Σάββατο 27 Ιουλίου 2013

ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ... ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ! Κύπρος: Στο 45% η δήμευση των καταθέσεων!


CYPRUSEElargeH τρόικα βρίσκεται στο τελικό στάδιο της αξιολόγησης της Τράπεζας Κύπρου, καθώς αναμένεται η αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και ο καθορισμός του ύψους του "κουρέματος" (ή ορθότερα δήμευσης...) των καταθέσεων. Όπως αναφέρει το Sigmalive, επικαλούμενο πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το κούρεμα κλειδώνει στο 45%. Ως εκ τούτου, ο ΥΠΟΙΚ ετοιμάζει διάσκεψη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας θα το ανακοινώσει.
Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν την ικανοποίηση τους (!) από το ύψος του κουρέματος, καθώς εκτιμούν ότι πρόκειται για "τεραστία επιτυχία" το γεγονός ότι περιορίστηκε κάτω από 50%. Ο
Πρόεδρος Αναστασιάδης θα προβεί σε δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά τη λήξη της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος KPMG έχει παραδώσει τις εκθέσεις για την αποτίμηση της Τράπεζας Κύπρου και της «καλής» Λαϊκής, μαζί με σενάρια για το λογιστικό χειρισμό διαφόρων στοιχείων ενεργητικού όπως το ομόλογο ανακεφαλαιοποίησης και τις επενδύσεις της Λαϊκής.
Το τελικό ποσοστό θα εξαρτηθεί από το ύψος των κεφαλαίων που θα κριθεί ότι θα πρέπει να έχει η Τράπεζα Κύπρου κατά την έξοδο της από το καθεστώς εξυγίανσης, στο οποίο εισήλθε πριν τέσσερις μήνες.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη προχωρήσει σε «κούρεμα» των 37,5% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου, κάπου 3,2 δισ. ευρώ. Με βάση τα διατάγματα που εκδόθηκαν τον Μάρτιο, θα μπορεί να κουρέψει μέχρι 60%.
Ένα άλλο 30% βρίσκεται δεσμευμένο στην Τράπεζα και το 10% έχει ήδη αποδεσμευθεί. Ο μεταβατικός πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου είχε δηλώσει νωρίτερα ότι το «κούρεμα» θα είναι κοντά στο 50%.
(defencenet)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου