Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

ΔΗΜΟΣ ΝΕΣΤΟΥ Αρχίζει η εποχή της γεωθερμίας και της τηλεθέρμανσης στον κάμπο του Νέστου

Εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέστου, η έναρξη του φιλόδοξου επενδυτικού σχεδίου για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού, με σκοπό, καταρχάς, την άρδευση χιλίων στρεμμάτων καλλιεργειών στον κάμπο του Νέστου και αργότερα, την τηλεθέρμανση στις πόλεις της Καβάλας, της Ξάνθης και της Χρυσούπολης. 

 Η επιτροπή ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσε, τελικά, το «πράσινο φως» και χθες το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Νέστου ενέκρινε, ομόφωνα, την έναρξη του έργου της εκμετάλλευσης του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού. Με την απόφαση αυτή, είπε ο δήμαρχος, Σάββας Μιχαηλίδης, ολοκληρώθηκε το τυπικό κομμάτι της γραφειοκρατικής διαδικασίας. Η απόφαση θα σταλεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο
και εν συνεχεία θα υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία που εκδήλωσε ενδιαφέρον να πραγματοποιήσει τις δύο δοκιμαστικές γεωτρήσεις. «Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) απόφαση είναι ιστορικής σημασίας για τον τόπο. Η προοπτική που ανοίγει αυτό το έργο είναι μεγάλη.

Έρχεται μία νέα εποχή στα αγροτικά θέματα του Δήμου. Επιτέλους, ένας «θαμμένος» πλουτοπαραγωγικός πόρος θα αξιοποιηθεί», είπε ο Σ. Μιχαηλίδης. Ο εκπρόσωπος της αντιπολίτευσης (απουσίαζε ο επικεφαλής Βαγγέλης Τσομπανόπουλος), Νίκος Γαβριηλίδης, δήλωσε ότι η αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου ήταν στόχος και της παράταξης που ανήκει, η οποία έδωσε μάχες για την πραγματοποίησή του. «Συνηγορούμε, λοιπόν, να γίνει το έργο αυτό, γιατί είναι πολύ σημαντικό για το Δήμο», συμπλήρωσε. Στην έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου επρόκειτο να παραβρεθεί και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Άρης Γιαννακίδης, όμως λόγω ενός έκτακτου προσωπικού θέματος, δεν μπόρεσε να μεταβεί από την Κομοτηνή στην Χρυσούπολη. 

Ο Σ. Μιχαηλίδης, ωστόσο, τον ευχαρίστησε δημοσίως για τη συμβολή του, σε ότι χρειαζόταν τη συνδρομή της Π.Α.Μ.-Θ. Τον περιφερειάρχη εκπροσώπησαν ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Αρχέλαος Γρανάς και ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης ανάπτυξης, Γιώργος Γερομάρκος. «Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι δούλεψαν για να γίνει πραγματικότητα το έργο αυτό. Πρόκειται για μία επιτυχία, η οποία προήλθε από πολυετή προσπάθεια. Με την αξιοποίηση της γεωθερμίας, θα δοθεί ώθηση στην αγροτική παραγωγή της περιοχής.

Εύχομαι να δούμε σύντομα το αποτέλεσμα», είπε στον χαιρετισμό του ο Αρχέλαος Γρανάς, ενώ ο Γ. Γερομάρκος τόνισε ότι η προσπάθεια ήταν συλλογική, επίμονη, επίπονη και χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες. «Η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας πίστεψε από την αρχή στο έργο αυτό και το «αγκάλιασε», γιατί θεωρεί ότι ο κάμπος του Νέστου μπορεί να γίνει η «ατμομηχανή» της ανάπτυξης όλης της Περιφέρειας μας», συμπλήρωσε.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, παραβρέθηκαν, ακόμα, υπηρεσιακοί παράγοντες, συνεργάτες επιστήμονες και εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Συνεταιρισμένων (Ε.Α.Σ.) Καβάλας, Κώστας Λεπίδας, σημείωσε ότι κερδήθηκε μία μάχη, αλλά ο «πόλεμος» αρχίζει τώρα, εννοώντας ότι αυτό που προσφέρει η φύση, η γεωθερμία, πρέπει να χρησιμοποιηθεί με πολλή προσοχή, ώστε το όφελος να είναι το μέγιστο.

Δικαίωση για όσους πίστεψαν στο έργο εξαρχής

Ο δήμαρχος Νέστου πρόσθεσε, ακόμα, ότι η έγκριση από την επιτροπή ανταγωνισμού της Ε.Ε. αποτελεί δικαίωση γι’ αυτούς που πίστεψαν το 2007, όταν έγινε η προκαταρκτική μελέτη, ότι το έργο αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί. «Κάποιοι λειτούργησαν κοντόφθαλμα και προσπάθησαν να το εμποδίσουν. Κάποιοι άλλοι, μας κατηγόρησαν ότι σκορπάμε τα χρήματα του Δήμου σε άσκοπες μελέτες.

Είμαστε έτοιμοι, όμως, να αρχίσουμε το έργο αυτό, που θα αρδεύει με ζεστό νερό τις καλλιέργειες και θα αυξήσει τα θερμοκήπια του κάμπου», σχολίασε. Έως το τέλος του Ιουλίου, είπε τέλος, θα υπογραφεί η πιλοτική σύμβαση με την εταιρεία που θα κάνει τις δύο πρώτες γεωτρήσεις κι αν το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό, τον Οκτώβριο θα υπογραφεί το συμβόλαιο συνεργασίας. Ο δήμαρχος παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «επένδυση υψηλού ρίσκου, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επιτυχία του εγχειρήματος.

Οι εκπρόσωποι του αγροτικού κόσμου, επίσης, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του Δήμου και του επενδυτή, γιατί θα είναι προς όφελος και των αγροτών του κάμπου του Νέστου

Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου