Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

Με ποιους στήνει κόμμα της δραχμής ο Αλαβάνος



Μετά το άνοιγμα των νέων γραφείων του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, ο πολιτικός μέντορας του Αλέξη Τσίπρα, ο Αλέκος Αλαβάνος, προαναγγέλλει -με αφορμή και όσα διαδραματίζονται στην Κύπρο- ότι «σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις» και, μάλιστα, προετοιμάζει μαζί με τους συνεργάτες του τη νέα πολιτική κίνηση αλλά και το «Σχέδιο Β». Οπως τονίζουν στενοί συνεργάτες του «θα είμαστε έτοιμοι όποτε και να αποφασιστούν εκλογές», με τις επαφές -ακόμη και με στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ- να βρίσκονται σε «καλό δρόμο».

Ο κ. Αλαβάνος και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι η ευρωζώνη έχει μπει σε βαθιά κρίση και ότι θα κερδίζει καθημερινώς έδαφος η πρόταση για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη θέση του νέου σχήματος.

Πίσω από τον πρώην πρόεδρο του Συνασπισμού βρίσκεται μια ομάδα, η οποία συντονίζει την
πολιτική δράση του φορέα, προκειμένου να προχωρήσει ο πολιτικός σχεδιασμός του νέου κόμματος. Οι περισσότεροι εξ αυτών που την απαρτίζουν προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και ακολούθησαν τον Αλέκο Αλαβάνο, όταν εκείνος αποχώρησε από το κόμμα. Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Κώστας Παπουλής ανήκει στον στενό πυρήνα των συνεργατών του, ενώ είναι συνδικαλιστής εκπαιδευτικός. Ασχολείται κυρίως με θέματα οικονομίας και έχει αναλάβει τα ζητήματα της περιφερειακής ανάπτυξης. Ο Νίκος Γαλάνης βρίσκεται επίσης πολύ κοντά στον κ. Αλαβάνο και, μάλιστα, προέρχεται από την ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας). Ο ίδιος έχει δημιουργήσει την πολιτική κίνηση Παρέμβαση, ενώ παλαιότερα υπήρξε μέλος και του ΣΥΡΙΖΑ, από όπου αποχώρησε πριν από περίπου έναν χρόνο διαφωνώντας με τη στάση της Κουμουνδούρου σχετικά με το νόμισμα.

Ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής Τάσος Σταυρόπουλος θεωρείται επίσης ένα από τα ηγετικά στελέχη του φορέα, με τη μεταφράστρια και εξαδέλφη του πρώην προέδρου του ΣΥΝ Αριάδνη Αλαβάνου να συμμετέχει ενεργά στη συγκεκριμένη προσπάθεια. Αλλωστε είναι και η ίδια μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, υπήρξε επί σειρά ετών μέλος του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πρωταγωνίστησε στην έκδοση εβδομαδιαίου φύλλου με τον τίτλο «Ενωτική Αριστερά», που φήμες έλεγαν ότι χρηματοδοτούνταν από τον κ. Αλαβάνο. Στενός συνεργάτης και ουσιαστικά υπεύθυνος επί της οικονομικής πολιτικής (του «Σχεδίου Β», όπως το αποκαλεί) είναι ο καθηγητής Διεθνούς Εμπορίου του Παντείου Πανεπιστημίου Θεόδωρος Μαριόλης. Πρόκειται για έναν από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του, ο οποίος -μεταξύ άλλων- έχει διδάξει Εισαγωγή στη Μακροοικονομική Θεωρία, Διεθνή Οικονομική και Θεωρία Οικονομικής Ολοκλήρωσης στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, στον περίγυρο του κ. Αλαβάνου κινείται ο ιδρυτής της Πρωτοβουλίας για την Αντισυστημική Αριστερά (ΠΑΣΑ) Νίκος Γιάκος. Προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο άνθρωπος που έθεσε το 2009 και το 2010 το ζήτημα να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια των μελών του κόμματος. Τότε είχε τεθεί το θέμα της λειτουργίας του κόμματος με πιο δημοκρατικούς τρόπους, ενώ ένα από τα αιτήματα ήταν «τα μέλη να έχουν δικαίωμα να είναι ενταγμένα και σε συνιστώσες και σε τάσεις», κάτι που πλέον ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να «απονομιμοποιήσει». Παράλληλα, στενές επαφές με τον φορέα του πρώην προέδρου του Συνασπισμού έχει το Αυτοδύναμο Κίνημα Επαναστατικής Πολιτικής (γνωστότερο ως ΑΚΕΠ). Μέσω των εκπροσώπων του, του ιδρυτή του Αντώνη Χάλαρη αλλά και του Δημήτρη Γρηγοριάδη, εκπροσωπείται στο Πολιτικό Συμβούλιο του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής.


Ο Καζάκης και οι κομμουνιστές

Εκτιμάται ότι στην πορεία μπορεί να συμπαραταχθούν και πρόσωπα ή σχήματα που έχουν ταχθεί υπέρ της εξόδου από το ευρώ, όπως ο Δημ. Καζάκης με το ΕΠΑΜ κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον ο Αλέκος Αλαβάνος προσπαθεί να απλώσει τα δίχτυα του σε όλο το πολιτικό φάσμα της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Οπως διαμηνύουν οι συνεργάτες τους, πέραν των πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ που ήδη βρίσκονται σε «συνεννόηση», εντός του νέου σχήματος θα υπάρχει κομμάτι της Κομμουνιστικής Αριστεράς. Μάλιστα, όπως διατείνονται, «παρ’ όλο που οι θέσεις μας είναι αριστερές, έχει υπάρξει ενδιαφέρον και από ανθρώπους που ιδεολογικά τοποθετούνται πιο δεξιά», καθώς «αυτό που μας ενδιαφέρει αυτήν τη στιγμή είναι η απελευθέρωση από τις δεσμεύσεις της ευρωζώνης, η ρευστότητα, το εθνικό νόμισμα και η παύση πληρωμών στους δανειστές».
Αλέξανδρος Διαμάντης
dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου