Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Mαύρα σύννεφα πάνω από την Κύπρο: Dow Jones - Η τρόικα απορρίπτει το εναλλακτικό σχέδιο της Κύπρου

Η τρόικα αναμένεται να απορρίψει το εναλλακτικό σχέδιο που έχουν εκπονήσει οι κυπριακές αρχές μετά το "όχι" του κυπριακού κοινοβουλίου χθες το βράδυ στην πρόταση για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στις τραπεζικές καταθέσεις, μεταδίδει το Dow Jones Newswires επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση της υπόθεσης.

Στελέχη της τρόικας ενημερώθηκαν σήμερα για το σχέδιο Β προκειμένου να διασφαλιστεί το πακέτο διάσωσης συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ της Ευρωζώνης.

Οι κυπριακές αρχές πρότειναν τη μετατροπή περιουσιακών στοιχείων από τα συνταξιοδοτικά ταμεία σε κυβερνητικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να βρεθούν τα 4,2 δισ. ευρώ από τα 5,8 δισ. ευρώ που
θα έφερνε η εισφορά επί των καταθέσεων.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι της τρόικας δεν έχουν ακόμα πειστεί ότι αυτή θα ήταν μια βιώσιμη επιλογή, όπως αναφέρουν οι αξιωματούχοι. Αν και το σχέδιο θα φέρει έσοδα στα κρατικά ταμεία, θα είναι με τη μορφή χρέους, καθιστώντας το ήδη μεγάλο βάρος από το χρέος μη βιώσιμο, αναφέρουν.

Η αντιπρόταση των κυπριακών αρχών προβλέπει επίσης την εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, Τράπεζα Κύπρου και Laiki Bank, με μεταφορά των επισφαλών παγίων σε μια "κακή τράπεζα" και συγχώνευση των καλών σε μια νέα μικρότερη οντότητα.

Η κυπριακή κυβέρνηση ελπίζει να πουλήσει την καλή τράπεζα στη ρωσική τράπεζα VTB, αναφέρει ένα πρόσωπο.

Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται στη Μόσχα για να προωθήσει τη συμφωνία σε συνομιλίες με αξιωματούχους της ρωσικής κυβέρνησης, αναφέρει το πρακτορείο.

Ωστόσο η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη με το σχέδιο λόγω των ανησυχιών για το ποιος θα αναλάβει το κόστος της τραπεζικής εξυγίανσης και τα απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία, δήλωσε ένας αξιωματούχος.

Από την πλευρά της η ρωσική VTB ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν έχει σχέδια για την ανάληψη μεριδίων σε κυπριακές τράπεζες.

Η εξυγίανση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών είναι μέρος ενός σχεδίου που εκπονήθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ένας τρίτος αξιωματούχος.

Κύπριοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι δύο νομοσχέδια, το ένα για την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ώστε να αποτραπεί η εκροή καταθέσεων και το άλλο για να ξεκινήσουν τα σχέδια εξυγίανσης των τραπεζών, έχουν συνταχθεί και είναι πιθανό να πάνε στο κοινοβούλιο την Πέμπτη.

Αξιωματούχοι αναφέρουν ότι χωρίς μια συμφωνία διάσωσης και προκειμένου να αποτραπούν οι μαζικές εκροές από τις τράπεζας, η τραπεζική αργία θα μπορούσε να επεκταθεί για την Πέμπτη και την Παρασκευή. Οι τράπεζες ενδεχομένως να ανοίξουν την Τρίτη το νωρίτερο – μετά την αργία της Δευτέρας – ενώ ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι θα μπορούσαν να μείνουν κλειστές για ακόμα περισσότερο.

Πληροφορίες του sigmalive αναφέρουν εξάλλου πως η τρόικα τονίζει ότι εξακολουθεί να διαθέτει το ποσό των 10 δισ. στην Κύπρο, υπό την προϋπόθεση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα εξεύρει από μόνη της τα υπόλοιπα 7 δισ. που χρειάζεται για την ανακεφαλαιοποίηση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη συνάντηση με την τρόικα επικράτησε ένταση, με την κυπριακή πλευρά μας να εκφράζει έντονα τη δυσαρέσκεια της για το εκβιαστικό δίλλημα που τέθηκε από το Eurogroup για το κούρεμα των καταθέσεων.

Στο τραπέζι περιορισμός εκροής κεφαλαίων και "Bad Bank"

Νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός ΡΙΚ Sat μετέδιδε πως τα σενάρια που εξετάζονται για την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ είναι πολλά και διάφορα, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Ωστόσο, όπως σημειώθηκε, στην περίπτωση που δεν έχει βρεθεί λύση μέχρι αύριο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου ετοιμάζει δυο νομοσχέδια για τις τράπεζες τα οποία θα κατατεθούν στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ένα νομοσχέδιο αφορά τον περιορισμό εκροής καταθέσεων και το δεύτερο έκτακτα μέτρα για τις τράπεζες όπως τη δημιουργία «bridge bank» που θα αναλάβουν τα καλά στοιχεία της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου καθώς και τη δημιουργία «bad bank» όπου θα μεταφερθούν τα προβληματικά δάνεια των δυο τραπεζών.
lykavitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου