Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

H απάντηση της Αθήνας στην Άγκυρα: Χαράσουμε οικόπεδα, ξεκινάμε διαγωνισμούς...

Αισιόδοξος ότι και στη χώρα μας θα προσέλθουν μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες όπως συνέβη και στους διαγωνισμούς της Κύπρου εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ευάγγελος Λιβιεράτος μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Κύπρο με τίτλο «Ο ρόλος της Κύπρου στον ενεργειακό διάδρομο της Νοτιανατολικής Μεσογείου».

Ο κ.Λιβιεράτος ανακοίνωσε ότι η χάραξη των οικοπέδων σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας που θα παραχωρηθούν προκειμένου να ξεκινήσουν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα γίνει το φθινόπωρο ενώ ο νέος γύρος παραχωρήσεων τοποθετείται χρονικά, σύμφωνα με τον υπουργό την
άνοιξη του 2014.

«Το ενδιαφέρον αρχίζει να γίνεται όλο και πιο εντατικό. Η Ελλάδα έχει, ήδη, τα πρώτα έσοδά της από δικαιώματα και πιστεύω μετά την άνοιξη να έχουμε εξίσου μεγάλες εταιρείες, όπως είχατε και εσείς εδώ στην Κύπρο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Εξάλλου, ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε ότι ανακάλυψη φυσικού αερίου εντός της ΑΟΖ της Κύπρου είναι πλέον γεγονός, με ανοικτό το ενδεχόμενο να περιέχει και υγρούς υδρογονάνθρακες, όπως το πετρέλαιο.

Σημείωσε δε ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ειδικότερα με την Ελλάδα και το Ισραήλ στο παρόν στάδιο, όπου, μέσα από συγκεκριμένες υποδομές αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει τον σύνδεσμο της Ευρώπης με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω της δημιουργίας ενός πρόσθετου ενεργειακού διαδρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου