Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

«Smart defence»: Το νέο αμυντικό δόγμα της Κύπρου

82F63F1390D68B3DFE5C632245C4EBE8Με το που ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα, ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φώτης Φωτίου, αποφάσισε να προχωρήσει σε αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Λευκωσίας.
Μετά την ενημέρωσή του από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, αντιστράτηγο Στυλιανό Νάση και το επιτελείο του, ο κ. Φωτίου δήλωσε πεπεισμένος ότι «θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αμυντική μας στρατηγική στη βάση και των νέων δεδομένων στην περιοχή, και μιλώ για τα γεωστρατηγικά δεδομένα και εξελίξεις, τις αμφισβητήσεις των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων από την Τουρκία, ακόμη και τις απειλές».
«Με όλα αυτά τα νέα δεδομένα λοιπόν, θα πρέπει να επανασχεδιάσουμε την αμυντική μας στρατηγική και θα πρέπει να εισαγάγουμε πλέον το νέο δόγμα: ένα δόγμα το οποίο, αν θέλετε, θα βοηθήσει ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Αυτό το νέο δόγμα είναι η έξυπνη άμυνα (smart defence), όπως λέγεται και διεθνώς, όπου θα πρέπει να αντικαταστήσουμε τους παραδοσιακούς
εξοπλισμούς μας και τους παραδοσιακούς τρόπους λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς με έξυπνο οπλισμό, σύγχρονο οπλισμό, σύγχρονες μεθόδους λειτουργίας της Εθνικής Φρουράς» υπογράμμισε.
Ερωτηθείς εάν οι πόροι του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, μετά τις περικοπές, θα είναι αρκετοί για να «υποστηρίξουν» το νέο αμυντικό δόγμα, ο κ. Φωτίου σχολίασε, μεταξύ άλλων: «Το τι συμβαίνει στην περιοχή και οι απειλές που έχουμε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όσον αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματά μας είναι πλέον καθημερινές. Θα πρέπει λοιπόν να σταθμίσουμε το τι πρέπει να γίνει και σε λίγες βδομάδες, όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο συγκεκριμένη εισήγηση για το πώς θα πρέπει να συνεχίσουμε».
«Με μονάδες μικρότερες και ευέλικτες;» ρωτήθηκε από το δημοσιογράφο, για να απαντήσει: «Νομίζω αυτό το δόγμα της έξυπνης άμυνας είναι ένα δόγμα που έχει να κάνει με σύγχρονο εξοπλισμό, έχει να κάνει και με σύγχρονο τρόπο λειτουργίας των μονάδων και της Εθνικής Φρουράς, είναι όλα αυτά στρατιωτικά θέματα. Aς περιμένουμε να γίνουν οι κατάλληλης μελέτες - εκθέσεις προς το υπουργείο και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε».
Όσον αφορά στη μείωση της θητείας, ο κ. Φωτίου τόνισε: «Έχω πει ξανά και θα το επαναλάβω: κανείς δεν είναι εναντίον της μείωσης της θητείας, φτάνει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Βασική προϋπόθεση είναι να μην επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, άρα χωρίς αυτή την προϋπόθεση δεν μπορεί αυτή την στιγμή η Εθνική Φρουρά και εν όψει όλων αυτών των εξελίξεων να προχωρήσει σε μείωση της θητείας». (protothema)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου