Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Ο Υπουργός Παιδείας για τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ και την Τεχνική Εκπαίδευση

Arvanitopoulos7 Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεοπτική εκπομπή «Πρωινό Mega», δήλωσε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Για την κατάργηση ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ
«Από τα 39 επαγγέλματα, τα οποία προσφέρουμε στα ΕΠΑΛ και τα ΕΠΑΣ, καταργούμε τα 12, τα οποία αποδίδονται σε ανώτερη βαθμίδα της Τεχνικής Εκπαίδευσης, στα Δημόσια ΙΕΚ. Αυτές οι ειδικότητες, αυτά τα 39 επαγγέλματα διδάσκονταν από 110 ειδικότητες καθηγητών. Πανευρωπαϊκό φαινόμενο. Εμείς, αφαιρούμε τις 12 ειδικότητες, τις οποίες αναδιατάσσουμε και αναβαθμίζουμε, όσον αφορά τη βαθμίδα εκπαίδευσης και από αυτά τα επαγγέλματα, τα 8 είναι επαγγέλματα Υγείας και Πρόνοιας, τα οποία μεταφέρουμε στο πάνω επίπεδο. Τα μεταφέρουμε στα Δημόσια ΙΕΚ. Και όπως είπα και στη
Βουλή, αυξάνουμε τους μαθητές στα Δημόσια ΙΕΚ από 10.000 σε 15.000 και καλύπτουμε πλήρως τα έξοδα.

Πρόκειται για μια συνειδητή επιλογή. Γιατί πιστεύουμε ότι θα έχουμε καλύτερη παροχή υπηρεσιών, εάν αυτά τα επαγγέλματα προσφέρονται στη μεταλυκειακή εκπαίδευση».

Για τους μαθητές των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, των οποίων οι ειδικότητες καταργούνται
«Πριν από 2 εβδομάδες, ανακοινώσαμε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων και δώσαμε επαγγελματικά δικαιώματα σε 110.000 αποφοίτους, και σε αυτές τις ειδικότητες, που καταργούνται από το λύκειο και μεταφέρονται σε άλλη βαθμίδα, ούτως ώστε τα παιδιά αποφοιτώντας να έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Άρα, οι μαθητές των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ δεν διακόπτουν τις σπουδές τους και όταν αποφοιτήσουν, θα έχουν και τα επαγγελματικά δικαιώματα. Έχουμε περίπου 91 Δημόσια ΙΕΚ ανά την επικράτεια - άρα υπάρχουν σε κάθε νομό, σε κάθε περιοχή - και έτσι δεν δημιουργείται πρόβλημα».

Για τον ανασχεδιασμό της Τεχνικής Εκπαίδευσης
«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να εξορθολογήσουμε την Τεχνική Εκπαίδευση. Γιατί, για πολλά χρόνια στον τόπο μας, η Τεχνική Εκπαίδευση ήταν το αποπαίδι της Εκπαίδευσης. Και αντί να μαθαίνουμε δεξιότητες στους νέους μας, τους ωθούσαμε όλους στην Γενική Παιδεία και μετά έμπαιναν στα Πανεπιστήμια και μετά στο Δημόσιο Τομέα. Αυτό στέρησε την κοινωνία μας και το εργατικό μας δυναμικό από δεξιότητες.

Εμείς θέλουμε να εξορθολογήσουμε την Τεχνική Εκπαίδευση και θέλουμε και τα ΕΠΑΛ, τα Τεχνικά Λύκεια και τη Μεταλυκειακή Εκπαίδευση - διότι μετά την Ανωτατοποίηση των ΤΕΙ υπήρξε ένα κενό στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Γι’ αυτό, αναβαθμίζουμε και τα Δημόσια ΙΕΚ.

Θέλουμε, επίσης, να εξορθολογήσουμε αυτήν την επικάλυψη που παρατηρείται. Να σας πω ένα παράδειγμα: Το επάγγελμα του Νοσηλευτή δίνεται και από τα ΕΠΑΛ και από τις ΕΠΑΣ και από τα ΙΕΚ και από τα ΤΕΙ και από τα Πανεπιστήμια. Αυτό δημιουργεί μία στρέβλωση στην αγορά εργασίας, έναν πληθωρισμό, κακή ποιότητα υπηρεσιών. Αυτό λοιπόν, πρέπει να το εξορθολογήσουμε. Όλα αυτά, λοιπόν, θα τα καταθέσουμε αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή να αρχίσει η συζήτηση.

Το νομοσχέδιο για το Γενικό Λύκειο και το Τεχνικό Λύκειο είναι απορία του Εθνικού Διαλόγου, που είχε γίνει επί πενταετίας και επ’ αυτού δεν υπήρξε διάσταση απόψεων. Είχαν ένα δίκιο οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ – με τους οποίους, παρεμπιπτόντως, έχουμε αρίστη συνεργασία - όσον αφορά το χρόνο κατάθεσης. Πράγματι, καθυστερήσαμε, αλλά ο λόγος είναι ότι είχαμε μια τρικομματική Κυβέρνηση, όποτε ο συγκερασμός των απόψεων ήταν λίγο δύσκολος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου