Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Ενας «πρωταθλητής» (στις γκάφες) με φανέλα Αργεντινής!



Οποιος επιχειρεί να κάνει τον μάγο προσφέροντας δώρα (που δεν έχει) σε όλους, τότε κινδυνεύει να βρεθεί κάποια στιγμή με ένα κουτί, το οποίο θα συνοδεύεται μόνο από το περιτύλιγμα!

Αυτό έπαθε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συν τοις άλλοις αποδεικνύεται «μετρ» στα συνεχή ατοπήματα. Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, αυτά πολλαπλασιάζονται, με αποτέλεσμα να εκφράζονται σοβαροί φόβοι στην Κουμουνδούρου ότι η «ζημιά» θα αποτυπωθεί στις επόμενες δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ θα δει να μειώνεται κι άλλο -αν δεν εξανεμιστεί πλήρως- το προβάδισμα που είχε αποκτήσει τους προηγούμενους μήνες.

Από τις γκάφες που έχουν εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ και την ηγεσία του, αν και χρονικά είναι η τελευταία, η σημαντικότερη ίσως είναι αυτή που αφορά τη «λίστα Λαγκάρντ». Ενώ στην αρχή η βουλευτής του
κόμματος Νάντια Βαλαβάνη «αποκάλυψε» ότι στην καινούργια «λίστα Λαγκάρντ» υπάρχουν 600 ονόματα περισσότερα σε σχέση με την παλιά, λίγες ώρες μετά τα γύρισε, υποστηρίζοντας ότι δεν ήταν δικά της λόγια, αλλά μετέφερε σχετική δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα ένας δημοσιογράφος. Μάλιστα, να τα μπαλώσει τότε επιχείρησε και ο εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος συνομολόγησε: «Δεν έχουμε εμείς αυτήν τη στιγμή μια εικόνα δική μας για το αν περιέχονται 600 διαφορετικά ονόματα ή επιπλέον». Οι εξελίξεις γύρω από το θέμα Παπακωνσταντίνου δημιουργούν τώρα την ελπίδα στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι η δική τους γκάφα θα «ξεχαστεί».

Η... λάθος ευχή

Πάντως, λίγο μετά τις ατελείωτες χειμερινές διακοπές του -κόντεψε να να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος «ξεκουράστηκε» το 2010 για 35 συνεχείς ημέρες- ο Αλέξης Τσίπρας επανήλθε... δριμύτερος με μια σειρά από γκάφες εντός και εκτός Βουλής. Στο «κλαμπ» των ιστορικότερων δηλώσεων μπαίνει αυτή, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Βουλής είχε «ευχηθεί» να είχαμε γίνει Αργεντινή! Ο σάλος που ξέσπασε από την αποστροφή του λόγου του κ. Τσίπρα ήταν τεράστιος, με την Κουμουνδούρου να προσπαθεί -κατόπιν εορτής- να διορθώσει τα αδιόρθωτα, κάνοντας λόγο για «σκόπιμη προσπάθεια διαστρέβλωσης δηλώσεων του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ από μερίδα των ΜΜΕ».

Εσχάτως, πάντως, και αφού έπρεπε να φτάσει μέχρι την Αργεντινή για να δει ιδίοις όμμασι τι συμβαίνει εκεί, επιχείρησε να τα γυρίσει. «Πρέπει να δούμε τι πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να αποφύγουμε τη δραματική εμπειρία της χρεοκοπίας, στην οποία οδήγησε τη χώρα η κυβέρνηση που ήταν προσκολλημένη στις συνταγές της λιτότητας και τις επιλογές του ΔΝΤ» είπε μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας της Αργεντινής Κάρλος Τομάδα, με φόντο τις λεηλασίες σε τοπικά σούπερ μάρκετ κατά τις οποίες δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο της επιστροφής οπισθοχώρησε εκ νέου, κάνοντας λόγο για θετικές και για αρνητικές εμπειρίες, ενώ έθεσε ως στόχο την ανάπτυξη για κοινωνική συνοχή.

Εκλογές και δόση

Οι επικοινωνιακές «πιρουέτες» που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας καθ' όλη τη διάρκεια του 2012, αλλά και οι συνεχείς κωλοτούμπες όχι μόνο τον έφεραν σε δύσκολη θέση, αλλά προκάλεσαν και τριγμούς στο εσωτερικό του κόμματος. Από τη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές Νοεμβρίου είχε ζητήσει πρόωρες εκλογές.

Δύο εβδομάδες αργότερα τα πήρε όλα πίσω, καθώς σε συνέντευξή του παρέπεμψε το θέμα στο μέλλον λέγοντας: «Θα ζητήσουμε εκλογές, όταν είμαστε σε θέση να τις επιβάλουμε, πιστεύω θα είναι πολύ σύντομα».

Οι αναδιπλώσεις συνεχίστηκαν με αφορμή την περιβόητη δόση. Ο κ. Τσίπρας άλλαξε θέση δύο φορές μέσα σε δύο εβδομάδες. Στις 4 Νοεμβρίου τόνισε ότι τα συγκεκριμένα χρήματα δεν θα ωφελήσουν σε τίποτε τους πολίτες, ωστόσο κατά τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό εστίασε την κριτική του στον πρωθυπουργό και στο γεγονός ότι καθυστερούσε η δόση!

Λίγο αργότερα η γραμμή άλλαξε και πάλι, αφού, όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης, «εμείς ουδέποτε είπαμε ότι δεν θα πάρουμε τη δόση», με τον κ. Τσίπρα μιλώντας στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ να λέει ειρωνικά: «Να είστε ήσυχοι διότι πρωθυπουργός, ο κ. Σαμαράς, εξασφάλισε την περιβόητη δόση»

Οι μισθοί

Μάλιστα, στην ίδια ομιλία ο κ. Τσίπρας, που είχε πάρει... φόρα έταξε και επαναφορά μισθών και συντάξεων «με έναν νόμο και ένα άρθρο». Και βέβαια η κατάληξη ήταν πάλι η ίδια: Αναδίπλωση λίγες μέρες αργότερα.

«Σχετικά με το θέμα της επαναφοράς μισθών και συντάξεων, είναι κάτι στο οποίο έχουμε απαντήσει και έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις. Εμείς δεν υποσχόμαστε ότι θα φέρουμε τη χώρα στην κατάσταση που ήταν το 2009. Κανείς δεν το περιμένει από μας αυτό» υποστήριξε μια βδομάδα αργότερα σε συνέντευξη Τύπου «στρίβοντας» εκ νέου.

Οι επενδύσεις

Οι κωλοτούμπες, πάντως, συνεχίστηκαν, με τον Αλέξη Τσίπρα να αυτοαναιρείται σε κάθε δημόσια εμφάνισή του. Αν και τον περασμένο Ιούλιο από το βήμα της Βουλής είχε προειδοποιήσει όσους επενδυτές έρθουν στην Ελλάδα και «βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία» ότι «θα χάσουν τα λεφτά τους», εντούτοις μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στην Αθήνα, ξαφνικά... τα γύρισε. Για πρώτη φορά ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ άφησε πίσω του τις απειλές που εκτόξευσε εναντίον των ξένων επενδυτών και τάχθηκε υπέρ των συμπράξεων μεταξύ ελληνικών και ξένων εταιριών, ιδιωτικών και δημοσίων. «Εμείς φέρνουμε την τεχνογνωσία της πλουραλιστικής οικονομίας όπου ο ιδιωτικός και ο κοινωνικός τομέας θα λειτουργούν συμπληρωματικά» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Η στροφή για το Μνημόνιο

Το αποκορύφωμα της αλλαγής στη ρητορική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν η περίφημη στροφή στην κατάργηση του Μνημονίου. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσο και αργότερα έκανε λόγο για «κατάργηση του Μνημονίου γιατί δεν αποδίδει». Ωστόσο, στο πρόγευμα εργασίας -με πρωτοβουλία της Κύπρου η οποία έχει την προεδρία της Ε.Ε.- ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και στους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. εγκατέλειψε επισήμως τη λογική της μονομερούς καταγγελίας του Μνημονίου λέγοντας ότι θεμελιώδης αρχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι «η επαναδιαπραγμάτευση και η συναινετική αναθεώρηση της δανειακής σύμβασης». Μάλιστα, η εν λόγω στροφή σηματοδοτήθηκε σε επικοινωνιακό επίπεδο από τη συνάντηση του επικεφαλής της «Ομάδας Δράσης» στην Ελλάδα Χορστ Ράιχενμπαχ και του Μανώλη Γλέζου με αφορμή τις γερμανικές αποζημιώσεις!


Αλέξανδρος Διαμάντης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου