Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Δημοσκόπηση Reuters: Η διάσωση της Κύπρου δεν θα είναι η τελευταία


Η Κύπρος δεν θα είναι η τελευταία χώρα που ζητάει εξωτερική βοήθεια σύμφωνα με δημοσκόπηση οικονομολόγων που δημοσιεύει το Reuters, με πιθανές υποψήφιες  χώρες την  Ισπανία και την Σλοβενία.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι, δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα εάν η συμφωνία διάσωσης της Κύπρου, θα επιδράσει θετικά ή αρνητικά στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Αναλυτικά, οι 36 από τους 48 οικονομολόγους που συμμετείχαν στην  δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αυτή την εβδομάδα εκτίμησαν ότι, θα υπάρξουν και άλλες χώρες που θα χρειαστούν ενίσχυση.

Σχετικά με τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων που θα επιβάλει η Κύπρος, οι 38 από τους 46 οικονομολόγους, σύμφωνα με το Reuters, τους χαρακτήρισαν κατάλληλους γιατί εκτιμούν ότι, η εναλλακτική λύση θα ήταν η ανεξέλεγκτη εκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Οι εναπομείναντες οχτώ
διαφώνησαν.

Επιπλέον οι 30 από τους 46 ανέφεραν ότι, οι περιορισμοί θα διαρκέσουν για μήνες, ενώ 13 εξ΄αυτών εκτίμησαν ότι, θα διαρκέσουν μέρες ή εβδομάδες. Μόλις τρεις προέβλεψαν ότι, οι περιορισμοί θα διαρκέσουν για χρόνια.

Τέλος, 19 οικονομολόγοι χαρακτήρισαν την επιλογή να κλείσει η Λα»ική αντί να ανακεφαλαιοποιηθεί, ως καλύτερη προσέγγιση για την σταθερότητα στην ευρωζώνη. Δεκατέσσερις διαφώνησαν και 12 τόνισαν ότι, η κίνηση αυτή δεν έκανε καμία διαφορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου