάζοντας μάλιστα τις δηλώσεις Στουρνάρα την περασμένη Τετάρτη (σ.σ. ότι έξοδος θα ακολουθήσει τις Ευρωεκλογές και δεν θα προηγηθεί) έδιναν την ...εξήγηση ότι ο υπουργός ενδεχομένως έκανε αυτή την αναφορά για να εκτονώσει την συζήτηση που έχει αναγάγει την έκδοση ομολόγων από το ελληνικό δημόσιο σε προεκλογική κουβέντα.

Γεγονός πάντως είναι ότι η αναφορά αυτή προκάλεσε αμέσως τις αντιδράσεις εκπροσώπων μεγάλων επενδυτικών τραπεζών που εμπλέκονται στην προετοιμασία των εκδόσεων τόσο στην Νέα Υόρκη όσο και στο Λονδίνο.
Και δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για να αποκατασταθεί η …ηρεμία, σύμφωνα με τις οποίες εξηγήσεις οι διαδικασίες για το διπλό εγχείρημα συνεχίζονται κανονικά, ήτοι :

•        προετοιμασία εκδόσεων ομολόγων που θα κυμανθούν από 2 έως και 5 δισ. ευρώ ανάλογα με αποφάσεις (πολιτικές και οικονομικές) που θα ληφθούν την συγκεκριμένη στιγμή σε συνεννόηση με την τρόικα και την ΕΚΤ.

•        αναδιοργάνωση των ομολόγων που υπάρχουν στην αγορά και το πακετάρισμά τους σε λιγότερες λήξεις και μεγαλύτερο όγκο. Οι υπάρχουσες σειρές ομολόγων λήγουν κανονικά κάθε χρόνοι σε ποσά περί το ένα δισ. ευρώ. Οι λήξεις αυτές θα ομαδοποιηθούν σε μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ τους και σε μεγαλύτερους όγκους έτσι ώστε να είναι επιλέξιμα από μεγαλύτερα funds.

Και τα δύο σκέλη του σχεδιασμού αυτού θα υλοποιηθούν σχεδόν ταυτόχρονα έτσι ώστε να δώσουν την εικόνα μιας μεγαλύτερης “παρουσίας” στις αγορές ομολόγων μετά το Πάσχα και οπωσδήποτε προ των εκλογών, εκτός βέβαια απροόπτων που προς το παρόν δεν φαίνονται στον ορίζοντα. Αξιοσημείωτο άλλωστε είναι ότι το ΔΝΤ είναι εκ των συντελεστών αυτής της προοπτικής ενώ αντίθετα η Κομισιόν διατηρούσε μέχρι και πρόσφατα επιφυλάξεις οι οποίες φαίνεται να έχουν ξεπερασθεί με την “βοήθεια” και των ισχυρών λόμπυ που διατηρούν στις Βρυξέλλες οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες που πρωτοστατούν και στηρίζουν το εγχείρημα.

Όπως παρατηρούσε υψηλόβαθμο στέλεχος της Κομισιόν που ενημερώνεται για τις σχετικές διαδικασίες, οι εκτιμήσεις που υπάρχουν θέλουν την έκδοση του πενταετούς ομολόγου να κινείται κάτω από τα επίπεδα του 6%, αλλά “όπως καταλαβαίνεται έχει μεγάλη σημασία το αν αυτό το κάτω από το 6% είναι το 5,9% ή το 5,6% – 5,7%”.  Βέβαια υπάρχουν εμπλεκόμενα στο εγχείρημα στελέχη της κυβέρνησης που μιλούν ακόμα και για επιτόκια κάτω από το 5% (!).

Σε κάθε περίπτωση η διεθνής συγκυρία εμφανίζεται ως η πλέον ευνοϊκή καθώς οι διεθνείς αγορές κεφαλαίων και ειδικά αυτές των κρατικών ομολόγων επηρεάζονται καθοριστικά από τις αποφάσεις της Fed και συγκεντρώνουν την προσοχή των επενδυτικών funds σε περιοχές κρατικών ομολόγων με υψηλότερη απόδοση, όπως αυτές της Νότιας Ευρωζώνης και ειδικά της Ελλάδας.

Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων με σημείο αναφοράς και επιτελείο σχεδιασμού τον ΟΔΔΗΧ τους τελευταίους τουλάχιστον τρεις μήνες πηγαινοέρχεται μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης και ετοιμάζει όλες τις λεπτομέρειες της επιστροφής. Η επαναφορά βέβαια της δυνατότητας δανεισμού από τις αγορές σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει και “απογαλακτισμό” από τα προγράμματα δανεισμού των τελευταίων πέντε ετών. Άλλωστε η “μικρή” έκδοση ομολόγων που ετοιμάζεται πέραν της σημασίας “επανεμφάνισης” της Ελλάδας στις αγορές δεν προορίζεται να καλύψει παρά μόνο μικρό μέρος του χρηματοδοτικού κενού του 2014 έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η απαίτηση του ΔΝΤ για διασφάλιση εξυπηρέτησης του χρέους το 2014.

Όπως εξηγούν στο capital.gr και το «Κεφάλαιο»  κοινοτικοί αξιωματούχοι “η Ελλάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί μία τέτοια έκδοση και αυτή να συμβάλει στην δυναμική αξιοπιστίας των ελληνικών αρχών απέναντι στις αγορές μόνο στο βαθμό που η έκδοση αυτή θα γίνει αντιληπτή ως ένα από τα βήματα “οικοποίησης” των προγραμμάτων που έχουν δρομολογηθεί στην Ελλάδα από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ...”.

Οι πληροφορίες που μεταφέρονται στην Κυβέρνηση από την Ομάδα του ΟΔΔΗΧ  είναι ότι :

          -οι αγορές είναι απολύτως θετικές σε μια δοκιμασία δανεισμού της Ελλάδας καθώς θεωρούν ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία βρίσκονται πίσω ενώ προεξοφλούν και μια θετική εξέλιξη όσον αφορά στη διευθέτηση του ελληνικού χρέους μετά τις ευρωεκλογές.

          -με δεδομένη τη θετική στάση των ξένων επενδυτών το ποσό που μπορεί να αντληθεί άμεσα, εφόσον αυτό αποφασιστεί από την ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να ανέλθει ακόμη και στα 5 δισ. ευρώ, με ελάχιστο ποσό έκδοσης τα περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

          -ήδη έχει υπάρξει ένα άτυπο βιβλίο προσφορών στο οποίο έχουν προσυπογράψει σημαντικοί ξένοι επενδυτές (τράπεζες και funds) που είναι διατεθειμένοι να δανείσουν την Ελλάδα εφόσον το επιχειρήσει. Επί της ουσίας η ομάδα των εμπειρογνωμόνων έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση ότι εφόσον αποφασιστεί η έκδοση ομολόγων η απορρόφησή τους είναι δεδομένη στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

          -οι ξένοι επενδυτές που έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους για αγορά των ελληνικών ομολόγων είναι διατεθειμένοι να δανείσουν την Ελλάδα για χρονικό ορίζοντα το πολύ πέντε ετών με το πιθανότερο η σχετική έκδοση να έχει διάρκεια τριών ετών ή στην καλύτερη περίπτωση ένας συνδυασμός τριετών και πενταετών ομολόγων.

          -το επιτόκιο των ομολόγων με τα οποία θα δανειστεί η Ελλάδα θα κυμαίνεται στην περιοχή του 5,5% το οποίο θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες εξαιρετικά θετικό αν αναλογιστεί κανείς ότι αποτελεί την πρώτη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές μετά από αρκετά χρόνια.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός. Στον ΟΔΔΗΧ αν και αναγνωρίζεται ότι είναι ακόμα πολύ ενωρίς για να μιλήσει κανείς για μακροπρόθεσμο δανεισμό, έχει αρχίσει ο σχεδιασμός και γι΄ αυτό εφ΄ όσον η δοκιμασία του μεσοπρόθεσμου επιτύχει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός για την έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων προβλέπει ότι το φθινόπωρο η Ελλάδα, εφ΄ όσον έχει προχωρήσει η αναχρηματοδότηση του χρηματοδοτικού κενού για το 2015 – 2016 και έχει δρομολογηθεί η διαδικασία για την αναδιάρθρωση του χρέους μακροπρόθεσμα με επιμήκυνση στην 50ετία και με μικρότερο επιτόκιο, θα μπορούσε να δρομολογήσει διαδικασίες δημοπρασιών δεκαετών ομολόγων.

Άλλωστε ένα τέτοιο εγχείρημα θα έχει δοκιμασθεί προηγουμένως από την αναθεώρηση των ratings πιστοληπτικής ικανότητας από την Moody΄s, την S&P και την Fitsch. Στόχος όπως αναφέρεται από το επιτελείο του ΟΔΔΗΧ είναι να ξανατοποθετηθούν στις αγορές τα benchmark ελληνικών ομολόγων στις συγκρίσιμες με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου λήξεις της πενταετίας και της δεκαετίας. Τότε όπως υποστηρίζεται αρμοδίως θα είναι δυνατή η σύγκριση των βασικών στοιχείων της οικονομίας με εκείνα των άλλων χωρών και έτσι θα προσδιορίζεται ευκολότερα η αποτίμηση των αποδόσεων και των τιμών των ελληνικών κρατικών ομολόγων.
Του Γιάννη Αγγέλη
* Διαβάστε περισσότερα σε αναλυτικό ρεπορτάζ για το θέμα στην σημερινή έκδοση του  "Κεφαλαίου"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου