Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Ειδικότητες με μέλλον στην αγορά εργασίας. Χρήσιμες συμβουλές για σωστό μηχανογραφικό


panelladikes-20111Το ζητούμενο για τους χιλιάδες φετινούς υποψηφίους των πανελλαδικών εξετάσεων είναι να επιλέξουν τμήματα τα οποία οδηγούν σε επαγγέλματα που έχουν θετικές προοπτικές στην αγορά εργασίας.
Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο αυτό το κριτήριο αφού οι υποψήφιοι θα πρέπει να επιλέγουν τμήματα στα οποία θέλουν να σπουδάσουν λαμβάνοντας υπόψη τις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά τους.
Το σημερινό «EΘΝΟΣ-ΠΑΙΔΕΙΑ» σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους υποψηφίους να επιλέξουν τμήματα που έχουν ευοίωνες προοπτικές παρουσιάζει συμπεράσματα ερευνών οι οποίες περιγράφουν τις περιζήτητες ειδικότητες οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στον επαγγελματικό «στίβο» τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες έρευνες ειδικών, τα επαγγέλματα του μέλλοντος συνδέονται με
ειδικότητες Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών οι οποίες -όπως επισημαίνουν- θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση.
Ειδικότητες με μέλλον στην αγορά εργασίαςΟι ίδιοι αναφέρουν ότι οι προγραμματιστές, οι αναλυτές συστημάτων, οι ειδικοί στη ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, οι μηχανικοί λογισμικού, οι υποστηρικτές βάσεων δεδομένων και στελέχη που ασχολούνται είτε με το hardware είτε με το software θα συνεχίσουν να έχουν ελπίδες επαγγελματικής αποκατάστασης.
Επαγγέλματα τα οποία σχετίζονται είτε με την ειδική αγωγή είτε με την πρόνοια γενικότερα, όπως ο ειδικός παιδαγωγός, ο εργοθεραπευτής, ο λογοθεραπευτής, ο κοινωνικός λειτουργός και γενικότερα επαγγέλματα που σχετίζονται με τη φροντίδα και την περίθαλψη, δεδομένης της ανόδου του προσδόκιμου ζωής αλλά και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος για την ειδική αγωγή και εκπαίδευση, προδιαγράφουν θετικούς δείκτες.
Ακόμη, κερδίζουν έδαφος και ειδικότητες που σχετίζονται με τους βιοτεχνολόγους, βιογενετιστές, μηχανικούς ενεργειακών τεχνολογιών αλλά και οι ειδικότητες που δραστηριοποιούνται στις ανανεώσιμες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με την ενεργειακή μηχανική, αλλά και χημικοί μηχανικοί και γενετικοί προγραμματιστές.
Ειδικότητες με μέλλον στην αγορά εργασίαςΘετικές είναι επίσης οι προοπτικές επαγγελμάτων στον τομέα της οικονομίας, ειδικά εφόσον συνδυάζουν τις οικονομικές σπουδές με την καλή γνώση της πληροφορικής, όπως λ.χ. του οικονομολόγου-πληροφορικού, του φοροτεχνικού-πληροφορικού κ.τ.λ.
Καταλυτικό ρόλο στην εύρεση εργασίας και την επαγγελματική ανέλιξη του ενδιαφερομένου, διαδραματίζει και η περαιτέρω ειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδαστών.
Κανένας εργοδότης, άλλωστε, που επιθυμεί να αναβαθμίσει τις υπηρεσίες της επιχείρησής του δεν γυρνάει την πλάτη σε εργαζόμενους που έχουν πρόσθετες γνώσεις.
Γεωργικός πρωτογενής τομέας
Στον γεωργικό – πρωτογενή τομέα θετικές διαγράφονται οι προοπτικές των εργαζομένων που κατέχουν σύγχρονες γνώσεις και εξειδίκευση στο πλαίσιο των σύγχρονων καινοτομικών και ανταγωνιστικών απαιτήσεων της γεωργίας, της αλιείας και των συναφών κλάδων.
Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις, για παράδειγμα, του γεωπόνου σύγχρονης εναλλακτικής ή οικολογικής γεωργίας, του ιχθυολόγου, του ιχθυοπαθολόγου, του ιχθυοκόμου, του παραγωγού θερμοκηπίων και ανθοκηπίων, του τεχνολόγου αρδεύσεων κ.ά.
Επίσης, στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών υπάρχουν καλές προοπτικές για τους μηχανολόγους και τεχνολόγους τροφίμων, ενώ παρόμοιες διαπιστώσεις ισχύουν για τους ελεγκτές ποιότητας, τους τεχνολόγους αντιρρύπανσης κ.τ.λ.
Πόλος έλξης το νέο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα
Πόλο έλξης για πολλούς υποψηφίους, που θέλουν να ασχοληθούν με την εφαρμοσμένη Γεωπονία, αποτελεί το νέο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων που θα λειτουργήσει από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος στην Αμαλιάδα.
Το νέο τμήμα έχει τρεις κατευθύνσεις (Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής και Αγροτικής Οικονομίας), εντάσσεται στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, θα απορροφήσει 150 σπουδαστές και ανήκει στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας. Η ίδρυση τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων ήταν χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και της δημοτικής αρχής, επικεφαλής της οποίας είναι ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης.
Οι νέοι που θα επιλέξουν να σπουδάσουν στο νέο τμήμα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τα μαθήματά τους σε ένα άρτιο κτίριο με σύγχρονο εξοπλισμό και εργαστήρια όπου θα διδάσκουν 12 καθηγητές από τα αντίστοιχα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου. Τα πλεονεκτήματα για τους φοιτητές δεν σταματούν εδώ, όπως επισημαίνει ο κ. Λυμπέρης: «Ο Δήμος Ήλιδας έχει μεριμνήσει ώστε να υπάρχουν ειδικές τιμές στα εμπορικά καταστήματα για τους φοιτητές ενώ στο πρώην Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας λειτουργεί φοιτητική εστία που μπορεί να φιλοξενήσει περίπου 100 φοιτητές».
Δραστηριότητες
Ο δήμαρχος Ήλιδας αναφέρεται και στις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που υπάρχουν στην περιοχή για τους νέους. Λειτουργεί -προσθέτει ο κ. Λυμπέρης- ένα από τα αρτιότερα αθλητικά κέντρα της πόλης με γήπεδα ποδοσφαίρου, κλειστά γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, κολυμβητήριο, καθώς και δημοτικό ωδείο, κινηματογραφική λέσχη και θερινό σινεμά στα οποία οι φοιτητές παρακολουθούν παραστάσεις και ταινίες δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα.
Το σημαντικότερο όμως για όσους αποφασίσουν να σπουδάσουν στο τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων είναι τα γεωργικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας, οι επιχειρήσεις και οι δεκάδες μονάδες συσκευασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.
Σε αυτές άλλωστε, οι απόφοιτοι θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους άσκηση και βεβαίως, να παραμείνουν στην περιοχή και να εργαστούν σε μία από αυτές. Εδώ και τρεις χιλιάδες χρόνια άλλωστε, η κύρια ασχολία των κατοίκων της Αμαλιάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ηλείας είναι η γεωργία.
ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Η επιλογή επαγγέλματος σε καιρό κρίσης
Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά εργασίας, ο περιορισμός του δημόσιου τομέα και οι προσλήψεις οι οποίες γίνονται πλέον με το σταγονόμετρο, αναγκάζουν τους υποψηφίους να επιλέξουν επάγγελμα με διαφορετικά κριτήρια από ό,τι παλαιότερα.
Ολο και περισσότεροι νέοι καταλαβαίνουν ότι δεν αρκεί να εισαχθούν σε ένα τμήμα που οδηγεί σε επάγγελμα με κύρος όπως δικηγόροι και γιατροί, καθώς ακόμη και σε αυτές τις ειδικότητες η ανεργία καλπάζει.
Η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος με βάση αποκλειστικά το κύρος και το γόητρο, τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι ασφαλές κριτήριο και δεν εξασφαλίζει σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση.
Αρκεί να αναφέρουμε το παράδειγμα της Νομικής, μιας σχολής που απαιτεί άριστες βαθμολογίες.
Τα δεδομένα στην αγορά εργασίας έχουν αλλάξει δραματικά, αφού τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται περισσότεροι από 40.000 δικηγόροι όταν στο Βέλγιο με παραπλήσιο πληθυσμό, δραστηριοποιούνται περίπου 15.000. Η Θεσσαλονίκη έχει περισσότερους δικηγόρους (πάνω από 6.000) από ολόκληρη τη Σουηδία!
Τα επαγγελματικά δικαιώματα – δυνατότητες του κάθε τμήματος είναι στοιχεία που θα πρέπει να γνωρίζουμε για τις δυνατότητες μελλοντικής μας αποκατάστασης.
Πολλοί υποψήφιοι και οι οικογένειές τους δεν γνωρίζουν πως σημαντικός αριθμός τμημάτων προσφέρει επαγγελματικές δυνατότητες που δεν γνωρίζουν.
Οι αλλαγές στο σύστημα – αναλογία προσλήψεων επιφέρουν σημαντικές αλλαγές στην πρόσβαση στο Δημόσιο. Πολλοί υποψήφιοι επέλεγαν μια σχολή με αποκλειστικό κριτήριο την άμεση απορρόφηση στο Δημόσιο, δεδομένο το οποίο μεταβάλλεται δραστικά.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα περιζήτητα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία επιλέγουν αριστούχοι μαθητές λόγω του άμεσου διορισμού των αποφοίτων.
Ωστόσο, με τις αλλαγές στην αναλογία προσλήψεων, στο συνταξιοδοτικό κ.λπ., οι μελλοντικοί δάσκαλοι θα συναντήσουν εντελώς διαφορετικά δεδομένα αναφορικά με την απορρόφησή τους από ό,τι τα σημερινά.
Το γεγονός πως δεν γνωρίζουμε μια σχολή ή μας «μπερδεύει» το όνομά της δεν σημαίνει πως πρέπει να την απορρίψουμε άκριτα. Συχνά οι υποψήφιοι αποφεύγουν να επιλέξουν τμήματα τα οποία δεν μπορούν να συνδέσουν άμεσα με κλασικά επαγγέλματα.
Για παράδειγμα, το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης Θράκης, το οποίο ωστόσο μπορεί να οδηγήσει στο επάγγελμα του κοινωνικού λειτουργού, ή το τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας & Επικοινωνίας Αιγαίου που δίνει στους αποφοίτους του επαγγελματικά δικαιώματα πληροφορικού κ.ά.
Επίσης, νέοι κλάδοι-επαγγέλματα κρύβουν συχνά πολύ θετικές προοπτικές, όπως π.χ. η Ιατρική Πληροφορική, η Τηλεματική κ.λπ.
Χαρακτηριστικά αξίζει να αναφερθεί πως από τα 10 πλέον περιζήτητα επαγγέλματα στις ΗΠΑ το 2010, τα μισά δεν υπήρχαν ως επάγγελμα-κλάδοι το 2004! (βλ. social media marketing).
Εν κατακλείδι, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι σε περίοδο κρίσης όπου τα ποσοστά της ανεργίας ολοένα και αυξάνονται, οι νέοι θα πρέπει να κάνουν έξυπνες επιλογές στο μηχανογραφικό.
Τέσσερις «χρυσές» επιλογές στα ΤΕΙ
Η στροφή των υποψηφίων σε συγκεκριμένες ομάδες σχολών των τεχνολογικών ιδρυμάτων που ξεκίνησε πριν από λίγα χρόνια συνεχίζεται καθώς αποδεικνύεται στην πράξη ότι οι απόφοιτοί τους βρίσκουν σε πολλές περιπτώσεις γρηγορότερα δουλειά, με καλύτερες εργασιακές συνθήκες και υψηλότερες απολαβές. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τμήματα του 3ου επιστημονικού πεδίου, όπως Νοσηλευτικής και Φυσικοθεραπείας.
ΤΜΗΜΑΤΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗΣ
Σκοπός των τμημάτων είναι να εκπαιδεύσουν επιστήμονες που θα ασχοληθούν με τη φροντίδα της υγείας του ατόμου, της οικογένειας και της κοινότητας. Επίσης, με τη θεωρητική και την πρακτική κατάρτιση παρέχουν γνώσεις για τη διοίκηση και την οργάνωση υπηρεσιών υγείας, για την έρευνα και την εκπαίδευση.
Η φοίτηση διαρκεί 8 εξάμηνα. Οι πτυχιούχοι των τμημάτων αυτών μπορούν να εργαστούν: στον δημόσιο τομέα ως στελέχη της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, στις υπηρεσίες υγείας, στον σχεδιασμό της πολιτικής για την υγεία σε υπουργεία και σε οργανισμούς, στον ιδιωτικό τομέα σε ανάλογες θέσεις, ως καθηγητές στην εκπαίδευση και στην κατάρτιση. Το ισοζύγιο του επαγγέλματος παρουσιάζεται πολύ θετικό όπως προκύπτει από αρκετές έρευνες.
ΤΜΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΟ­ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Τα τμήματα Φυσικοθεραπείας έχουν αποστολή να προάγουν την ανάπτυξη και τη μετάδοση των γνώσεων στην επιστήμη και την τεχνολογία που περιλαμβάνει το γνωστικό αντικείμενο της Φυσικοθεραπείας. Ο φυσικοθεραπευτής μπορεί να εργαστεί ως υπάλληλος σε νοσοκομείο ή σε δικό του φυσικοθεραπευτήριο. Παρόλο που υπάρχουν ανάγκες τόσο στα νοσοκομεία όσο και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, δεν γίνονται οι αναγκαίες προσλήψεις.
Αρκετοί φυσικοθεραπευτές, πάντως, εργάζονται σε αθλητικά σωματεία ή πηγαίνουν σε σπίτια παρέχοντας τις υπηρεσίες τους σε άτομα της τρίτης ηλικίας.
ΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΟΠΤΟΜΕΤΡΙΑΣ
Οι απόφοιτοι των τμημάτων έχουν δικαίωμα απασχόλησης στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε όλο το φάσμα της κατασκευής διορθωτικών φακών όρασης και της κατασκευής του κατάλληλου σκελετού. Επιπροσθέτως, έχουν τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν ως μέλη ερευνητικών ομάδων σε θέμα της ειδικότητάς τους.
ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
Πρόκειται για τμήματα τα οποία επιλέγονται ολοένα από περισσότερους νέους ενώ οι βάσεις εισαγωγής δεν είναι απαγορευτικές αφού κυμαίνονται από 12.480 έως 14.514 μόρια.
Οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων εκτελούν το τεχνολογικό μέρος όλων των εργαστηριακών εξετάσεων στους τομείς που αναφέρονται στο γνωστικό τους αντικείμενο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΒΟΛΙΑΝΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου