Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Και τώρα τί;

Φόβους για το τί μέλλει γενέσθαι μετά το ιστορικό "όχι" του Κυπριακού Κοινοβουλίου εκφράζουν τα Κυπριακά ΜΜΕ, τα οποία διερωτώνται για το ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Είναι χαρακτηριστικό το δημοσίευμα του Sigma Live το οποίο και παραθέτουμε:


Ακούστηκε ωραίο αλλά στην πραγματικότητα είναι τρομακτικό. Η καταψήφιση του κουρέματος που επιθυμούσαν τα μέλη της τρόικας για την Κύπρο δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την… μεθεπόμενη μέρα. Την Πέμπτη που θα ανοίξουν οι τράπεζες.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα εξευρεθούν 5.8δις ευρώ για ικανοποίηση των απαιτήσεων της τρόικας.


Ακόμα δεν γνωρίζουμε –ακόμα και αν βρεθούν άλλοι τρόποι- αν οι δανειστές θα τους δεχθούν για να προχωρήσει η συμφωνία. Ήδη η Μέρκελ που ενημερώθηκε σχετικά απάντησε στον Νίκο Αναστασιάδη, μίλα με την τρόικα. Ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Dijsselbloem ανέφερε πως χωρίς απόφαση η Κύπρος δεν παίρνει βοήθεια.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν μετά από αυτήν την εξέλιξη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει ρευστότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες από τις καταθέσεις που θα φύγουν. Μιλώντας την Τρίτη στη βουλή ο Διοικητής της Κεντρικής είπε πως δεν δεσμεύεται αν η ΕΚΤ δεν δώσει απεριόριστη ρευστότητα επειδή άλλαξαν οι συντελεστές και μπορεί να μην μαζευτούν τα 5.8δις ευρώ.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν η ελληνική κυβέρνηση προχωρήσει με την μεταφορά των ελληνικών εργασιών των κυπριακών σε ελληνικό ίδρυμα. Κάτι που φαίνεται να μην θέλουν ούτε και κάποιες από τις τράπεζες αφού το τίμημα όχι απλά θα είναι ευτελές αλλά θα πρέπει να καταβληθούν και λεφτά.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πόσα ρευστά διαθέσιμα βρίσκονται στις τράπεζες για να καλύψουν τις εκροές καταθέσεων.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν οι ευρωπαίοι θα μας δώσουν έστω τα μέχρι 10δις ευρώ χωρίς την απόφαση για κούρεμα κι ειδικά αν τα χρήματα που θα εξευρεθούν από ιδίους πόρους επιβαρύνουν περαιτέρω το δημόσιο χρέος.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε με τι πρόταση πάει ο Μιχάλης Σαρρής στη Μόσχα και ποιο ρόλο θα παίξουν οι Ρώσοι. Πληροφορίες λένε πως πάει για πώληση τουλάχιστον μίας τράπεζας προς ένα ευρώ.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πως θα αντιδράσουν οι ξένες καταθέτες μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε πολλά και οι επόμενες ώρες θα είναι οι πλέον κρίσιμες στην ιστορία της Κύπρου…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου