Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Οι διάλογοι Μητσοτάκη-τροϊκανών για το δημόσιο και τις απολύσεις


Στις 15.000 απολύσεις του 2013-2014 θα συμπεριληφθούν οι συμβασιούχοι, που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές και εν συνεχεία απολύθηκαν, ενώ στο πρόγραμμα κινητικότητας θα μετρήσουν οι αναγκαστικές μετακινήσεις περίπου 3.500 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών

   Συνολική αλλαγή της ατζέντας, με ποιοτικούς στόχους για την αναβάθμιση του Δημοσίου, πέτυχε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κλείσιμο των πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την τριάδα Τόμσεν-Μορς-Μαζούχ.


Σύμφωνα με πληροφορίες του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής:

-Η τρόικα βρίσκεται ένα βήμα από το να ανάψει «πράσινο φως» στο πάγιο αίτημα του κ.
Μητσοτάκη. Να μετρήσουν στις 15.000 συμφωνημένες απολύσεις του 2013-2014 οι συμβασιούχοι, που υπηρετούσαν με προσωρινές διαταγές και εν συνεχεία απολύθηκαν. Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, η τρόικα είναι κοντά στο να πει «ναι». Περίπου 1.700 υπάλληλοι έχουν αποχωρήσει, λόγω έκδοσης απορριπτικής δικαστικής απόφασης, και θα προσμετρηθούν στον τελικό στόχο.
-Η ελληνική πλευρά πρότεινε και τελικά έγινε αποδεκτό να μετρήσουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα της κινητικότητας οι αναγκαστικές μετακινήσεις περίπου 3.500 υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, κυρίως εφοριακών, οι οποίες προέκυψαν από τη μνημονιακή υποχρέωση για καταργήσεις-συγχωνεύσεις ΔΟΥ.

Οι υπάλληλοι των υπηρεσιών, που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, μετακινήθηκαν στις νέες υπηρεσίες τους για την κάλυψη αναγκών. Η Τριμερής, έπειτα από εξάμηνη εξαντλητική διαπραγμάτευση, δέχθηκε ότι οι συγκεκριμένες μετακινήσεις αποτελούν κινητικότητα (έστω με κάπως διαφορετική διαδικασία και χωρίς πέρασμα από διαθεσιμότητα) αφού σε πολλές περιπτώσεις η μεταφορά εργαζομένων πραγματοποιήθηκε σε διαφορετική πόλη, απομακρυσμένη από τον αρχικό τόπο κατοικίας ή ακόμα και σε άλλο νομό. «Εάν δεν γινόταν δεκτό το αίτημά μας, δεν θα πιάναμε το στόχο των 25.000 διαθεσιμοτήτων. Ηταν ένα plan b, που ρίξαμε στο τραπέζι των συζητήσεων, επιμείναμε σε αυτό και τελικά πέρασε», τόνισε στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Επομένως, τη δεδομένη χρονική στιγμή, το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας-κινητικότητας 25.000 υπαλλήλων, μαζί με το παραπάνω προσωπικό και τον ΕΟΠΥΥ, έχει φτάσει ήδη τις 24.000. Απομένουν ακόμα 1.000 άτομα, που θα προκύψουν από την Υγεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τα νέα δεδομένα και το ελληνικό «όχι» σε νέες απολύσεις.

Από την αρχή των διαπραγματεύσεων με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οι δανειστές μας ζήτησαν να τεθούν 16.000 δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα το 2014 και να απολυθούν συνολικά 8.000 δημόσιοι υπάλληλοι το 2015. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τους εκπροσώπους της τρόικας και αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής.

-Μορς: Εχουμε συμφωνήσει από το 2012 σε νέα υποχρεωτική διαθεσιμότητα το 2014, που θα οδηγεί δηλαδή και σε απολύσεις.

Μητσοτάκης: Απολύσεις θα γίνουν στο Δημόσιο - και από τους πειθαρχικούς ελέγχους και από τους ελέγχους των πιστοποιητικών και από τους ελέγχους των μετατροπών συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Οχι από νέο κύμα διαθεσιμότητας.

-Τόμσεν: Θέλετε να αλλάξετε τον ορισμό. Η κινητικότητα οδηγεί και σε επανατοποθετήσεις και σε απολύσεις.

-Μητσοτάκης: Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, για την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του
Δημοσίου. Μια εσωτερική αγορά εργασίας. Δεν μπορεί αυτό το σύστημα να έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.

«Επειτα από εξαντλητικές εξάμηνες διαπραγματεύσεις, πετύχαμε να απαλειφθούν και οι δύο αυτοί ποσοτικοί στόχοι και να δεχθεί η τρόικα το μόνιμο μηχανισμό κινητικότητας, χωρίς δυνητικές απολύσεις για όσους δημοσίους υπαλλήλους εντάσσονται σε αυτόν. Στόχος μας πλέον είναι να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα περιλαμβάνει όμως ούτε προσωρινή μείωση του μισθού του υπαλλήλου ούτε δυνητική απομάκρυνσή του.

Ενας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας που θα αντικαταστήσει το απαρχαιωμένο και εν πολλοίς αναξιοκρατικό σύστημα των μετατάξεων, αποσπάσεων και μεταθέσεων. Μια εσωτερική αγορά εργασίας, μέσα στην οποία θα προκύπτουν έπειτα από αξιολόγηση δομών κενές θέσεις και θα καλύπτονται από δημοσίους υπαλλήλους σε πλεονάζουσες θέσεις», ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. «Οι δημόσιοι υπάλληλοι βγήκαν σε διαθεσιμότητα αφού οι θέσεις τους κρίθηκαν πλεονάζουσες και καταργήθηκαν. Για να γίνει αυτό, προηγήθηκαν αξιολόγηση δομών και σχετική απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης. Για να βγουν εκ νέου δημόσιοι υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα θα έπρεπε να αξιολογήσουμε και πάλι υπουργεία και φορείς που μόλις αξιολογήθηκαν», συμπλήρωσε.

Παρά την εμμονή της τρόικας σε νέες υποχρεωτικές αποχωρήσεις, μέσα από το πρόγραμμα της διαθεσιμότητας, ο κ. Μητσοτάκης πέτυχε να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός σχεδιασμού, τον οποίο έφερε στο τραπέζι των συζητήσεων ήδη από τον προηγούμενο Νοέμβριο. Να δημιουργηθεί, δηλαδή, ένας μόνιμος μηχανισμός κινητικότητας, που δεν θα οδηγεί σε εξόδους, αλλά στην καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Στην απαίτηση, μάλιστα, των δανειστών μας για νέο κύκλο απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης αντέτεινε (πέρα από το μηχανισμό κινητικότητας) μια σειρά από ποιοτικούς στόχους, όπως:

-Το νέο τρόπο επιλογής γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών.

-Τη νέα μέθοδο αξιολόγησης του προσωπικού.

-Τα νέα οργανογράμματα και σχέδια στελέχωσης των υπουργείων. Αυτά θα αποτυπωθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα σε Προεδρικά Διατάγματα, ώστε, στη συνέχεια, να σταλούν προς έγκριση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.


-Οι δεξαμενές των απολύσεων.

Οπως επισημαίνουν Ελληνες αξιωματούχοι, οι όποιες απολύσεις πραγματοποιηθούν πέραν του 2014 δεν θα προκύπτουν από το πρόγραμμα της κινητικότητας αλλά:

-Από τα Πειθαρχικά: Το 2013 αποχώρησαν οριστικά από το Δημόσιο για ποινικούς, πειθαρχικούς ή για λόγους υποβολής πλαστών δικαιολογητικών συνολικά 220 υπάλληλοι. Οι έλεγχοι αυτοί θα συνεχιστούν σε ολόκληρο το φάσμα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-Από τον έλεγχο των πιστοποιητικών: Γίνεται έλεγχος νομιμότητας των πτυχίων, πιστοποιητικών και λοιπών στοιχείων των δημοσίων υπαλλήλων. Δόθηκε σαφής οδηγία για την ανάκληση διορισμού και την καταγγελία συμβάσεων υπαλλήλων που εντοπίζονται να έχουν διοριστεί ή προσληφθεί κάνοντας χρήση πλαστών δικαιολογητικών ή ψευδών βεβαιώσεων.

-Από τον έλεγχο της μετατροπής συμβάσεων: Ελέγχεται ο τρόπος μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή έργου σε αορίστου χρόνου περισσότερων από 40.000 υπαλλήλων. Οι μετατροπές αυτές πρόκειται να επανελεγχθούν καθώς τα πρόσφατα ευρήματα του ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών δείχνουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπηρετήθηκε ούτε το πνεύμα, αλλά ούτε και το γράμμα του νόμου. Με την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δημιουργείται μηχανισμός επανελέγχου της μετατροπής των συμβάσεων, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ.

-Από τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Συνεχίζονται και ολοκληρώνονται η καταγραφή και η αξιολόγηση του συνόλου των ΝΠΙΔ. Στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται επικαλύψεις αρμοδιοτήτων ή ολοκλήρωση της αποστολής τους, θα τίθεται σε εφαρμογή η διαδικασία κατάργησης, συγχώνευσης ή οργανωτικού εξορθολογισμού.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
dgatsios@e-typos.com
 Δημοσιεύεται στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου