Τρίτη 12 Μαρτίου 2013

Ξεκινούν τα «κρατικά φροντιστήρια»



ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΘΟΥΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ
Ξεκινούν τα «κρατικά φροντιστήρια»

Αρχίζει τις επόμενες ημέρες η λειτουργία των «κρατικών φροντιστηρίων» στα γυμνάσια, με στόχο να βοηθηθούν μαθητές και των τριών τάξεων οι οποίοι έχουν χαμηλές επιδόσεις.

Οι αιτήσεις θα κατατεθούν στις σχολικές μονάδες έως τις 11 Μαρτίου και οι μαθητές θα πρέπει να αναφέρουν σε ποια μαθήματα επιθυμούν να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα της ενισχυτικής διδασκαλίας θα πραγματοποιείται μετά τη λήξη του κανονικού ωραρίου και θα διαρκεί από μία έως 3 ώρες σε καθημερινή βάση.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, παρακολουθούν μαθητές όλων των τάξεων γυμνασίου που υστερούν σε ένα ή περισσότερα μαθήματα, με αποτέλεσμα την αδυναμία αποδοτικής συμμετοχής τους στη διαδικασία της μάθησης ή μαθητές που επιθυμούν να βελτιώσουν την απόδοσή τους σε συγκεκριμένα μαθήματα.

Επισημαίνεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται σε Σχολικά Κέντρα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, τα οποία
συγκροτούνται από ομάδες όμορων σχολικών μονάδων και ορίζονται ανά Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Υπάρχει η δυνατότητα ένα Σ.Κ.Ε.Δ. να αποτελείται από μία σχολική μονάδα μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (μικρά νησιά κ.α.).

Το ημερήσιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας καλύπτει 1-3 ώρες μετά τη λήξη του κανονικού προγράμματος. Κάθε μαθητής μπορεί να παρακολουθήσει από ένα έως και όλα τα μαθήματα που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

10 έως 15 μαθητές
Σε κάθε τμήμα μαθήματος συμμετέχουν 10 έως 15 μαθητές, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις επιτρέπεται μεταβολή των ανωτέρω ορίων έως 5 μαθητές. Σημειώνεται πως αν ο αριθμός των μαθητών που υποβάλλουν αίτηση για τμήμα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας είναι μεγαλύτερος του διπλάσιου από τον ελάχιστο επιτρεπτό, κατ' εξαίρεση επιτρέπεται η υπέρβαση του μέγιστου ορίου και επομένως η δημιουργία ενός τμήματος με μαθήματα Ε.Δ.

Ένα τμήμα μαθήματος συνεχίζει να υφίσταται εφόσον έχει ενεργούς μαθητές (τουλάχιστον 5 ή 10). Σε περίπτωση που κάποιος μαθητής απουσιάσει αδικαιολογήτως 20 συνεχόμενες διδακτικές ημέρες από κάποιο τμήμα, τότε διαγράφεται, με έγγραφη ενημέρωση του γονέα-κηδεμόνα του και αντικαθίσταται από τον πρώτο επιλαχόντα στον πίνακα των αιτούντων.

Ο ΤΡΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Σε κάθε Σχολικό Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας ορίζεται με απόφαση του Διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υπεύθυνος ένα στέλεχος εκπαίδευσης. Για την επιλογή ακολουθείται η εξής σειρά προτεραιότητας:

Ο διευθυντής της σχολικής μονάδας του Σ.Κ.Ε.Δ.

Οι διευθυντές των άλλων σχολικών μονάδων, των οποίων μαθητές είναι εγγεγραμμένοι στο Σ.Κ.Ε.Δ με κριτήρια τα χρόνια προϋπηρεσίας ως Διευθυντές και το επίπεδο Τ.Π.Ε πρώτου επιπέδου.

Ο υποδιευθυντής της σχολικής μονάδας του Σ.Κ.Ε.Δ.

Οι υποδιευθυντές άλλων σχολείων

Έργο του υπευθύνου είναι η ημερήσια καταχώρηση παρουσιών ανά ώρα και ανά τμήμα μαθήματος των εκπαιδευτικών και των μαθητών, η αποστολή έκθεσης ανά τρίμηνο, η εισήγηση για διαγραφή μαθητή/μαθήτριας λόγω απουσιών και για τις δαπάνες αναλώσιμων υλικών.

Το ωρολόγιο πρόγραμμα

Σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας που προβλέπεται στην υπουργική απόφαση ορίζονται τα εξής για τις τρεις τάξεις γυμνασίου:

Για την πρώτη τάξη γυμνασίου:Τέσσερις ώρες Μαθηματικά, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, τρεις ώρες Αγγλικά. Σύνολο 12 ώρες.
Για τη δεύτερη τάξη γυμνασίου: Τέσσερις ώρες Μαθηματικά, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Φυσική, μία ώρα Χημεία, μία ώρα Αγγλικά.
Σύνολο 12 ώρες.
Για την τρίτη τάξη γυμνασίου: τέσσερις ώρες Μαθηματικά, δύο ώρες Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, δύο ώρες Φυσική, μία ώρα Χημεία, μία ώρα Αγγλικά. Σύνολο 12 ώρες.

Ποιοι καθηγητές θα διδάξουν
Οι διδάσκοντες στα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα δημιουργηθούν προσλαμβάνονται με σύμβαση εργασίας σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για την απασχόληση εκπαιδευτικών με αμοιβές που αντιστοιχούν σε εκείνες των ωρομισθίων εκπαιδευτικών ή αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου, με χρήση του Ενιαίου Πίνακα Αναπληρωτών.

Οι εγγεγραμμένοι στον πίνακα αυτό που επιθυμούν να απασχοληθούν στη δομή της ενισχυτικής διδασκαλίας, έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μόνο μία αίτηση για ένα Σχολικό Κέντρο Ενισχυτικής Διδασκαλίας σε μία Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι τοποθετήσεις πραγματοποιούνται με απόφαση του Διευθυντή της οικείας Διεύθυνσης με βάση την κατάταξη των αιτούντων στον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών.

Οι διδάσκοντες στα τμήματα Ε.Δ. οφείλουν να ενημερώσουν τον υπεύθυνο του Σ.Κ.Ε.Δ. για την επίδοση των μαθητών και να συνεργάζονται με τους αρμόδιους σχολικούς συμβούλους.
Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου