Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ραγδαίες εξελίξεις: Στην Αθήνα επανέρχεται ο Αλεξέι Μίλερ της Gazprom

Εμπλοκή της Gazprom στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου αναφέρουν με ανταπόκρισή τους από τη Μόσχα οι NY Times. Την ίδια ώρα, ο Αλεξέι Μίλερ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και στενός συνεργάτης του Πούτιν, επανέρχεται σήμερα στην Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, ο μεγάλος παράγοντας της ρώσικης οικονομίας ήταν εδώ και την προηγούμενη εβδομάδα και συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ.

Φαίνεται όμως ότι η τωρινή του παρουσία ενδέχεται να έχει και ευρύτερους στόχους που να συνδυάζονται με την επιβεβαίωση από τους NY Times των πληροφοριών ότι η Gazprom προτίθεται να παίξει ρόλο σε ένα εναλλακτικό σχέδιο διάσωσης της Κύπρου, αν και η ίδια η εταιρεία είχε προ ημερών διαψεύσει αγορά κυπριακού χρέους  με αντάλλαγμα την άδεια εξόρυξης φυσικού αερίου στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου», όπως είχε μεταδώσει το πρακτορείο Πράιμ.

Ωστόσο, οι New York Times δημοσιεύουν σήμερα ανταπόκριση υπό τον τίτλο “Προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο” (Protecting Their Own, Russians Offer an Alternative to the Cypriot Bank Tax), η οποία αναφέρει πως “δρώντας σιωπηρά, η γιγαντιαία εταιρεία ενέργειας Gazprom, προσέφερε ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης.

Αντί της φορολόγησης των καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορούσε να εισπράξει χρήματα για να διορθώσει την οικονομία της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα εκμετάλλευσης στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Μεσογείου”.

Η ανταπόκριση χαρακτηρίζει “αβέβαιη την έκβαση της πρότασης”, υπογραμμίζοντας ότι η ρωσική εταιρεία αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ακόμη και πως υπέβαλε την πρόταση. Περιγράφει ωστόσο το γεγονός ως δεδομένο, ειδικά από μια εταιρεία τόσο ισχυρή που έχει τόσο στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο Πούτιν, η οποία έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου στη Σιβηρία και συχνά  αποκαλείται “κράτος εν κράτει” που είναι “πρόθυμη να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες και διαιρέσεις εντός της Ευρώπης για να εδραιώσει τη θέση και την ισχύ της”.

Σύμφωνα με τους NY Times, η τράπεζα Gazprombank, ιδιοκτησίας του Ταμείου Πρόνοιας της Gazprom, έστειλε την πρόταση στο Γραφείο του Προέδρου της Κύπρου το βράδυ της Κυριακής και ερμηνεύει την κίνηση, πέραν του στόχου να ωφελήσει τη μητρική εταιρεία, ως δείγμα “της βαθιάς εξάρτησης της ρωσικής επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ από το κυπριακό υπεράκτιο τραπεζικό σύστημα”.

Παράλληλα, το δημοσίευμα παραθέτει τις δηλώσεις του προέδρου Πούτιν, που αποκάλεσε τη φορολόγηση των καταθέσεων “άδικη, αντιεπαγγελματική και επικίνδυνη”.

Επικαλούμενη δήλωση του Ντιμίτρι Αφανάσιεφ, προέδρου δικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο, “η Gazprom έχει εισηγηθεί ιδιωτική διάσωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος”.

Παράλληλα επικαλείται ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ, σύμφωνα με το οποίο αν κι η εταιρεία έδωσε την πρόταση στο Προεδρικό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν προχώρησε σε συνομιλίες  επί της προτάσεως.

Η εφημερίδα θεωρεί πως δεν είναι σίγουρο πως η πρόταση θα κριθεί βιώσιμη, ενώ δημοσιεύει και την άρνηση εκ μέρους του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας πως η Gazprom υπέβαλε την πρόταση.

Πάντως, αναφέρει και τις δηλώσεις εκπροσώπου της εταιρείας που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, ο οποίος επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Itar – Tass ότι η  Gazprombank είχε όντως συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με Ρώσους αναλυτές που μίλησαν στο Bloomberg, η Ρωσία έχει την ευκαιρία να επωφεληθεί από τα κοιτάσματα της Κύπρου και θα πρέπει να την αξιοποιήσει. Οι ίδιοι αναφέρουν ότι η Κύπρος έχει δώσει άδεια στους Τούρκους για έρευνες στη νοτιοανατολική πλευρά, προβλέποντας πιθανή μοιρασιά της εκμετάλευσης των κοιτασμάτων αυτών και με τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου