Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Ανησυχία για σχολικούς φύλακες


ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣΕιδική αναφορά έκανε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος στο θέμα των σχολικών φυλάκων που απομακρύνονται από τα σχολεία, μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο:
“Σας λέω ευθαρσώς και ειλικρινώς ότι υπάρχει μια ανησυχία. Αυτή η ανησυχία έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα σχολεία πρέπει να προφυλάσσονται, διότι πάντοτε γνωρίζετε ότι καραδοκούν τα ακραία στοιχεία τα οποία θέλουν να διεισδύσουν στις σχολικές μονάδες. Γι΄αυτό για μας αυτό είναι ένα θέμα ευαισθησίας και πιστεύω -έχουμε κάνει τις δικές μας παραστάσεις- ότι θα λυθεί κατά έναν τρόπο ο οποίος να διαφυλάσσει τις σχολικές μας μονάδες. Δυστυχώς όμως δεν είναι κάτι το οποίο είναι της δικής μας αρμοδιότητας”.
Για άναρχη κατάσταση στο χάρτη της τεχνικής εκπαίδευσης έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας:
“Όπως «μαζέψαμε» τις ειδικότητες, τις οποίες συναντήσαμε στα τεχνολογικά ιδρύματα, γιατί αποδείξαμε ότι δεν υπάρχουν τεχνικές ειδικότητες που έχουν να κάνουν με δημόσιες σχέσεις,
εμπόριο κ.λπ., και ότι πρέπει τα τεχνολογικά ιδρύματα να περιοριστούν στον τεχνικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, το ίδιο ξαφνικά συναντάμε και στις άλλες βαθμίδες της εκπαίδευσης. Υπάρχουν 120 ειδικότητες. Διερωτηθεί κανείς, πώς δημιουργήθηκαν αυτές οι 120 ειδικότητες; Ποιος τις εισήγαγε και για ποιο λόγο;”
Ο κ. Αρβανιτόπουλος έδωσε στοιχεία σχετικά με τις προτιμήσεις των σπουδαστών στο επίπεδο της τεχνικής εκπαίδευσης:
“Το 20% των νέων προτιμά τα επαγγέλματα υγείας στο επίπεδο των ΕΠΑΛ, ενώ το 50% τα προτιμά σε επίπεδο δημοσίων ΙΕΚ. Αντιστρόφως, γύρω στο 30% είναι η ανεργία των νέων, οι οποίοι ασκούν ή είναι απόφοιτοι επαγγελμάτων υγείας από τη δευτεροβάθμια, δηλαδή από τα ΕΠΑΛ, ενώ 18% μόλις από την τριτοβάθμια. Αυτό σημαίνει πως εάν πάρουμε πολλά από τα επαγγέλματα υγείας θα δούμε ότι τα βρίσκουμε σε τέσσερις βαθμίδες, δηλαδή και στα ΕΠΑΛ και στα ΙΕΚ και στα Τ.Ε.Ι. και στα Α.Ε.Ι.. Για παράδειγμα, έχουμε νοσηλευτές από τα ΕΠΑΛ, νοσηλευτές από τα ΙΕΚ, νοσηλευτές από τα Τ.Ε.Ι., νοσηλευτές από τα Α.Ε.Ι.. Αυτό σημαίνει συμπίεση και στρέβλωση στην αγορά και επίσης σημαίνει, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας ιδεολογική διάλεκτο, το «πάρτι» των εργοδοτών, διότι ο εργοδότης μπορεί κάλλιστα να προσλάβει αυτόν, τον οποίο πληρώνει το λιγότερο, δηλαδή για παράδειγμα το νοσηλευτή από τα ΕΠΑΛ και όχι το νοσηλευτή από τα Τ.Ε.Ι.”.
Ο υπουργός Παιδείας απάντησε και σε αυτούς που κάνουν λόγο για κατάργηση των ειδικοτήτων:
“Κατ’ αρχάς δεν καταργούμε τις ειδικότητες αυτές, τις μεταφέρουμε, γι’ αυτό ουσιαστικά κρατήσαμε και τα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία υπήρχε μια απόφαση να μεταφερθούν στις περιφέρειες και θα κάνουμε κεντρική, περιφερειακή διοίκηση του Υπουργείου, ούτως ώστε οι ειδικότητες αυτές να μεταφερθούν στα δημόσια ΙΕΚ. Υπάρχουν, λοιπόν, όλες αυτές οι ειδικότητες, δεν απαλείφονται, μεταφέρονται στα δημόσια ΙΕΚ, τα οποία είναι 91 και βρίσκονται σε όλους τους νομούς της περιφέρειας και πολλά από αυτά βρίσκονται και 2 σε κάθε μεγάλη πόλη νομών”.
Πηγή: http://www.oefe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου