Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Είπε και χειρότερα ο Jeroen Dijsselbloem στην επίμαχη συνέντευξή του



Πώς προανήγγειλε “κούρεμα” στην Ισπανία και “έθαψε” τις ελπίδες απευθείας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον ESM – Σκληραίνει ο πόλεμος ανάμεσα στα χρηματοοικονομικά κέντρα μεγάλων και μικρών χωρών.

Οι δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, ότι η κυπριακή συμφωνία -με το κούρεμα των καταθέσεων- ίσως χρησιμοποιηθεί και σε μελλοντικές διασώσεις, προκάλεσαν σάλο στις αγορές. 

Όμως, από τα πλήρη πρακτικά της συνέντευξης, τα οποία δημοσίευσαν στην
ιστοσελίδα τους οι Financial Times, προκύπτει ότι ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών είπε και άλλα... πολύ χειρότερα.


Πρώτα από όλα, ο Dijsselbloem σχεδόν προανήγγειλε κούρεμα κάποιου είδους στις καταθέσεις ή τα ομόλογα των ισπανικών τραπεζών, κάνοντας ειδική αναφορά στο συγκεκριμένο τραπεζικό σύστημα.

“Τώρα αντιμετωπίζουμε το ζήτημα του ισπανικού τραπεζικού κλάδο. Τον αναδιαρθρώνουμε, τον ανακεφαλαιοποιούμε, κάνουμε κακές τράπεζες, κάποιο bail in (κούρεμα). Χωρίς αυτό το εργαλείο (εννοεί αυτό που χρησιμοποιήθηκε στην Κύπρο). Εάν έχουμε ακόμα περισσότερα εργαλεία στο bail in και περισσότερη ελευθερία κινήσεων στο bail in, η ανάγκη για άμεση ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, θα είναι ολοένα και μικρότερη”, είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι ευρωπαϊκές αρχές ελπίζουν να “παγώσουν” την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM, πριν καν αυτή εφαρμοστεί. 

Υπενθυμίζεται, ωστόσο, ότι σε αυτή την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση ποντάρει τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ελλάδα

Στόχος του σχεδίου, το οποίο αποτελούσε μέρος της συμφωνία για την ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση, ήταν τα κόστη των τραπεζικών διασώσεων να μην επιβαρύνουν πια τους κρατικούς προϋπολογισμούς (και κατ΄ επέκταση τα κρατικά χρέη), ώστε να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος της κρίσης.

“Νομίζω ότι εκεί πρέπει να στοχεύουμε. Πρέπει να στοχεύουμε σε μία κατάσταση όπου δεν θα χρειαστεί ποτέ ξανά να σκεφτούμε την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση. 


Μπορώ να επαναλάβω αυτό που είπα. 

Πιστεύω ότι η προσέγγισή μας πρέπει να είναι: Ας αντιμετωπίσουμε το ζήτημα των τραπεζών πρώτα εκ των έσω, πριν να αναζητήσουμε δημόσιο χρήμα. Είτε πρόκειται για απευθείας ανακεφαλαιοποίηση ή για όποιο άλλο εργαλείο έρχεται από την πλευρά του Δημοσίου”, είπε.

“Βασικά, οι τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να σώσουν τους εαυτούς τους, ή τουλάχιστον να αναδιαρθρωθούν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν μόνες τους, όσο περισσότερο μπορούν”.

Στη συνέχεια, ο Dijsselbloem περιέγραψε το νέο δόγμα του Eurogroup, το οποίο, ουσιαστικά, αντιμετωπίζει τους καταθέτες των τραπεζών ως επενδυτές. Οι καταθέτες (οι επενδυτές, όπως τους αποκαλεί) θα πρέπει να γνωρίζουν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν και να αποφασίζουν εάν επιθυμούν να εκτεθούν σε ένα τέτοιο ρίσκο.

Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές θα τιμολογήσουν διαφορετικά το ρίσκο (για παράδειγμα, οι πιο επισφαλείς τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους), όμως, αυτό είναι κάτι που ο Dijsselbloem δείχνει να επικροτεί.

Οι δηλώσεις του Ολλανδού προέδρου του Eurogroup σκιαγραφούν το νέο καθεστώς που οραματίζονται κάποιοι στις Βρυξέλλες για το χρηματοοικονομικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Ένα καθεστώς όπου οι καταθέτες (άνω των 100.000 ευρώ) αντιμετωπίζονται σαν επενδυτές. Και εάν επιθυμούν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν την ασφάλεια ενός σχεδόν risk free τραπεζικού λογαριασμού (όπως ίσχυε πριν από η διάσωση της Κύπρου αλλάξει τα δεδομένα), τότε μάλλον θα πρέπει να κατευθυνθούν στα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα, της Φρανκφούρτης ή του Παρισιού.

Ασφαλώς, το νέο αυτό καθεστώς ταιριάζει γάντι στα σχέδια του Βερολίνου, όπως φαίνεται και από τη μήνη τόσο της Angela Merkel όσο και του Wolfgang Schaeuble κατά της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών που “πουλούν” χαμηλούς φόρους και χαλαρό εποπτικό πλαίσιο για να προσελκύσουν ξένες καταθέσεις.

Η Merkel επέμεινε να δηλώνει με κάθε ευκαιρία ότι το επιχειρηματικό μοντέλο της Κύπρου είναι απαράδεκτο και πρέπει να πεθάνει (κάτι που μάλλον συνέβη με το κούρεμα των καταθέσεων).

Όμως, είναι σαφές ότι μετά την Κύπρο, οι χώρες ΑΑΑ του Βορρά έχουν τώρα να “βγάλουν από τη μέση” και τους άλλους φορολογικούς παραδείσους, που τους χαλάνε τις δουλειές. Οι Γερμανοί βουλευτές έχουν ήδη βάλει στο μάτι το Λουξεμβούργο.

Μάταια ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δηλώνει ότι η Γερμανία δεν έχει καμία δουλειά να τους υπαγορεύει ποιο επιχειρηματικό μοντέλο θα εφαρμόσουν. 

Η Φρανκφούρτη δεν είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω, όπως φάνηκε και από την αυστηρή προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τη Λετονία, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ της είπε πως εάν συνεχίσει να δέχεται τα ρωσικά κεφάλαια που φεύγουν από την Κύπρο, η ένταξή της στο ευρώ θα τεθεί σε κίνδυνο.
newmoney

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου