Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2012

Ο Αλέξης και οι φλώροι.

Ένα από τα πιο γελοία στοιχεία, που χαρακτηρίζουν την σημερινή μας πολιτική σκηνή, και που αν δεν υπήρχε η κρίση θα ήταν μια φαρσοκωμωδία, είναι και τα αγγλικά του Τσίπρα!

Όχι ότι είναι κανένα σοβαρό ζήτημα (εκ πρώτης όψεως), αλλά είναι ενδεικτικό του μεγέθους του ανδρός που ονειρεύεται να μας κυβερνήσει.

Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί, κυρίως συριζαίοι, που έσπευσαν να υπερασπιστούν την συγκεκριμένη έλλειψη του «σέξι Αλέξη», μιλώντας για σπουδαιότερα πράγματα που είχε να κάνει όταν ήταν μικρός, όπως οι καταλήψεις και οι πορείες, από το να μαθαίνει αγγλικά όπως οι υπόλοιποι  «φλώροι».
Άλλοι πάλι, βρήκαν ευκαιρία για να ξιφουλκήσουν εναντίον της άδικης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, που έχει ως αρχηγό της την κακιά Αμερική, οπότε η άγνοια της αγγλικής συνιστά μια συνειδητή επαναστατική πράξη, και λοιπά κουραφέξαλα.
Κάποιοι πάλι είπαν πως δεν χρειάζεται κάποιος να γνωρίζει αγγλικά (ή άλλες ξένες γλώσσες) προκειμένου να είναι καλός πολιτικός ηγέτης. Είδαμε, λένε,  για παράδειγμα και τον θρυλικό ΓΑΠ, που μιλούσε τα αγγλικά σαν αμερικανάκι… (εδώ έχουν κάποιο δίκιο).
Και άλλα πολλά.
Μέχρι που επενέβη ο ίδιος ο Αλέξης, και έβαλε τα πράγματα στη θέση τους!
Όπως είπε σε συνέντευξή του στην Guardian, δεν ξέρει αγγλικά διότι πήγε σε δημόσιο σχολείο, εν αντιθέσει με τους υπόλοιπους Έλληνες πολιτικούς αρχηγούς.
Παράλληλα, καταλαβαίνει, λέει, αυτό του το μειονέκτημα, και κάνει εντατικά μαθήματα για να καλύψει τα κενά του.
Μάλιστα, όπως δήλωσε περήφανος, «παρακολουθεί CNN και διαβάζει Wall Street Journal» (χωρίς νταντά πλέον).
Και έρχομαι τώρα εγώ ο φύσει κακεντρεχής και ερωτώ τα εξής απλά: Είναι δηλαδή φλώροι όλοι αυτοί που παράλληλα με τα μαθήματά τους πήγαιναν και σε φροντιστήρια, για να μάθουν αγγλικά, και να μπορούν να λειτουργήσουν στοιχειωδώς στην σημερινή κοινωνία όπως αυτή εξελίχθηκε;
Που ακόμη και μια θέση κλητήρα να ζητήσεις, απαιτούνται Lower, Michigan, Proficiency, και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο;
Επίσης ρωτάω: Μήπως ο λαϊκός αγωνιστής Αλέξης δεν πήρε χαμπάρι ότι τα αγγλικά διδάσκονται επί δεκαετίες τώρα και στα δημόσια σχολεία;
Μήπως δεν πήρε καν χαμπάρι ότι και ένα βιντεοπαιχνίδι να θέλεις να παίξεις, πόσο δε μάλλον να ασχοληθείς με κάτι το σοβαρό, απαιτούνται στοιχειώδη αγγλικά;
Και να πεις ότι ήταν κανένα αδικημένο χωριατόπαιδο, που ο μπαμπάς του το έστελνε να βόσκει γελάδια αντί να μορφωθεί…. Για όνομα!!!!
Όσον αφορά όλους αυτούς τους κουμπούρες που μιλάνε για αντίσταση στην παγκοσμιοποίηση κλπ τους απαντώ ότι καλώς ή κακώς, τα τελευταία 50 χρόνια διανύουμε μια περίοδο Pax Americana ή ένα αμερικανικό imperium, που διαδέχθηκαν καμιά διακοσαριά χρόνια εγγλέζικης παγκόσμιας κυριαρχίας.
Καλώς ή κακώς. Είτε μας αρέσει είτε όχι.
Οπότε το να θέλει κάποιος να ζει δημιουργικά και να παρεμβαίνει πολιτικά, σε αυτήν την παγκόσμια κατάσταση, θα πρέπει να συμβιβαστεί, και να γνωρίζει στοιχειωδώς την σύγχρονη lingua Franca, που δυστυχώς είναι η αγγλική. Αλλιώς μένει στην απ’ έξω. Πώς να το κάνουμε δηλαδή;
Μήπως θεωρούσαν τους Λένιν, Τρότσκι, Κάστρο, και λοιπούς γνήσιους αριστερούς ξύλα απελέκητα, που δεν ήξεραν ξένες γλώσσες; ‘Η μήπως αυτοί του Σύριζα είναι πιο επαναστάτες;
Όπως λοιπόν  ήταν αδύνατον για κάποιον ενεργό πολίτη της αρχαιότητας, ασχέτως καταγωγής και προέλευσης, να μην γνωρίζει και ελληνικά, ή αργότερα λατινικά, έτσι και σήμερα, θέλουμε δεν θέλουμε, πρέπει να ξέρουμε αγγλικά.
Τι να κάνουμε;
Εκτός κι αν είμαστε συνειδητά ντουγάνια, και χρειαζόμαστε διερμηνέα για να καταλάβουμε ως και ένα απλό τραγούδι (π.χ. των Ντορς, ή στη περίπτωση του Αλέξη, του Ρίκυ Μάρτιν).
Είναι δυνατόν κάποιος που θέλει να κυβερνήσει ένα λαό, σε αυτές τις κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες, και εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, να μην μπορεί ούτε το CNN να παρακολουθεί άνευ βοήθειας;
Να μην έχει διαβάσει κάποια βασικά βιβλία, και να περιμένει πότε με το καλό θα φιλοτιμηθεί κάποιος εκδοτικός οίκος να τα μεταφράσει στην ελληνική;
Να μην μπορεί να παρακολουθεί τα διεθνή ΜΜΕ, ή να εκμεταλλεύεται το διαδίκτυο;
Να μην μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να μιλήσει απ ευθείας με κάποιον ομόλογό του;
Σήμερα, είτε είσαι Κινέζος τουρίστας στην Βολιβία, είτε Γερμανός επισκέπτης στην Αλβανία, συνεννοείσαι στα αγγλικά. Έτσι απλά.
Σήμερα, για να βρεις την τελευταία δουλειά, χρειάζονται ΚΑΙ αγγλικά. Έτσι απλά.
Σήμερα, έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι στα καλά καθούμενα, ως πλεονάζοντες ή ανεπαρκείς, που όμως ξέρουν καλύτερα αγγλικά (πιστοποιημένα)  από τον Τσίπρα, που όμως  θέλει να μας κυβερνήσει….
Είναι πάρα πολλά που έχω, και που θέλω να πω, για αυτό το εκ πρώτης όψης τριτεύον θέμα, που όμως είναι πολύ πιο σοβαρό από ότι φαίνεται, αν το αναλύσουμε λίγο.
Απλά θα κλείσω λέγοντας για μια ακόμη φορά, πως σήμερα, αν θες έστω και απλά να συμμετέχεις στα κοινά, πέραν των καταλήψεων,  δεν μπορείς να μην γνωρίζεις αγγλικά.
Πώς να το κάνουμε δηλαδή ρε συ Αλέξη;

Strange Attractor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου