Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Ινδουιστές ασκητές ευλογούν τους πιστούς, αφού καπνίσουν πίπα με κάνναβη

Indouistis xasis-1-NAI
Ακολουθούν την… παράδοση!
Κατμαντού: Γυμνός και καπνίζοντας μια πίπα γεμάτη κάνναβη και με το σώμα του πασαλειμμένο με καπνό. Αυτή είναι η εικόνα του 35χρονου ινδουιστής Μαχάντ Ρομνάρες Γκίρι. Περικυκλωμένος από μια ατέλειωτη ουρά προσκυνητών σε έναν αρχαίο ναό στην Κατμαντού, ευλογούσε τους πιστούς στο πλαίσιο του μεγαλύτερου ετήσιου θρησκευτικού γεγονότος στο Νεπάλ, το οποίο λαμβάνει χώρα στις 9-10 Μαρτίου.
Εκατοντάδες πιστοί προσέρχονται στην ετήσια τελετή στο ναό του Κατμαντού, για να «καθαρίσουν» από τις αμαρτίες και να εξασφαλίσουν μια θέση στον παράδεισο. Άγιοι, όπως ο Γκίρι, ευλογούν τους πιστούς, ενώ καπνίζουν πίπες με κάνναβη για να τιμήσουν τον Σίβα, το θεό της καταστροφής.

«Μετά το κάπνισμα, αισθάνομαι ότι έχω υπερβεί τις επίγειες απολαύσεις και έχω εξαϋλωθεί στο σύμπαν» είπε ο Γκίρι, με κύμα καπνού να πνέει πάνω από το κεφάλι του. Σύμφωνα με το μύθο, ο θεός Σίβα, αφού πέθανε η σύζυγός του, πήγε στο δάσος κοντά στο ναό με το σώμα του πασαλειμμένο με καπνό και κάπνισε κάνναβη.
Η κάνναβη είναι παράνομη στο Νεπάλ, άλλα επιτρέπεται ως θρησκευτικό τελετουργικό για τους ασκητές κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Η μονή εξήγηση για αυτό είναι ότι οι ασκητές μιμούνται τον Σίβα.
Οι ασκητές, ωστόσο, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ απαγορεύεται να πωλούν η να μοιράζουν κάνναβη στους προσκυνητές. Οι αρχές προμήθευαν την ουσία στους ασκητές κατά το παρελθόν, αλλά σταμάτησαν το 1990 όταν διατυπώθηκε η άποψη ότι έτσι αυξανόταν η κατανάλωση του.
 «Έγινα ασκητής για να προστατεύσω την θρησκεία μας, την ευημερία του κόσμου και τη δική μου» είπε ο Γκίρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου