Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Περικοπές πολλών ταχυτήτων στις συντάξεις


Περικοπές πολλών ταχυτήτων στις επικουρικές συντάξεις, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο προτείνονται τα εξής:

1. Πλήρης ενοποίηση, διοικητική και ασφαλιστική, των 5 ταμείων επικουρικής ασφάλισης μισθωτών (ΕΤΕΑΜ, ΤΕΑΔΥ, ΤΕΑΙΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ και ΕΤΑΤ) και των αντίστοιχων κλάδων και αυτοτελών τομέων. Η ενοποίηση προβλέπεται να γίνει την 1/7/2012 και αφού προηγηθεί η ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης.

2. Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντάξιμων αποδοχών. Στόχος θα πρέπει να είναι η αποτροπή ελλειμμάτων από το 2014 και μετά. Οι περικοπές θα διαφοροποιηθούν ανάλογα με το ύψος της σύνταξης κάθε ταμείου.
3. Καμία μείωση σε συντάξεις που αντιστοιχούν στο 20% του συντάξιμου μισθού και επομένως και καμία μείωση για τους νέους ασφαλισμένους (από 1/1/1993 και μετά).
4. Ενοποίηση σε έναν "κουμπαρά" όλων των περιουσιακών στοιχείων των ενοποιημένων ταμείων. Θα λαμβάνονται υπόψη για το ύψος των συντάξεων.
5. Συμμετοχή του νέου ταμείου στο πρόγραμμα ενίσχυσης της περιουσίας των ταμείων, σε αντιστάθμισμα των όποιων απωλειών προκύψουν από τη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων (P.S.I.).
6. Διασφάλιση όλων των κοινωνικών πόρων για την ενίσχυση του νέου ταμείου.
7. Διευθέτηση του πραγματικού χρέους του ΙΚΑ προς το ΕΤΕΑΜ (αντί των 2,8 δισ. ευρώ στα 4,5 δισ. ευρώ που εκτιμάται) και απόδοση του σε 15 ετήσιες δόσεις!!!
8. Ενιαίος τρόπος υπολογισμού συντάξεων για τους νέους ασφαλισμένους (ισχύει και σήμερα) και σύσταση ατομικών μερίδων για όσους ασφαλίστηκαν από 1/1/2001 και μετά. Ενίσχυση της ανταποδοτικής σχέσης εισφορών-παροχών, αλλά και ενίσχυση των συντάξεων από το μέρισμα που προκύπτει από τις προσόδους της περιουσίας.
9. Δυνατότητα στους φορείς των ασφαλισμένων να εξαιρεθούν από την ενοποίηση και να διατηρήσουν τα ταμεία τους και τους τομείς τους ως αυτοδιαχειριζόμενα ταμεία, Ν.Π.Ι.Δ. ή Επαγγελματικά Ταμεία. Μέχρι 30/6/2012 με απόφαση όχι των Δ.Σ. των Ταμείων, αλλά της αντιπροσωπευτικότερης οργάνωσης των ασφαλισμένων, μπορούν να ζητήσουν την εξαίρεσή τους από το ενιαίο ταμείο. Παράλληλα μέχρι τέλος του 2012 μπορούν να ενταχθούν στο ενιαίο ταμείο με την ίδια διαδικασία και όσα από τα ταμεία δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό σχήμα ακόμη, όμως και όσα εξαιρέθηκαν με αίτηση τους πριν από την 1/7/2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου