Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Αγνοείται η τύχη του έργου της περιμετρικής οδού της Καβάλας

Φαίνεται ότι η αντίδραση μερίδας της τοπικής κοινωνίας, κυρίως των κατοίκων της περιοχής της Χωράφας, ανέστειλε, για άγνωστο χρονικό διάστημα, το έργο της περιμετρικής οδού της Καβάλας. Της ολοκλήρωσης του δρόμου, για την ακρίβεια, αφού εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται το τμήμα από το «Πουλίδειο» γηροκομείο μέχρι τη Χωράφα.

Για να ολοκληρωθεί η περιμετρική οδός, πρέπει να κατασκευαστεί το τμήμα από τη Χωράφα μέχρι το Περιγιάλι. Όμως, η χάραξη του τμήματος αυτού έχει προκαλέσει μεγάλη συζήτηση, αφού οι προτεινόμενες λύσεις συναντούν αντιδράσεις. Η λύση της υπέργειας χάραξης, η οποία θα ακολουθεί, στενά, το ανάγλυφο στις παρυφές
της πόλης και προβλέπει την κατασκευή μιας μικρής σήραγγας, βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους της Χωράφας και ορισμένους φορείς, με πρώτο το Δασαρχείο, λόγω της κοπής δέντρων στο εναπομείναν κομμάτι του περιαστικού δάσους.

Αλλά και η πρόταση του Δασαρχείου, της υπόγειας διέλευσης του δρόμου στο τμήμα του περιαστικού δάσους, δεν βρίσκει κάποιους υποστηρικτές. Κυρίως από τον επιστημονικό χώρο (μηχανικούς), καθώς και το Δήμο Καβάλας. Οι υποστηρικτές της υπέργειας χάραξης, χρησιμοποιούν ως βασικά επιχειρήματα για την απόρριψη της λύσης που πρότεινε το Δασαρχείο, το υψηλό κόστος του έργου, λόγω της κατασκευής σήραγγας ενός χιλιομέτρου, την ασφάλεια των χρηστών του δρόμου και το μεγάλο κόστος συντήρησης του έργου.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές προσπαθούν να επιβάλλουν, η κάθε μια τη δική της πρόταση και η «πάλη» που γίνεται μεταξύ τους έχει «φρενάρει» την εξέλιξη του έργου. Εάν προχωρήσει η διαδικασία και αρχίσει η κατασκευή του, με όποια λύση επιλεγεί, αυτή θα γίνει την ερχόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020). Αυτό υποθέτουμε, αν και το θέμα απασχολεί την τοπική κοινωνία και την πολιτεία πολλά χρόνια.
Κωνσταντίνος Κοϊβέρογλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου