Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Συναγερμός στην κυβέρνηση για τις συνομιλίες με την τρόικα και την αποτροπή απολύσεων


Αντιμέτωπη με μια νέα «καυτή» πραγματικότητα βρίσκεται πλέον η κυβέρνηση, η οποία και καλείται να απαντήσει στο, έστω και έμμεσο στην παρούσα φάση, αίτημα της Τρόικας για απολύσεις στο Δημόσιο. Ο Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί σήμερα με τα υψηλά κλιμάκια της Τρόικας που έχουν φτάσει στην Αθήνα, τα μηνύματα όμως που έχουν προηγηθεί τόσο από την πλευρά της Ε.Ε. όσο και από το ΔΝΤ δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν και κανείς δεν έχει επίσημα αναφέρει τη λέξη «απολύσεις», το γεγονός και μόνο ότι συντονισμένα Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον άνοιξαν τη συζήτηση για αλλαγές, κάνοντας λόγο για υπερτροφικό και σπάταλο δημόσιο τομέα, ήταν αρκετό για να σημάνει συναγερμός στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Η αλήθεια είναι πως η ατζέντα της Τρόικας στην Αθήνα περιελάμβανε και την κινητικότητα στο Δημόσιο καθώς έχει εδώ και καιρό ζητήσει από την ελληνική πλευρά να βρει τρόπο για να οδηγηθούν στην έξοδο 25 χιλιάδες υπάλληλοι, 12,5 χιλιάδες τον Ιούνιο και άλλοι τόσοι μέχρι το
τέλος του έτους. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο όμως εκτιμούσαν πως τα θετικά μηνύματα από την πορεία της οικονομίας, οι σημαντικές μειώσεις στις δαπάνες των υπουργείων με τις αλλαγές στα οργανογράμματα και ο αυξανόμενος ρυθμός συνταξιοδοτήσεων στο Δημόσιο θα ήταν αρκετά για να κάνουν τους εκπροσώπους της Τρόικας να μην επιμείνουν στη θέση τους. Ετσι θεωρούσαν πως στην παρούσα φάση θα αρκούσε μια γενική συζήτηση για την κατεύθυνση που θα έπαιρνε η κυβέρνηση σε αυτό το ζήτημα και πως το κεφάλαιο «απολύσεις», αν άνοιγε, θα άνοιγε πάλι το καλοκαίρι.

Πλέον στο οικονομικό επιτελείο δεν θα ήθελαν με κανέναν τρόπο να φτάσουν στις αρχές Απριλίου, και στη συνεδρίαση του Eurogroup να τεθεί το ζήτημα των απολύσεων ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης των 3 δισ. ευρώ. Στην ίδια λογική μάλλον εφιάλτες προκαλεί το δίλημμα που ενδέχεται να τεθεί από την Τρόικα και που θα ζητά είτε απολύσεις είτε νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Το θέμα αυτό συζητήθηκε εκτενώς σε συνεχείς συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τα κυβερνητικά στελέχη να αναζητούν τρόπους απεγκλωβισμού. Ο Αντώνης Σαμαράς εξάλλου θεωρεί πως πέραν της όποιας κοινωνικής αναταραχής μπορεί να προκαλέσει ένα κύμα απολύσεων, θα υπάρξει και ζήτημα κοινωνικής σταθερότητας με δεδομένη τη στάση που έχει κρατήσει ο Φώτης Κουβέλης, αλλά και τη δημόσια δέσμευσή του πως δεν θα πραγματοποιηθούν απολύσεις.

Η τοποθέτηση του εκπροσώπου του ΔΝΤ πως, προς το παρόν, δεν έχει τεθεί συγκεκριμένο νούμερο απολύσεων και πως όλα θα κριθούν από την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στον τομέα των διαθρωτικών μεταρρυθμίσεων και κυρίως την αποτελεσματικότητα που θα δείξει στην είσπραξη φόρων κινητοποιεί το κυβερνητικό επιτελείο που θα πρέπει άμεσα να βρει τρόπους και να αυξήσει τα έσοδα, χωρίς να επιβάλει νέα μέτρα, αλλά και να προχωρήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Η καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία του ΣΔΟΕ εξετάστηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως αντικείμενο ευρύτατου προβληματισμού προκαλεί και η υστέρηση εσόδων που παρατηρείται στα δημόσια ταμεία. Σε κάθε περίπτωση στο Μέγαρο Μαξίμου αναμένουν την επίσημη θέση της Τρόικας που θα εκφραστεί στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με το οικονομικό επιτελείο.


 Η στρατηγική Στουρνάρα για να πειστούν οι δανειστές

Στουρνάρας και Σταϊκούρας σε περίπτωση που το θέμα τεθεί επιτακτικά έχουν ήδη ετοιμάσει τη στρατηγική τους επισημαίνοντας πως ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση στο Δημόσιο κατά 150 χιλιάδες υπαλλήλους μέχρι το 2015 θα επιτευχθεί. Παράλληλα θα τονίσουν στην Τρόικα πως με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο μέσα στο 2013 δεν θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν απολύσεις καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η εφεδρεία. Με 25 χιλιάδες άτομα στην εφεδρεία, από τα οποία τα περισσότερα θα γνωρίζουν πως θα ακολουθήσει η απόλυσή τους, η κοινωνική αναταραχή και η «μπαχαλοποίηση» του Δημοσίου θεωρούνται βέβαιες και αυτό είναι κάτι που πρέπει πάση θυσία να αποφύγει η κυβέρνηση.
Οσον αφορά τους επίορκους υπαλλήλους οι οποίοι πράγματι θα μπορούσαν και θα έπρεπε να οδηγηθούν στην έξοδο, αυτοί δεν φαίνεται να ξεπερνούν τους 500 με 600, ενώ δεν υπάρχει κανένας σοβαρός μηχανισμός αξιολόγησης που θα ελέγξει αυτούς που πραγματικά δεν προσφέρουν τίποτα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν πως το ενδεχόμενο κοινωνικής αναταραχής και κυρίως το ενδεχόμενο να κλυδωνιστεί η κυβερνητική σταθερότητα ίσως αρκούν για να πειστεί η Τρόικα και να μην επιμείνει στην παρούσα φάση. Σε κάθε περίπτωση όμως γνωρίζουν πως θα πρέπει τους επόμενους μήνες να έχουν τρέξει και οι αποκρατικοποιήσεις και να αρχίσει να έρχεται ζεστό χρήμα στη χώρα από ξένες επενδύσεις. Μια θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας που θα δείχνει σημάδια ανάκαμψης, αλλά και η επιτάχυνση των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, ίσως πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας να κάνουν πίσω. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως επεσήμανε κυβερνητικό στέλεχος, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την υπογραφή της στο Μνημόνιο για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, μιλώντας πριν από λίγες μέρες σε βουλευτές του κόμματος σε δείπνο που τους παρέθεσε, εξέφρασε την αισιοδοξία πως η κυβέρνηση θα είναι σε θέση για να διαπραγματευθεί με τους εταίρους μας, αν συνεχίσουν να επιμένουν, και προτάσσοντας το σχεδιασμό της για την κινητικότητα και τις συνταξιοδοτήσεις να καταφέρει να τους πείσει.


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΤΤΑΡΙΔΗΣ
Δημοσιεύεται στον Τύπο της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου