Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Βρέθηκαν οκτώ ακόμη προϊόντα με DNA αλόγου Σε επώνυμα ελληνικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης


Βρέθηκαν οκτώ ακόμη προϊόντα με DNA αλόγου

Νέο κρούσμα ανίχνευσης DNA αλόγου σε επώνυμα ελληνικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης καταγράφηκε χθες και οδήγησε τον ΕΦΕΤ στην απόσυρση συνολικά οκτώ προϊόντων από την αγορά.
Κατεψυγμένες κοτομπουκιές και προψημένα μπιφτέκια, αλλά και αλλαντικά όπως λουκάνικα και παριζάκι γνωστών εταιρειών συγκαταλέγονται στα μολυσμένα προϊόντα που εντοπίστηκαν έπειτα από ελέγχους των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΦΕΤ σε Αττική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και Βόρειο Αιγαίο.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε ορισμένα από τα προϊόντα ανιχνεύθηκε DNA αλόγου σε ποσοστό ακόμη και μεγαλύτερο του 50%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γιάννη Τσιάλτα, από την έναρξη του διατροφικού σκανδάλου έχουν βρεθεί θετικά δείγματα DNA αλόγου σε συνολικά 31 προϊόντα.
Ειδικότερα, έχουν ληφθεί 248 δείγματα από προϊόντα και έχουν ήδη αναλυθεί από τις αρμόδιες
υπηρεσίες του ΕΦΕΤ τα 193 από αυτά. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η ανάλυση και για τα υπόλοιπα 55 δείγματα που εκκρεμούν.
Για όλες τις περιπτώσεις όπου ανιχνεύθηκε DNA αλόγου θα υπάρξει παραπομπή στον εισαγγελέα για αναζήτηση ευθυνών όλων των εμπλεκομένων - από τις εταιρείες παραγωγής έως τους διακινητές και προμηθευτές - για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού.
Παρά το γεγονός πως οι εταιρείες εμφανίζονται να δηλώνουν άγνοια για την ύπαρξη DNA αλόγου στα προϊόντα τους, κύκλοι του ΕΦΕΤ σχολίαζαν ότι πλέον το σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας ακουμπάει όλη τη διατροφική αλυσίδα, με εμπλοκή μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων, ακόμη και ιδιαίτερα γνωστών στους έλληνες καταναλωτές.

Προβλήματα για την υγεία. Πέρα όμως από την παραπλάνηση, ενδέχεται να ανακύψει και θέμα υγείας για τους καταναλωτές σε περίπτωση που στο αλογίσιο κρέας βρεθεί η ουσία φαινυλοβουταζόνη. «Πρόκειται για αντιφλεγμονώδες αντιβιοτικό, που χορηγείται στα ζώα και ειδικά στα άλογα κούρσας και είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία» σημειώνει ο κ. Τσιάλτας.
Μέχρι στιγμής, πάντως, έχουν ελεγχθεί για τη συγκεκριμένη ουσία οκτώ από τα 31 προϊόντα στα οποία εντοπίστηκε DNA αλόγου και βγήκαν αρνητικά. Ο έλεγχος για τη φαινυλοβουταζόνη θα συνεχιστεί και στα υπόλοιπα 23 προϊόντα.
tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου