Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Τα «μυστικά» του κυπριακού τραπεζικού deal και η «προίκα» προβλέψεων ύψους 8 δισ. ευρώ

Σταθμισμένο ενεργητικό 16 δισ. ευρώ, δάνεια 23,9 δισ. ευρώ με 7,7 δισ. προβλέψεις και όλες τις καλύψεις, καταθέσεις 15 δισ. ευρώ, κεφάλαια 1,5 δισ. ευρώ, 312 καταστήματα και περίπου 5.268 νέους εργαζόμενους. Η Πειραιώς εκ πρώτης όψεως συνδύασε το… πατριωτικό καθήκον με ένα καλό deal. Αποκτά πλήρως ανακεφαλαιοποιημένα τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού των εν Ελλάδι υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών και μαζί με αυτά τα στοιχεία ενεργητικού εν Ελλάδι θυγατρικών των κυπριακών τραπεζών.

Το σταθμισμένο ενεργητικό μετά την διενέργεια προβλέψεων 7,7 δισ. ευρώ των μεταβιβαζομένων δραστηριοτήτων διαμορφώνεται σύμφωνα με την αρχική προσέγγιση σε 16 δισ. ευρώ και θα χρειασθεί κεφάλαια περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Τα παραπάνω κεφάλαια θα τα βάλουν μεν οι Κυπριακές τράπεζες, αλλά σύμφωνα με το σχέδιο
θα εισπράξουν από την Πειραιώς ως τίμημα εξαγοράς 524 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια της Πειραιώς τα βάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αποτελεί και το εν δυνάμει μεγαλομέτοχό της, η Ελλάδα καλύπτει το ένα τρίτο της ανακεφαλαιοποίησης και η Κύπρος τα υπόλοιπο δύο τρίτα. Η παραπάνω σχέση ενδέχεται να αλλάξει με βάση το due diligence που θα ανατεθεί σε ελεγκτική εταιρεία. Από το αποτέλεσμά του θα κριθεί το τελικό ποσό των κεφαλαίων που θα βάλουν Ελλάδα και Κύπρος για την ανακεφαλαιοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού, που μεταβιβάζουν οι κυπριακές τράπεζες στην Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day έχει μπει ως ρήτρα στην συμφωνία ότι το ύψος της διαφοράς δεν θα υπερβαίνει τα 310 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, η Ελλάδα, μπορεί να βάλει τελικώς ως 830 εκατ. ευρώ με βάση πάντα τα αποτελέσματα του due diligence. Στον αντίποδα οι θυγατρικές που διατηρούν στον χρηματοοικονομικό τομέα Τράπεζα Κύπρου και CPB (Κύπρου ΑΧΕΠΕΥ, Κύπρου Asset Management, Marfin ΑΕΔΑΚ) δεν μεταβιβάζονται και προβλέπεται να πουληθούν σε δεύτερο χρόνο από την Τράπεζα Κύπρου στην οποία θα μεταφερθούν και οι θυγατρικές της CPB. Δεν μεταβιβάζονται στην Πειραιώς οι ασφαλιστικές δραστηριότητες που διατηρούν στην Ελλάδα η CPB και η Τράπεζα Κύπρου είτε μέσω θυγατρικών είτε μέσω υποκαταστημάτων. Οι κυπριακές τράπεζες θα μεταβιβάσουν τα δάνεια ύψους 24 δισ. ευρώ μαζί με προβλέψεις με βάση το δυσμενές σενάριο της Pimco. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επί δανείων ονομαστικής αξίας 24 δισ. ευρώ οι προβλέψεις θα ανέλθουν, σωρευτικά, σε 7,7 δισ. ευρώ. Έτσι, το δανειακό χαρτοφυλάκιο πωλείται στο 67% της ονομαστικής του αξίας, μαζί με τις καλύψεις του. Το καθαρό δανειακό χαρτοφυλάκιο (χορηγήσεις μείον οι προβλέψεις) διαμορφώνεται σε 16 δισ. ευρώ. Η συναλλαγή θα επικυρωθεί εντός της εβδομάδας από την Τράπεζα της Ελλάδος Χρ. Κίτσιος
Στα μεταβιβαζόμενα στοιχεία περιλαμβάνονται και τα χαρτοφυλάκια εργασιών των θυγατρικών Leasing και Factoring που διατηρούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, χωρίς να διευκρινίζεται τι θα γίνει με το προσωπικό τους. Περιλαμβάνεται επίσης το χαρτοφυλάκιο εργασιών της Επενδυτικής Τράπεζας της Ελλάδος (IBG).

Η «προίκα» προβλέψεων ύψους 8 δισ. ευρώ

Με δεδομένο ότι το δυσμενές σενάριο της Pimco ήταν αρκετά αυστηρό και ως εκ τούτου συντηρητικό στελέχη ελεγκτικών εταιρειών εκτιμούν ότι πιθανώς να προκύψει για τον αγοραστή κρυμμένη αξία. Δηλαδή να υπάρξει στο μέλλον ανάκτηση προβλέψεων στην περίπτωση βέβαια που η ελληνική οικονομία σταθεροποιηθεί.


Πηγή:
euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου