Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Πονοκέφαλος και στη Συγγρού για τα επώδυνα μέτρα



Περιμένοντας την τρόικα στα μέσα του Ιανουαρίου σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της η Νέα Δημοκρατία, καθώς πληθαίνουν οι πληροφορίες για τελεσίγραφο νέων επώδυνων μέτρων.

Χθες ήδη έγινε η πρώτη συνάντηση των στελεχών της Ν.Δ. που συμμετέχουν στον τομέα Οικονομικών του κόμματος και συνεργατών του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αρχίσει να διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο των θέσεων του κόμματος και κυρίως να επαναπροσδιοριστούν οι «κόκκινες γραμμές» με βάση τα νέα δεδομένα σε μια σειρά θεμάτων, που αναμένεται να συζητηθούν και στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο. Σταθερά παραμένει η θέση της Ν.Δ., ότι «συμφωνούμε στους στόχους, συζητάμε τους τρόπους και γι’ αυτούς πρέπει να γίνει συζήτηση με την τρόικα, με τη νέα κυβέρνηση που θα έχει πρόσφατη λαϊκή εντολή».

Στη συνάντηση που έγινε στη Συγγρού συμμετείχαν οι Γιώργος Μουρμούρας (υφυπουργός Οικονομικών), Χρήστος Σταϊκούρας, Νότης Μηταράκης (αναπληρωτές τομεάρχες Οικονομικών) και οι σύμβουλοι του προέδρου της Ν.Δ. Δημήτρης Σταμάτης και Χρύσανθος Λαζαρίδης, οι οποίοι συζήτησαν την τακτική των ισοδύναμων μέτρων που μελετά η Ν.Δ . Παράλληλα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν σε περίπτωση που επαληθευτούν οι πληροφορίες περί του ότι η τρόικα έρχεται με άγριες διαθέσεις.

Για το θέμα των επικουρικών συντάξεων, που είναι το πιο ακανθώδες πολιτικά, φαίνεται ότι διαμορφώνονται οι παρακάτω θέσεις:

1. Οτι θα χρειαστούν νέες αναλογιστικές μελέτες από τη στιγμή που το πρόβλημα των επικουρικών συντάξεων οφείλεται κυρίως στα κύρια ταμεία και γι’ αυτό πρέπει να συνταχθούν μετά το «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν και την επανακεφαλαιοποίησή τους.

2. Δεν υπάρχει περίπτωση να συμφωνήσει σε περικοπή των χαμηλών συντάξεων ούτε σε λύση οριζόντιων περικοπών.

3. Εξετάζεται να μπει πλαφόν προς τα κάτω, που θα κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των 1.000-1.200 ευρώ αθροιστικά για κύρια και επικουρική. Για τις συντάξεις που είναι υψηλές, η Ν.Δ. λέει ότι δεν έχει αγκυλώσεις σε περίπτωση που συμφωνηθεί μια ενδεχόμενη μείωσή τους.

4. Δεν αποκλείουν την υιοθέτηση πρότασης για νομοθετική ρύθμιση περί συγχώνευσης προβληματικών Ταμείων.

Χαρακτηριστική ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε χθες για το θέμα των επικουρικών προς τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη ο τομεάρχης της Ν.Δ. Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος, μιλώντας στο Κανάλι 1, τόνισε ότι «δύο χρόνια τώρα ένας εργατοπατέρας, που κάνει τον υπουργό Εργασίας, που για τρίτη φορά κόβει τις επικουρικές συντάξεις και ακόμη μένει στην καρέκλα του, δεν ντρέπεται που δεν έχει βρει άλλον τρόπο, ενώ εμείς ψάχνουμε ισοδύναμα μέτρα;»

Προβληματισμός υπάρχει στη Ν.Δ. και για τις εξελίξεις που αφορούν το PSI, καθώς φαίνεται ότι η πρόβλεψη για συμμετοχή ιδιωτών θα φτάσει το 75%, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται ελεγχόμενο πιστωτικό γεγονός «μικρής εμβέλειας», αλλά και για το θέμα των τεκμηρίων και της απελευθέρωσης των αδειών των φορτηγών, για την οποία η Ν.Δ. είναι αντίθετη.


Νίκος Ελευθερόγλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου