Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Θετική εξέλιξη: Ικανοποίηση των Ρώσων για τροποποίηση ενός όρου στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ

Δέσμευση της ελληνικής πλευράς για τροποποίηση του όρου του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ που προβλέπει κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τον πλειοδότη σε ποσοστό 20% επί του τιμήματος και κατάπτωσή της στην περίπτωση υπαναχώρησης, φέρεται να απέσπασε ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom Aλεξέι Μίλερ. 

Ο ισχυρός άνδρας του ρωσικού κολοσσού και στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν, που στην πιο κρίσιμη φάση του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ ανέλαβε αυτοπροσώπως τις διαπραγματεύσεις, βρέθηκε για δεύτερη φορά μέσα σε 8 ημέρες στην Αθήνα, χθες, για να συναντηθεί με τον υπουργό Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρη.

 Η συνάντηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχε προγραμματιστεί από την προηγούμενη
επίσκεψη του κ. Μίλερ στην Αθήνα, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες απέσπασε δέσμευση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για αλλαγή του όρου περί εγγυητικής επιστολής.

Αυτό που σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζει η κυβέρνηση είναι η τροποποίηση του όρου μέσω διευκρινιστικής γνωμάτευσης, που θα ανατεθεί κατά πάσα πιθανότητα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Ο όρος στην προκήρυξη του διαγωνισμού, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είναι διατυπωμένος με ασάφεια και θα απαιτηθεί διευκρινιστική γνωμάτευση, μέσω της οποίας θα γίνεται σαφές ότι η εγγυητική επιστολή δεν θα καταπέσει στην περίπτωση που ο πλειοδότης αποσυρθεί, ως αποτέλεσμα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Η ανησυχία της Gazprom είναι ακριβώς επιβολή όρων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για πιθανή υποχρέωση εκχώρησης μεριδίου αντίστοιχου με αυτό που θα αποκτήσει στην Ελλάδα σε άλλη χώρα της Ε.Ε., δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εμπορική πολιτική της Gazprom στις χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Ο κ. Μίλερ φέρεται να διερεύνησε κατά τις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Γ. Εμίρη, την εξέλιξη του θέματος, προκειμένου η εταιρεία του να καθορίσει την τελική στάση της στον διαγωνισμό, καθώς μετά την παράταση των δύο εβδομάδων που δόθηκε, αναμένεται οι δεσμευτικές προσφορές να κατατεθούν στις 28 Απριλίου.

Την Gazprom, όπως και τους υπόλοιπους ενδιαφερόμενους επενδυτές, απασχολεί και το θέμα των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΠΑ ύψους 425 εκατ. ευρώ από τους ανεξάρτητους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς.

Η διαχείριση αυτών των οφειλών θα επηρεάσει αντιστοίχως και το προσφερόμενο τίμημα. Για τις χθεσινές επαφές του κ. Μίλερ στην Αθήνα, δεν έγιναν επίσημες ανακοινώσεις.

Κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης τόνιζαν ότι κατά τη συνάντηση με τον κ. Χατζηδάκη συζητήθηκαν ενεργειακές επενδύσεις. Η Gazprom φέρεται να ενδιαφέρεται για την κατασκευή και λειτουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής εξαγωγικού προσανατολισμού, ενώ φέρεται επίσης να έχει επαναφέρει υπό συζήτηση τη δυνατότητα διέλευσης του αγωγού South Stream από ελληνικά εδάφη στην περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ. Οι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν ότι στη συνάντηση δεν συζητήθηκε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς δεν είναι θέμα της αρμοδιότητας του κ. Χατζηδάκη. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων αν στη συνάντηση τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις τραπεζικές εξελίξεις στην Κύπρο, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «η Gazprom είναι ενεργειακή εταιρεία, δεν είναι τράπεζα». Τόνιζαν πάντως με νόημα ότι «για να έρχεται δύο φορές μέσα σε λιγότερο από δέκα μέρες ο κ. Μίλερ στην Αθήνα, καταδεικνύει ότι η Gazprom αξιολογεί ότι στη χώρα μας υπάρχουν προοπτικές επενδύσεων και κατ’ επέκταση προοπτικές ανάπτυξης».

Καθ’ οδόν προς την τελική φάση του διαγωνισμού πάντως, η θέση της Gazprom φαίνεται να ενισχύεται. Η προσδοκία για συμμετοχή στον διαγωνισμό ευρωπαϊκής εταιρείας δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται, το ελληνικό σχήμα της M+M (Βαρδινογιάννης - Μυτιληναίος) δεν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί το υψηλό τίμημα της Gazprom, ενώ η αζέρικη εταιρεία Socar φέρεται να επανεξετάζει τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας Sintez που διεκδικεί ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ μέσω της θυγατρικής της Negusneft. Σε συνέντευξή του στο naturalgaseurope.com, ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου, Αντρέι Κορόλιεφ, επιβεβαιώνει το ενδιαφέρον του για τις δύο ελληνικές εταιρείες και την πρόθεση της εταιρείας του να επενδύσει στην Ελλάδα 3 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και την κατασκευή νέων αγωγών για τη διασύνδεση με γειτονικές χώρες όπως η Ιταλία, η Αλβανία και η ΠΓΜΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου